6 tipp amivel túlélhetjük a több hetes iskolaszünetet a gyerekkel

Az iskolai szünet ijesztő lehet a szülő számára, de nem kell aggódni: 6 tippet hozunk, amikkel klasszul fog eltelni.

–––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––

A több hetes iskolai szünet nehéz és gyakran ijesztő időszak lehet a szülők számára, hiszen a munka és a gyermekgondozás összeegyeztetése nehéz és gyakran költséges lehet. De azok sincsenek feltétlenül jobb helyzetben, akik otthon vannak, hiszen a gyerekek 24 órás szórakoztatása nem könnyű, különösen ősszel és télen, amikor az időjárás sem feltétlenül kegyes, és a kimozdulás nagyobb kihívást jelent. Azonban ilyenkor sem lehetetlen tartalmas időtöltést kitalálni, ami az egész családnak – beleértve minket is – kellemes élménnyé varázsolja a szünidőt.

Mivel idén a téli szünet extrán hosszú, egy héttel tovább tart a korábban megszokottnál, sokan vakarhatjuk a fejünket, hogy mihez fogunk kezdeni, főleg, hogy az ünnepek is ebbe az időszakba esnek. Nem kell azonban kétségbe esni: hoztunk 6 tippet nemcsak arra, hogyan vészeljük át, de arra is, hogy hogyan élvezzük az előttünk álló iskolaszünetet.

Ne tervezzük túl!

Az iskolai szünetekre jellemző, hogy ilyenkor dömping szokott lenni különböző gyerekprogramokból. Bár csábító lehet, hogy minden rendelkezésre álló elfoglaltságon részt vegyünk, mégsem jó ötlet. Ugyanis ha túlszervezzük magunkat mindenféle fazekasworkshoppal, kézművesfoglalkozással, gyerekkoncerttel, játékházzal és találkozókkal, annak az eredménye egy fáradt szülő és egy túlstimulált gyermek lesz.

Nem arról van szó, hogy az ilyen programok rosszak – éppen az ellenkezője igaz! Ezek a tevékenységek lehetővé teszik, hogy gyermekünk alaposan el legyen foglalva egy új készség elsajátításával vagy egy hobbi fejlesztésével  – de nem kell mindent egyszerre csinálni. 

Ahelyett, hogy mindenre feliratkoznánk, ami szerintünk érdekelné a csemetét, inkább korlátozzuk a választékot heti legfeljebb 1-2 tevékenységre, és a kettő között hagyjunk sok helyet a pihenésnek és a kikapcsolódásnak.

Vonjuk be gyereket az érdeklődését leginkább felkeltő foglalkozások kiválasztásába, így azt is elkerülhetjük, hogy nekünk kelljen majd az ajtóig vonszolni.

Ne feledjük, hogy a jelenlétünk elég

Hogy mi lesz az otthon töltött idővel? Álljunk ellen annak a kísértésnek, hogy minden ébren töltött órát olyan tanulási tevékenységekkel (vagyis úgynevezett „értelmes feladatokkal”) töltsünk ki, amelyek fejlesztik a gyerek készségeit, és szórakoztatva oktatnak. Nem arról van szó, hogy mindezt egyáltalán nem tehetjük meg, de ne feledjük, hogy mégiscsak ünnepek vannak (vagyis lesznek a téli szünetben), és néha a szabad játék a legjobb szórakozás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egész nap egyedül kuksoljon a lakásban. Töltsünk vele időt, játsszunk vele, lépjünk be a világába, hagyjuk, hogy átvegye a vezetést, és ő döntse el, hogy ki legyen az orvos, a beteg, vagy a hős megmentő. Hagyjuk, hogy elkészíthesse a „frizuránkat” és a „sminkünket” (igen, az apukák is megengedhetik ezt), hiszen úgysem látja rajtunk kívül senki más.

Fotó: Pexels

Kevesebb internetezés

A közösségi médiának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az olyan platformok, mint az Instagram és a Facebook egyik átka, hogy csak a jó dolgokat látjuk, az izgalmas és menő programokat, amiket más szülők posztolnak a gyerekeik iskolai szünidejéről. Viszont nem látjuk a gondosan megfilterezett, mosolygós képek mögött megbúvó a hisztiket, a rendetlen lakást, a zsírkrétákat a falon (mert biztosan előfordul ilyen velük is, erre mérget is vehetünk).

