Ezeket érdemes szem előtt tartani egy őszi-téli kirándulás során

Használjuk ki a hidegebb időjárás előnyeit, és töltsünk minél több időt a szabadban!

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

Bár a nyári napsütés pár hónapig téli álmot alszik, az időjárás azonban még mindig remek lehetőséget kínál arra, hogy a családdal és a barátokkal együtt induljunk felfedezőútra. Kirándulni ilyenkor is fantasztikus élmény, sőt, az ősz és a tél színeiben pompázó táj talán még inkább vonzóbbá teszi a dimbek-dombok felfedezését – na és persze a városnézést is. Azonban az idő hűvösödik, a nappalok pedig egyre rövidülnek, így van néhány dolog, amit nem árt szem előtt tartani, ha nyakunkba vennénk az országot – legyen szó néhány órás kiruccanásról, vagy akár egy egész hétvégéről. 

Amit semmiképp se hagyj otthon 

Ami az utazást illeti, 2022-ben világszerte hatalmas fellendülés volt tapasztalható, a legtöbb ember élete visszatért a normál kerékvágásba, és abban a helyzetben vagyunk, hogy bátrabban kimozdulhatunk, amerre csak szeretnénk. Azonban a koronavírus továbbra is az életünk része, és bár igyekszünk optimisták maradni, az elővigyázatosság változatlanul elengedhetetlen – így az elmúlt időszak jól megszokott higiéniás- és tisztálkodási szereit (mint például a kézfertőtlenítőt és a maszkot) ezután sem érdemes otthon felejteni (ahogyan az iratainkat sem!), hiszen ki tudja, hogy mikor lehet rá szükségünk az út során. Emellett a fenntarthatóság és a környezettudatosság legalább ugyanennyire fontos, és ahhoz, hogy az általunk kitermelt hulladék ne az erdőben végezze, nem árt, ha célnak megfelelően bekészítünk valamit, amiben nemcsak tároljuk, de haza is szállíthatjuk a szemetünket – egyenesen a szelektív hulladékgyűjtőig. Ha az útra négylábú barátaink is elkísérnek bennünket, természetesen ekkor sem érdemes – akárcsak a szokásos napi sétáink során – otthon felejtenünk az ürüléktartó zacskót, a jutifalatot, a vizet, sőt, még a kullancsriasztót sem, hiszen az őszi avarban történő hempergőzés még ilyenkor sem egészen veszélytelen. Ha már innivaló és élelem: a legjobb, ha a víz mellé forró teát is csomagolunk magunknak, és érdemes olyan élelmiszerekkel, szendvicsekkel készülnünk, amelyek nem romlanak meg egykönnyen – habár ősszel és télen ez a veszély kevéssé fenyeget úgy, mint a nyári hőségben.

Fotó: Jamie Street/Unsplash

Ami az öltözetet illeti, természetesen törekednünk kell a hőszigetelésre és a rétegességre. Az őszi napsütés becsapós lehet, a legkönnyebben megfázni pedig ilyenkor lehet, így elengedhetetlen, hogy ennek megfelelően gondoskodjunk a ruházatunkról is – gondoljunk csak a vékonyabb alaprétegekre, mint például a hosszú ujjú pólókra, vékonyabb pulóverekre, csősálakra, vastagabb zoknira, sapkára, kesztyűre, az esőkabátra, és természetesen a túrakabátra is (így pedig nemcsak a hidegre, de egy hangulatos tűzhely melletti szalonnasütésre is felkészülhetünk). Városi területeken tett kirándulásokhoz vastagabb nadrággal, és egy meleg, gyapjúval bélelt harisnyával érdemes készülni. Téli utazásokhoz a farmer is jó lehet, bár nem ideális, ha az előrejelzés szerint esőzés és havazás is várható. Kifejezetten hűvös kiruccanásokhoz a pehely-és tollkabátok a legalkalmasabbak, hiszen amellett, hogy megtartják a testhőt, méretükhöz képest egészen kicsire is összecsomagolhatók, (amennyiben éppen nincs szükségünk rájuk). Szélsőségesebb téli időjárás esetén fontos, hogy nagy teljesítményű anyagokat viseljünk, legyenek azok természetes vagy szintetikus anyagok. Télen a gyapjú óv leginkább a hidegtől, a legjobb hőmérséklet-szabályozó anyagnak pedig a merinógyapjú számít. A túracipő mellé érdemes csomagolnunk egy pár váltócipőt és váltózoknit is, az ördögöt pedig igazán nem szeretnénk a falra festeni, de nem árt, ha a vízhólyagokra és más sérülésekre is felkészülünk – 

gondoskodjunk tehát elsősegélycsomagról is, amit célirányosan a túraboltok polcairól is leemelhetünk.

Ha szülők vagyunk, minden bizonnyal tudjuk, hogy a gyerekeinkkel történő kiruccanás az egyik legörömtelibb szabadidős tevékenység, amit együtt végezhetünk a családdal. A kicsikkel történő utazás azonban több tervezést igényel, és ahhoz, hogy valóban emlékezetes élmény legyen, nem árt szem előtt tartanunk néhány fontos szempontot. Ha magunkkal hozzuk a kedvenc játékát, biztosíthatjuk, hogy véletlenül se unatkozzon az odafelé vezető úton, a réteges öltözet, a napi szükséges tisztálkodási szerek, pelenka és váltóruha mellett pedig azt se felejtsük el, hogy a gyerekek bőre nemcsak a napra, de a hideg szélre is sokkal érzékenyebb, így egy zsírosabb összetételű babakrémet is érdemes lesz bepakolnunk a túrazsákba.

