Ukrán-orosz háború: jön a tél, nagy szükség van a pénzre

Így használják fel a segélyt az országon belüli menekültek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet és partnerei aggodalommal követik az ukrán lakosságra és az infrastruktúrára mért egyre intenzívebb katonai csapásokat. A tél közeledtével a közszolgáltatások akadozása vagy megszűnése nagy kihívás elé állítja a humanitárius szervezeteket. A legalapvetőbb szükségletek kielégítése eddig is rendkívüli nehézséget jelentett a belső menekültek ezreinek Ukrajnában, amin az Ökumenikus Segélyszervezet egyebek közt az eddig már közel 10 000 emberen segítő készpénzes támogatási programjain keresztül igyekszik enyhíteni. A közművek várható hosszú távú kiesése azonban még kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítja azokat, akik a háború miatt már így is mindenüket elvesztették. 

„A jelenlegi lakás fűtetlen. Találnom kell valamilyen kályhát vagy kazánt”  mondja a pénzügyi támogatásra regisztráló idős asszony. „Édesanyám kórházban van, agyvérzése volt”  indokolja segítségkérését egy huszonéves fiatalember.  

A legtöbb ember egyik napról a másikra vált nincstelenné, pénzügyi tartalékaikból nem tudják már fedezni a növekvő havi kiadásokat.

„Más-más problémákkal szembesülünk, sok esetben egészségügyi gondjaik vannak a belső menekülteknek” – összegzi tapasztalatait az Ökumenikus Segélyszervezet többcélú készpénzes segítségnyújtásra-regisztrációkat végző munkatársa. A tél közeledtével pedig újabb és újabb összegeket kell elkülöníteni abból a kevésből, amivel gazdálkodni tudnak.  

Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

A Segélyszervezet egy héttel azelőtt kezdte meg MPCA-programja új szakaszának regisztrációs folyamatát Lviv megyében, hogy az Oroszországi Föderáció csapásokat mért volna az ország infrastruktúrájára, ami több helyen teljes vagy részleges áram- és vízkimaradást okozott. A fűtési szezon október 15-én kezdődött Ukrajnában, és félő, hogy a potenciális fűtés- és áramkimaradások fokozzák a krízist, ha a jövőbeni támadások célpontjait a továbbiakban is polgári létesítmények fogják képezni.

Ukrajnában a távhő és az elektromos fűtés biztosítja a meleget az általában hirtelen beköszöntő, gyakran fagypont alatti hidegben. A Segélyszervezetnek leadott készpénzes segélykérő űrlapokon a bajbajutottak az alapvető szükségletek (élelmiszer, lakhatás, gyógyszer) kielégítése mellett a téli ruházatot és a télre való felkészülést jelölték meg felhasználási célként. 

A többcélú készpénzes támogatásnak éppen az a lényege, hogy a bajba jutottak maguk dönthessenek a segítség felhasználásáról, hiszen ők tudják a legjobban, nekik „hol szorít a cipő.”

A háborús fejlemények miatt könnyen lehet, hogy szükségleteik kibővülnek: a rászorulók rezsire, vagy a fűtés és az áramellátás megszűnése esetén fűtőtestek, elektromos generátorok, elemes lámpák vásárlására fordíthatják szabadon felhasználható készpénzes juttatásaikat. 

Az alábbi videóban az Ökumenikus Segélyszervezet olyan személyes történeteket gyűjtött össze, amelyek jól szemléltetik, milyen nehézségekkel néznek szembe a belső menekültek, és hogy miért a többcélú készpénzes támogatás a segítségnyújtás egyik leghatékonyabb módja. 

A szükségletek pontosabb megismerése vezértelte az Ökumenikus Segélyszervezetet akkor is, amikor Harkiv megye több pontján is felmérést készíttetett a megkérdezettek téli tartalékairól, felkészültségéről. Az eredmények lehetővé teszik, hogy a differenciáltan, helyi igényeket legjobban kiszolgáló módon nyújthasson segítséget a magyar segélyszervezet a régióban.

Ennek megfelelően fűtőtestek szállításával és óvóhelyek szigetelésével, úgynevezett téliesítési projektekkel segíti az ukrajnai belső menekülteket abban, hogy átvészeljék az Ukrajnában gyakran zord téli időjárást és menedéket leljenek Tél tábornok elől.  

Szerző: Kiss Dániel / Ökumenikus Segélyszervezet, kiemelt kép: Ökumenikus Segélyszervezet