Ha olyan típusúak vagyunk, akik hajlamosak összehasonlítani magukat másokkal, hogy mit csinálnak, és mennyire boldognak tűnnek közben, akkor egyszerűen: ne tegyük! Kapcsoljuk ki a közösségi média világát, legalább egy kis időre minden nap, és élvezzük a gyerekünkkel töltött időt. Hogy a világ többi része mit csinál közben, az nem igazán számít.

Szervezkedjünk más szülőkkel

Biztosan nem mi vagyunk az egyetlenek, akinek fő a feje az iskolai szünetekben, hogy mit is csináljunk. Érdemes tehát a többi ismerős szülővel megbeszélni (lehetőleg már előre), hogy mikor kinél lehetnek a gyerekek. Így két legyet ütünk egy csapásra: a csemeték is játszhatnak egy nagyot a barátaikkal, és rajtunk kívül is látnak másokat, nekünk pedig leesik néhány óra szabadidő (amit illik viszonozni). Ha a barátaink is benne vannak, akár felváltva is vendégül láthatjuk a gyerekbagázst, így mindenki kap egy kis jól megérdemelt szabadidőt az elkövetkező hetekben. 

Készítsünk egy ünnepi projektet

Még egy ovis is élvezheti a lehetőséget, hogy egy olyan projekten dolgozhat, ami csak az övé. Ötleteljünk kicsit közösen, hogy kitaláljunk egy olyan pár hetes projekten, amit elvállalhat a gyerekünk is, és gyűjtsük össze, ami kellhet hozzá. Ez lehetővé teszi, hogy minden nap önállóan részt vegyen valamilyen értelmes tevékenységben. Vezessen mondjuk naplót: adjunk neki egy sima jegyzetfüzetet, színes ceruzákat, filctollakat, ragasztót és mindenféle izgalmas matricát, amivel kidíszítheti. Ha már tud írni, akkor ebbe írja bele, hogy mi minden történt vele a szünetben, kisebbek pedig rajzolják le. 

Utazzunk el!

A legkézenfekvőbb megoldás a szünidőre, ha elutazunk egy kellemes szállodába, ahol nem kell a főzéssel és a takarítással sem vacakolnunk, és az egész család – köztük a gyerekek is – élvezhet. A hévízi NaturMed Hotel Carbona****  tökéletes helyszín fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, ahol szeretettel várnak gyerekkel is: gyerekbarát szolgáltatásai között rendelkezésre állnak a kisbabával érkező szülők kényelmét szolgáló felszerelések, de adottságaikat tekintve leginkább a 8 éves korosztálytól tudják kiszolgálni a gyerekek és a szülők igényeit. 

Szakképzett gyerekanimátoruk az iskolai szünetekben nyitva tartó Törpeklubban várja a 3 éves kor feletti gyerekeket  kreatív foglalkozásokkal, játékokkal, délutánonként pedig vízi vetélkedőkkel szórakoztatják őket az élményfürdőben, a kamaszok pedig a nyári hónapokban tart nyitva tartó kamaszmedencében kedvükre tombolhatnak, labdázhatnak, ugrálhatnak.

A hagyományos lehetőségeken túl a szálloda kertjében hintázhatnak, labdázhatnak, de arra is van lehetőségük, hogy kalandos gyalogos vagy bicajos túrákon fedezzék fel a környéket.

Mivel a szálloda egyik profilja az orvosi szolgáltatás, a gyerkőcöknek is van lehetőségük különböző mozgásterápiás kezeléseken részt venniük, így például lúdtalp elleni tornán, és testtartást illetve egyensúlyt fejlesztő foglalkozásokon is.

Hévíz környékén jobbnál jobb kirándulásokat is tehetünk az egész családdal. Vannak érdekes múzeumok a környéken, és olyan helyek is, ahol állatokat láthatunk vagy akár simogathatunk is. Elmehetünk egy tavas barlangba, amit csónakon tudunk bejárni, és felfedezhetünk egy várat is. Ilyen kalandoknak melyik gyerek (vagy felnőtt) tudna ellenállni?

Fotó: Pexels

A programokon túl készültek a gyerekízlésnek is megfelelő fogásokkal is az étteremben, ráadásul a Platán Bárban megkóstolhatják a gyerekkoktélokat is, amik úgy néznek ki, mint a felnőtteké, csak nincs benne alkohol, amit biztosan izgalmasnak találnak majd.

Így biztos, hogy élményekkel tele, és főként: kipihenve érünk haza a vakáció végén.

Kiemelt kép: Pexels