Fotó: Daiga Ellaby/Unsplash

Hova menjünk kirándulni?

A természetes meleg vizű tóval büszkélkedő Hévíz Magyarország legkedveltebb családbarát üdülővárosa. Mindössze 10 kilométerre fekszik a Balatontól, így számos program és látnivaló közül válogathatunk, ha Zala megyébe látogatnánk: semmiképp sem érdemes kihagyni a Hévízi-tavat és környékét, a város hangulatos sétálóutcáit, templomait, múzeumait, a Római kori romkertet és a Római katona sírját. Az ország egyik legsokszínűbb vidéke szuper úti célja lehet az őszi kirándulásoknak is, ennek kapcsán pedig összegyűjtöttük, merre érdemes elindulni, ha nyakunkba vennénk a környéket. 

Kis-Balaton és Kányavári sziget

A Balatontól délnyugatra fekvő Kis-Balaton sokszínű madárvilága már több mint 100 évvel ezelőtt is híres volt, így nem is csoda tehát, hogy 1979-ben felkerült a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek listájára, mocsaras területeinek jelentős része pedig azóta is védettség alatt áll. Emellett a Kis-Balaton térségében található Kányavári-sziget az egyetlen olyan terület a közelben, amely vezető nélkül, egész évben szabadon látogatható, a 15 állomásból álló tanösvény pedig bő egy óra alatt bejárható.

Béke Sztúpa

A Zalaszántói sztúpa Közép-Európa első és egyik legnagyobb buddhista szentélye a Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén. Benne a történelmi Buddha földi maradványának néhány darabját őrzik, építése során pedig növényi magvakat és tibeti vallási dokumentumokat helyeztek a talapzatba, belsejében pedig egy 24 méteres életfát is őriznek. A helyet, amerre az építmény néz, az Emberi Jogok Parkjának nevezik, az építménynél található Buddha szobor pedig Dél-Koreából származik – a látvány tehát lélegzetelállító, és mindenképp érdemes útba ejtenünk, ha arrafelé járnánk.

A Rezi vár

A Balatontól északnyugati irányban, Rezi település határában, a Keszthelyi-fennsík egyik 427 méter magas sziklaormának kiugró részét koronázzák meg Rezi várának kőfalai. A vár építésének időpontja 1292-1307 közé tehető, építője pedig Pécz nb. Apor erdélyi vajda és szolnoki főispán lehetett. Tiszta, napsütéses időben akár még a Sümegi várig is elláthatunk a vár kőromjairól.

Sümegi vár

Az ország egyik legszebb és viszonylag jó állapotban megmaradt erődje a Balaton-felvidék nyugati részén, egy hegycsúcs tetején található. A háromosztatú erődítmény magja az 1260-as években épült öregtorony alsó szintje. A vár lábánál különböző lovagi tornákat, középkori vacsorákat rendeznek, idegenforgalmi programjainak köszönhetően pedig az egyik legkedveltebb turistacélponttá változott.

Festetics-kastély

Magyarország egyik legnépszerűbb kastélya, Keszthely pedig minden évben több kulturális eseménynek ad helyet, melyeknek nagy része a kastély dísztermében kerül megrendezésre, emellett a kastélyban kiállítások, valamint a Helikon Könyvtár is megtekinthető. 42 hektáros parkja természetvédelmi terület, ahol több különleges fafajta is található – a legérdekesebb pedig, hogy kínai páfrányfenyőit még Festetics György idejében ültették, így olyan fával is találkozhatunk, ami már 400 éve ékesíti a kastély területét. 

Balatongyöröki Szépkilátó

Tökéletes célpont, ha egy kicsit megpihennénk, nem mellesleg mindeközben a Balaton egyik legszebb panorámáját is megcsodálhatjuk. Nevét Eötvös Károly írótól kapta 1855-ben, aki az az Utazás a Balaton körül című történelmi útikönyvében is megemlíti a helyet:

„Sohasem felejtem el azt a pillanatot,
Amikor ezt a tündérországot megláttam…
Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna,
Lelkemet ihlet, gyönyör ragadta el.
Soha nem láttam még ehhez hasonló gyönyörű tüneményt.”  

Magyarország kilencedik leghosszabb barlangja, a Csodabogyós-barlang

A fokozottan védett barlang a Keszthelyi-hegység keleti irányából megközelíthető. Könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a barlangászáshoz, amennyiben pedig kipróbálnád magad ezen a területen is, bármikor jelentkezhetsz az egész évben induló vezetett túrák valamelyikére.

A szállás

Ennyi látnivalót bizony nem lehet pár óra leforgása alatt körbejárni, érdemes tehát többször is úti célul választani Hévizet és környékét. Emellett ha szállással kiegészült hosszabb hétvégét terveznénk – akár kettesben, akár a család legkisebb tagjaival karöltve – a Hotel Carbona****  kínálata minden korosztály pihenési igényeinek megfelel, pihenni vágyó és aktív kikapcsolódást kereső vendégeit pedig komplex gyógyászati-és wellness központtal, valamint gasztronómiai különlegességekkel várja. 

Galéria | 8 kép

Kiemelt kép: Unsplash/Justin Luebke