Az avar hatékony összegyűjtése és felhasználása a kertben (x)

Az ősz folyamán a lehullott levelek okozhatják a legtöbb fejtörést a kert tulajdonosoknak. Pedig az avar rendkívül gyorsan és élvezetesen összegyűjthető- ha van egy erős, akkumulátoros lombfúvónk, ráadásul a levelek sokszínűen felhasználhatók a kertben.

Hogyan érdemes összegyűjteni a faleveleket?

Bár egy kényelmes fogású, erős lombsöprű is hasznos a háznál, nagyobb mennyiségű lehulló levél esetén egy akkumulátoros lombfúvóval lehetünk a leghatékonyabb, aminek segítségével rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. A lombfúvóval könnyen rendben tarthatjuk a kerti utakat és az utcát, valamint a kert nehezebben hozzáférhető részeiben is rendkívül hasznos lehet, például a sövény vagy a szúrós bokrok alatt, épületek között. A STIHL erős, kézreálló, akkumulátoros fúvógépei könnyen mozgathatók, rendkívül csendesek, ezért hétvégén is alkalmasak a használatra. A STIHL BGA 45 és a STIHL BGA 57 beépített akkumulátoros fúvógépek kisebb és közepes kertek, ház körüli területek tisztításához ajánlottak. Karcsú, ergonomikus kialakításuk biztosítja az erőkímélő munkavégzést, nők számára is élvezetes velük a munka.

Komposztálóba vele!

A lehullott leveleket a legegyszerűbb a komposztálóban gyűjteni. Amennyiben a komposztálónk nem elég nagy a lehullott levelek mennyiségéhez képest, tegyük az összegyűjtött avart nagyméretű zsákokba, majd mikor már kisebbre tömörödött, mehet a komposztálóba. A komposztálóba nem csak a kertben és az utcafronton keletkező növénymaradványokat, de a háztartásból származó szerves hulladékot is hatékonyan kezelhetjük. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a komposztálóba szánt lehullott avart, a levágott füvet és az ősszel lemetszett növényi részeket, gallyakat, minél apróbbra vágjuk, annál gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata.

Az érett komposzt igazi főnyeremény a növényeink számára. Amellett, hogy magas a tápanyagtartalma, rosttartalmának köszönhetően kitűnő a vízmegtartó képessége is. A talajba dolgozott komposzt felpezsdíti a talaj élővilágának aktivitását, fokozza a talaj minőségét. Hogy a komposztálás folyamata megfelelően menjen végbe, ügyeljünk rá, hogy nagyjából ugyanolyan mennyiségben kerüljön bele alacsony és magas nedvességtartalmú hulladék. Alacsony nedvességtartalmú, szárazabb növényi hulladék a lehullott lomb, az apróra vágott gallyak és ágak. Magas nedvességtartalmú szerves anyagok például a gyomnövények, növénymaradványok, zöldség- és gyümölcsmaradványok.

Mulcsnak is tökéletes!

 A lehullott levelek másik lehetséges felhasználása a mulcsozás, azaz a talaj takarása. Mulcsnak az olyan anyagokat nevezzük, melyek a talaj takarására alkalmasak, így a fűnyesedék, az avar és az apróra vágott gallyak, ágak remek, természetes takaróanyagok. Nem kerülnek semmibe, mégis sokszínűen használhatók, például a konyhakertben vagy a dísznövények talajtakarására. A növényi mulcs ráadásul a lebomlása közben hasznos tápanyagokkal látja el a talajt.

A mulcsot ősszel a fagyra érzékeny növények tövének takarására, óvására használhatjuk. A nyír, a juhar, a bükk és a gyümölcsfák levelei tökéletesek a talajtakarásra, de a dió, a gesztenye és a tölgy leveleit nagyon kis mennyiségben, vagy más fafajták leveleivel összekeverve használjuk. Utóbbiak levele sok csersavat tartalmaz, emiatt lassan bomlanak le, és felboríthatják a talaj tápanyag-egyensúlyát. A talajtakaróként használt avar nem csak a fagyokkal szemben nyújt védelmet, hanem menedékként szolgál az apró, talajlakó élőlények számára, akik ezt a talaj fellazításával fogják meghálálni.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube-csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!

 

fotók: STIHL, Shutterstock