Meghalt a rock’n’roll egyik legnagyobb legendája

Jerry Lee Lewis 87 éves volt.

Jerry Lee Lewis halálának okát nem közölték, de már jó ideje beteg volt, a TMZ nevű bulvárlap már tegnap halálhírét közölte – akkor még tévesen.

Jerry Lee Lewis 1935-ben született a lousianai Ferridayben, és őt tartják a rock’n’roll első igazán vad emberének. Ő volt a rock’n’roll aranykorának egyik utolsó túlélője, életét botrányok és erőszak is beárnyékolták.
A rock’n’roll és a rockabilly zene úttörőjeként 1956-ban készítette első felvételeit a memphisi Sun Recordsnál és a következő évben vált világszerte ismertté a Whole Lotta Shakin’ Goin’ On című slágerével. Ezt követte a Great Balls of Fire, a Breathless és a High School Confidential, ám Lewis karrierje megtorpant, miután házasságot kötött Myra Gale Brownnal, 13 éves unokatestvérével.

A kiskorú unokahúgával házasodó, és a saját zenésztársát majdnem agyonlövő Lewis botrányhősként maradt meg, aki a sokatmondó Killer (Gyilkos) becenévre hallgatott, közben viszont ösztönös zseninek tartották zongoristaként és énekesként is. Azt sokan a saját szemükkel is láthatták 2010-ben, hogy bőven nyugdíjas korban is emlékezetes koncertet adott a Budapest Arénában.

Jerry Lee Lewis még 2018-ban is koncertezett (Fotó: Scott Dudelson/Getty Images)

Lewis élete során negyven albumot vett fel, a legutóbbit 2014-ben. Hat gyereke született, közülük ketten előbb haltak meg mint ő. Egy nyilatkozatban Lewis publicistája, Zach Farnum azt mondta: „Ott volt a kezdeteknél, Elvisszel, Johnny Cash-sel, Chuck Berryvel, Little Richarddal, Carl Perkinsszel, Fats Dominóval, Buddy Hollyval és a többiekkel, és végignézte, ahogy egytől egyig kialudtak csillagaik, míg végül csak ő maradt egyedül, hogy tanúja legyen, és énekeljen a rock’n’roll születéséről.”

Halálával nemzedékének utolsó igazi legendája is távozott.

Kiemelt kép: Getty Images