Mint  Alice Csodaországban (x)

Akárhányszor is járok Dubajban, mindig rácsodálkozom, hogy milyen hihetetlenül gyorsan változik, mennyi újdonsággal várja akár a visszatérő utazókat, akár az először idelátogatókat.

Dubaj alapító családja az Al Makhtoum klán, melynek vezetője álmodta meg ezt a mára gazdag és állampolgárainak kényelmet és jólétet biztosító országot. Röpke 60 év alatt még a saját elvárásait is jócskán túlszárnyaló, mesébe illő fejlődés ment itt végbe. Igen, az olaj biztosította a legnagyobb forrást ehhez a fejlődéshez, de azért ne feledjük, hogy már az olaj felfedezése előtt is gazdag kereskedés és szép hasznot hozó gyöngyhalászat adta az itt élők bevételének a nagyját.

A Dubai Creek szabad kereskedelmi joggal felruházva biztosította a vámmentes kereskedést, és Dubaj ezáltal a kelet és nyugat közötti egyik legforgalmasabb kereskedelmi központjává válhatott. A gyöngyhalászat egészen az I. világháborúig kitartott, ill., amíg a japánok elő nem állították az igazgyöngy olcsó és mindenki számára elérhető utánzatát.

Az olaj felfedezése nem sokkal ezután, az 50-évektől datálódik, és kiaknázása nem csak az uralkodócsalád meggazdagodásának adott lehetőséget. Éppen ellenkezőleg- az uralkodó család invesztálta az olajból származó bevételének nagy részét a saját országának felvirágoztatására. Hát igen, így is lehet ezt csinálni, ugye? Meg is lett az eredménye.

Mára, a pazarlást ellensúlyozó számos intézkedést foganasítottak a fenntarthatóság jegyében; újrahasznosítás, nap és szélenergia felhasználás – hiszen az olaj véges -, a legmodernebb technológiák, melyek a fenntartható jövőt biztosíthatják, fejlesztések, újítások, melyeket a világ legjobb szakemberei terveznek és kiviteleznek. Igen, a legjobb elmék „elszipkázása” itt fordul elő a legnagyobb számban, de ne felejtsük, hogy számukra itt egy olyan „játszóteret” biztosítanak, ahol kiteljesedhetnek, megvalósíthatják az ötleteiket, minden módon támogatják őket, persze anyagilag is.

Nem csoda, ha olyan fantasztikus épületeket és központokat hoznak létre, melynek csodájára jár a világ. Csak néhány ebből a sok-sok ikonikus létesítményből., pl. a szinte mindenki számára ismert Burj Khalifa- mind a 848 méterével a világ mai napig legmagasabb épülete, s melyet röpke 6 éve alatt(!) húztak fel.

A magasság egyébként is szinte mindegyik épület esetében jellemző, sőt az egyes látványosságok is a magasban kaptak helyet; az Aura Skypool az 50. emeleten, a Skyview üvegcsúszda és az ún. EdgeWalk az 53. emeleten kapott helyet, de majdnem ugyanilyen magasan látogatható a View at the Top is, a Pálma sziget tövében, az épület 52. emeletén. A tériszonyban szenvedőknek biztosan kihívás mindegyik, de ugyanakkor hihetetlen büszkeség is, amikor egy-egy ilyen próbatételen túlvan az emberfia.

Galéria | 4 kép

A kulturális látnivalók egyik utóbbi gyöngyszeme a hét emeletes Mohammed bin Rashid Könyvtár,

mely jelentős mennyiségű anyagot tartalmaz; több mint 1,1 millió arab és idegen nyelvű nyomtatott, valamint digitális könyvet foglal magába, és az épület legfelső szintjén múzeumként kialakított részen eredeti, első kiadású Shakespeare, Cervantes, és mások –  a világ legnevesebb aukcióin megvásárolt – műveit láthatjuk, számos tudományos mű, enciklopédia mellett. A gyűjtemény mintegy 325 évet felölelő archívuma 5000 – nél is több nyomtatott és digitális folyóiratot, 500 ritka gyűjteményt mondhat a magáénak.

A régi városrész fel- és megújított részében kialakított múzeumnegyed, az Al Fahidi szintén megér egy látogatást, hiszen itt kicsit alaposabban megismerkedhetünk Dubaj és általában az Arab-öböl országainak hagyományaival, a tradíciókkal, és egyes téves hiedelmek, leginkább a vallással és a nők helyzetével kapcsolatos kérdések is tisztázódhatnak.

De a hagyományos arab parfümkészítéstől a datolya és tevetej különböző felhasználásáig bezárólag számos egyéb ismeretet is elsajátíthatunk itt. A közelben lévő bazár – fűszer-és aranybazár – igazi keleti hangulatot varázsol, ahol alkudni igenis kötelező!

Egyébként az itt élő több mint 200 nemzetiség teljes békében él itt egymás mellett tekintet nélkül felekezetre, vallási hovatartozásra. Ez a színes népesség a saját konyhaművészetét is magával hozta, és az ízek-illatok-színek sajátos keverékével mutatja be gasztronómiai sokszínűségét. Kipróbálni a kb. 6000 étterem bármelyikében lehet egy -egy ország, konyha ízeit.

Lehetetlenség felsorolni a Dubaj nyújtotta újdonságokat, kínálatot, hiszen mire leírom ezeket a sorokat, már át is adtak egy új szállodát, látványosságot, parkot vagy múzeumot. Dubaj tényleg egy folyamatosan változó, lüktető és a vendéget nagyon szívesen látó ország, amelyet egyszer legalább mindenkinek látnia kell.