Rossz hír a Földnek: jövő héten már nyolcmilliárdan leszünk

Az ENSZ bejelentette, hogy számításaik szerint bolygónk népessége hamarosan eléri a nyolcmilliárd főt.

Az ENSZ World Population Prospects felmérése szerint jövő hét kedden, azaz 2022. november 15-én lépjük majd át ezt a mérföldkövet (fontos megjegyezni, hogy a pontos számokat valójában sosem ismerhetjük, így az is meglehet, hogy már rég túlléptük a nyolcmilliárdot – a szerk.), a növekvő népesség pedig komoly veszélyeket rejt számunkra.

Sir David Attenborough például rendszeresen hangsúlyozza, hogy ahhoz, hogy megmentsük a bolygó élővilágát (ebbe beleértve magunkat is) a klímakatasztrófától, muszáj lenne megállítanunk a népességnövekedést. Minden egyes újabb ember a bolygó számára még egy olyan élőlényt jelent, ami az erőforrásait fogyasztja, a Földnek pedig már most is nagyon nehéz lépést tartani az emberiséggel.

Az adatok szerint a világ népessége (bár az 1950-es évek óta lassabb ütemben növekszik, mégis) már akár 2030-ra megközelítheti a kilencmilliárdot, és előrejelzések szerint a 2080-as években (ha egyáltalán eljutunk odáig), 10,4 milliárd fő körül fog tetőzni. Ráadásul az arányokat tekintve legnagyobb népességnövekedés (népességrobbanás) előreláthatólag az eleve nehezebb körülmények között tengődő fejlődő országokat sújtja majd.

De a fejlett országok sem dőlhetnek hátra: az ENSZ jelentése ugyanis arra is figyelmeztet bennünket, hogy 2050-re a bolygó 65 év feletti népességének aránya 10%-ról 16%-ra nőhet, így az öregedő népességű államoknak át kell gondolniuk, mégis hogyan fogják ellátni állampolgáraikat, hogyan fogják hatékonyan működtetni szociális és egészségügyi ellátórendszereiket (a jóléti állam rendszerében definíció szerint az államnak feladata a szociális felelősségvállalás, és az, hogy ennek alapján védje és támogassa polgárainak boldogulását).

Egy másik érdekes információ az ENSZ-től, hogy jövőre Kína helyett már India lehet a bolygó legnépesebb országa – jelenleg mindkét ország lakossága (egyenként) meghaladja az egymilliárd főt. A sikeres népességszabályozási programnak köszönhetően tehát 2023-ra Kína a második helyre csúszhat vissza.

Becslések szerint az 1880-as években Magyarországon 5,3 millióan éltek, majd egy évszázaddal később már több mint 10,7 millióan (ez volt a rekord), napjainkban pedig körülbelül 9,5 millióan.

Kiemelt kép: Tömeg Bécsben – Fotó: Alexander Spatari/Getty Images