Ragyogó bőr a menopauza után is? Lehetséges!

Bár ezt a természetes folyamatot számos testi és lelki tünet kísérheti, de ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk a bőrünk szépségéről és egészségéről.

––––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––––

A női termékenység évtizedei két komoly hormonális változás, a pubertás és a klimaktérium közé ékelődnek. Az első fokozatosan megteremti a termékenység hormonális hátterét, a másik leépíti azt: egy középkorú nő könnyen élheti meg a klimaxot egyfajta második, inverz kamaszkornak – annak minden testi és lelki viharával együtt. Ahogy a pubertás is természetes, sok türelmet és megértést igénylő folyamat, úgy a klimaktérium is az.

A menopauza a nők életének 1/3-át teszi ki. Minden évben 25 millió nő lép a változókorba és 2025-re 1,2 milliárd változókor után álló nő lesz világszerte.

Ez egy természetes folyamat, ami átlagosan 51 éves kor körül következik be.  

Tíz nő közül mindössze kettő olyan szerencsés, hogy szinte észrevétlenül átesik a hormonális változásokon, és csak az előnyeit élvezi: már nem kell foglalkoznia a fogamzásgátlással, sem a menstruációs gondokkal. A 45-55 év közötti nők többségét azonban kisebb-nagyobb mértékben megviseli a változókor (és sokan ezt az időszakot a nőiességük elvesztéseként élik meg, pedig egyáltalán nem kellene, hogy így legyen.

Bár a menopauza természetes folyamat, tünetei jelentősen befolyásolhatják az életminőséget, akár olyan szinten is, hogy az érintettnek fel kell mondani a munkahelyén. Jelenleg közel negyven tünetet tulajdonítanak a menopauzának, amely annak a következménye, hogy az ösztrogénszint elkezd csökkenni a szervezetben. Magyarországon egymillió nőt érint a menopauza, mégis elhanyagolt, sőt tabutémának számít.

A társadalom változik, a gondolkodásmódunk és az életmódunk is átalakul.

Ideje, hogy a változókort se dramatizáljuk túl!

A pubertáshoz hasonlóan a menopauza is a hormonális változások időszaka. Új szakaszt jelent a nők életében, amikor a testüknek és a nőiességüknek új megítélése kezdődik. Ez egy új életszakasz kezdete, olyan életkorban, amikor a nők még mindig tele vannak energiával.

Mi történik pontosan?

A termékenység és vele a menstruáció nem egyik napról a másikra tűnik el. A petefészkek aktivitása már évekkel, sőt akár egy bő évtizeddel előtte csökkenni kezd: a harmincas évek végén, negyvenes évek elején már jóval kevesebbet termelnek a női nemi hormonokból, az ösztrogénből és a progeszteronból. Eközben a peteérés időpontja is egyre bizonytalanabb lesz. A kiesett hormontermelés ellensúlyozására az FSH (tüszőérlelő) és az LH (sárgatestserkentő) hormon szintje megemelkedik a szervezetben: ennek következtében a ciklusok hossza rövidül, 28 naposról 23-25 naposra csökken. Paradox módon a gyakoribb menstruáció a vérzés ritkulásának, majd fokozatos eltűnésének előfutára.

Fotó: Vichy

Sokan nem tudják, hogy a menopauza felvezető szakasza, a perimenopauza már a negyvenes évek elején beköszönthet és akár tíz évig is eltarthat – olyan tünetekkel, mint a fáradtság, a szabálytalan menstruáció, a libidócsökkenés, az alvászavar, a hangulatváltozások, a depresszió, az ingerlékenység, a szorongás. A perimenopauza alatt – amely általában a 40-es éveikben járókat érinti, de érkezhet korábban vagy később is –, a nőknek még mindig van menstruációjuk, és teherbe is eshetnek, de ennek az átmenetnek az utolsó 1-2 évében az ösztrogén csökkenése felgyorsul, és sok nőnél jelentkeznek a menopauza tünetei.

A perimenopauza átlagos hossza tehát négy év, és Harvard Medical School szerint is egyesek csak néhány hónapig észlelik, míg bizonyos esetekben akár 10 évig is eltarthat. Kezdődhet már a harmincas éveink közepén, de akár az ötvenes éveink közepén is. A perimenopauza akkor ér véget, ha több mint 12 hónapig nem volt menstruációnk.

Ezután következik a poszt-menopauza, azaz a változókor utáni időszak, ami akkor köszönt be, amikor a menstruációs ciklus több mint egy teljes éve megszűnt. Egyes tünetek csökkennek vagy fokozatosan eltűnnek (hőhullámok, hangulatingadozások), míg mások felerősödnek (a bőr öregedésének jelei, csontritkulás).

Bőrünkre (is) megy

A fentebbi tünetek kezelése mellett azonban nem mehetünk el a hormonváltozások bőrre gyakorolt hatása mellett sem. Az évek múlásával sokat számít bőrünknek, milyen kozmetikumokat használunk, hogyan foglalkozunk vele kívülről (nem elfelejtkezve arról, hogy belülről is tápláljuk). Az értékes hatóanyagokban bővelkedő krémek rengeteget tehetnek azért, hogy az öregedési folyamat eredménye kevésbé legyen látható, így kozmetikumaink bőrünk szépsége, ragyogása, feszessége az évek múlásával könnyebben fenntartható, illetve helyreállítható. 

