Kiegyensúlyoz, oldja a stresszt és több ezer éve használjuk: a sáfrány (x)

A sáfrányt, amelyet vörös aranynak is neveznek, régóta értékes fűszerként és a tradicionális gyógyászat részeként is használják. Az sáfrányról szóló első gyógyhatású leírások közel 4000 évesek, az egyik legősibb gyógynövényként tartják számon.

A Jóféle sáfrányt (Crocus sativus L.) főként Iránban termesztik, ám előfordul Indiában, Görögországban és Spanyolországban is. A három sáfrányszállal rendelkező Sáfrány-kagyló csak ősszel, néhány napra jelenik meg. A sáfrányszálak betakarítása a mai napig kézzel történik, ezért is a világ legdrágább fűszernövénye. Kevesen tudják azonban, hogy csupán gasztronómiai értékénél sokkal több van ebben a gyönyörű virágban.

A sáfrány hatásáról már ókori írások is beszámolnak, napjainkban pedig számos szakember foglalkozik azzal, hogy klinikai kutatásokkal igazolja az évezredek alatt megismert és tapasztalt gyógyhatásokat. A sáfrányban sokféle hatóanyagot, többek között safranolt, krocilt és krocetint találtak. A legtöbb klinikai vizsgálat a sáfrány antidepresszív hatásának tanulmányozására irányul.(1)

A sáfrány nagy előnye, hogy természetes úton is hasonló hatást fejt ki, mint sok mesterséges hatóanyag. Előszeretettel használják „kiegyensúlyozó”, hangulatszabályozó és stresszoldó hatása miatt is. (2) Régen egy pohár sáfrány teát javasoltak lefekvés előtt az álmatlanságban szenvedőknek. Rendszeres fogyasztása hangulatjavító hatású lehet, sok helyen ezért is nevezik „napfény fűszernek”.

Egyes kutatások beszámolnak a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek enyhítéséről, mint pl. a hőhullámok, a falási rohamok, a fejfájás vagy a nyugtalanság csökkentéséről. (3)

A Németországban gyártott Cefasafra® étrend-kiegészítő készítmény egyedülálló összetételű, értékes sáfrány kivonatot és nagy dózisú B-vitaminokat tartalmaz. A benne levő sáfrány kivonat kiemelkedően magas minőségű (ún. Sargol), amellyel klinikai vizsgálatokat is végeztek. A kiváló minőségű sáfrány mellett B5-vitamin tartalmánál fogva támogatja a normál mentális teljesítményt, B12-vitamin tartalma pedig hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál pszichológiai funkcióhoz, valamint a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez.

www.cefasafra.hu

Irodalomjegyzék:
1. Csupor Dezső: PirulaKalauz – Pharmagist BT.- 2020,404-405. o.
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25384672/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24701496/