Köztudott, hogy a hormonok döntő szerepet játszanak a bőr egyensúlyában és egészségében az életünk során. Ugyanakkor, amíg a pubertás és a terhesség bőrre gyakorolt hatásai jól ismertek (hormonális akné, terhességi maszk, hajnövekedés), a változókor hatásairól kevés szó esik. Az elmúlt 20 évben a Vichy valódi szakértelemre tett szert a hormonális ingadozások bőrre gyakorolt látható hatásairól, melyek a változókor idején jelentkeznek. Mindezt több mint 20 vizsgálattal sikerült elérnie, amelyeket 1200-nál is több változókorban lévő nő részvételével végzett el.

Fotó: Vichy

Az elmúlt 20 évben a Vichy még tovább lépett a hormonális tényezők bőrre gyakorolt hatásának tanulmányozásában, hogy még célzottabb és hatékonyabb dermokozmetikai megoldásokat dolgozzon ki. Ma pedig újra megerősíti elkötelezettségét a nők iránt:

  • A Neovadiollal: ezzel az új szakértői bőrápolási termékcsaláddal, kifejezetten a változókor minden szakaszához igazítva.
  • A változókorra vonatkozó információk szélesebb körben történő terjesztésével, egészségügyi szakemberek (bőrgyógyászok, nőgyógyászok, táplálkozási szakemberek és pszichológusok) tanácsai révén.

Azt már tudjuk, hogy a változókort a női nemi hormon – az ösztrogén – csökkenése határozza meg. A szintje a változókor első szakaszában kezd el csökkenni egy egészen alacsony szintig a menopauza után. Ennek a csökkenésnek pedig a bőr minden rétegében érezhető a hatása. A faggyútermelés redukálódik és az epidermisz elvékonyodik, ami megváltoztatja a védőfunkció minőségét. Mindemellett a természetes antioxidáns védelem is csökken. A kollagén, az elasztin és a hialuronsav szintézise lelassul. Ezek következményei pedig láthatóvá válnak: a bőr szárazabb, vékonyabb, veszít tónusából és feszességéből, illetve a ráncok egyre hangsúlyosabbá válnak és öregségi foltok jelennek meg rajta. A jelenség felerősíti a bőrbarrier módosulását és csökkenti a természetes védekező funkciókat, a gyulladás fokozásával és a bőrt alkotó anyagok redukálódásának felgyorsításával, melyet a kollagén szintézisének csökkenése eredményez.

Hatásos megoldás

A bőrgyógyászokkal és nőgyógyászokkal együttműködésben, a változókor területén szerzett szakértelmének köszönhetően a Vichy teljes dermokozmetikai programokat dolgozott ki.

Tudta?

A proxylane fokozza a prokollagén I és III, a kollagén VII és a glikozaminoglikánok szintézisét. A bőr nedvességgel feltöltttebbnek és feszesebbnek látszik, míg csökkenhet a megereszkedés, illetve a ráncok is kevésbé tűnhetnek majd hangsúlyosaknak.

Ezek a termékek válaszolnak a bőr hormonális változásai miatt megváltozó igényeire, a változókor minden szakaszában. A Neovadiol Meno 5bi-szérum öt téren is támogatja a bőrmechanizmus a változókorban: ráncok, megereszkedés, öregségi foltok, ragyogás és szárazság. Finom illatú, kétfázisú textúrája igazi formulációs bravúr: a vizes fázis optimálisan koncentrált, a bőrgyógyászatban is használt hatóanyagokból áll: proxylane, cassia kivonat (mindkettő kiváló öregedésgátló hatóanyag), B3-, Cg-vitaminok, glikolsav és vulkanikus eredetű Vichy termálvíz. Az olajos fázis E-vitaminnal és omega 6-9 lett gazdagítva a bőr kényelemérzetéért és rugalmasságáért felvitelkor. A niacinamid, a Cg- és E-vitamin erős antioxidáns védelmet biztosítanak a ragyogásért. A glikolsav serkenti a sejtmegújulást az arcszín egységesítéséért. Az omega 6-9 pótolja a bőr lipidvesztését a mély táplálásért. Ráadásul az összetevőket fenntarthatóan és felelősen állították elő és gyártották, a termékek csomagolása pedig környezetbarátabbak lettek.

Fotó: Vichy

A Neovadiol Meno 5bi-szérumot mind a változókor első tüneteit tapasztalók, mind pedig a változókor utánra belépettek használhatják.

  • A változókor első szakaszára kitalált program szerint előbbiek ezután használják a tömörséget adó és revitalizáló formulákat tartalmazó, hialuronsavval gazdagított a Neovadiol Peri-Menopause nappali és éjszakai krémeket, melyeket az ő igényeikre szabtak a a szakemberek:
  • A változókor utáni időszakban nedvességgel feltöltő és megereszkedés elleni formulák omega 3-6-9-vel gazdagított Neovadiol Post-Menopause nappali és éjszakai krémeket használjuk a szérumot követően.
  • Látható eredmények 1 hónap használat után, érzékeny bőrön tesztelve. A hatékonyság bőrgyógyászati ellenőrzés mellett, több mint 100 nővel – a változókor első szakaszától a változókor utánig – tesztelve, különböző fotótípusokkal.

Hogy még ennél is tovább lépjen, a Vichy elindított egy weboldalt, amit a 15 éves menopauza kutatás eredményeként készítettek azzal a szándékkal, hogy átsegítsék a nőket ezen a nehéz időszakon. Az oldalon nemcsak érdekes cikkekre, információkra, tippekre, podcastre, hanem egyúttal megértésre is találnak a hölgyek.

Kiemelt kép: Pexels