Nem akarod tudni, mi történik, amikor belekattintasz a „Nem vagyok robot” négyzetbe

Életünk egyre több területét éljük online: laptopunk, okostelefonunk és egyéb eszközeink használata a mindennapjaink része lett.

Teljesen hozzászoktunk már ahhoz is, hogy e-mail fiókunk rendszeresen ellenőrzi személyazonosságunkat, hogy a különböző weboldalakon sütibeállításokat kell elfogadnunk, hogy máshol hidakat és tűzcsapokat ismertetnek fel velünk, és ahhoz is, hogy gondolkodás nélkül bepipáljuk a „Nem vagyok robot” négyzetet is.

Robot vagy vagy sem? 

Ami engem illet, eddig nem tulajdonítottam nagy jelentőséget ez utóbbi kötelező feladatnak, pedig ha belegondolunk, tényleg van itt valami furcsa. Mégis hogyan győzheti meg a személyazonosságomat firtató intelligenciát embervoltomról az, hogy bepipálok egy négyzetet, azaz igennel válaszolok egy egyszerű kérdésre? Hiszen ez éppen olyasmi, amit egy robot is üzembiztosan meg tud csinálni. Bolond lenne nem beikszelni, nem igaz? Akkor meg mi értelme az egésznek?

Nos: értelme az van, mégsem lehetünk egészen nyugodtak. 

A BBC II egyik népszerű műsorában, a QI című szórakoztató-ismeretterjesztő sorozatban még 2020-ban hangzott el ezzel kapcsolatban egy elmélet, ami most ismét nagyot ment az online világban, mert ausztrál rádiós műsorvezetők, bizonyos Fitzy és Wippa egyik adásukban elővették és újra megvitatták a kérdést. Ezzel kapcsolatban egy TikTok videót is megosztottak, és ahogy ezekkel a rövid videókkal már csak lenni szokott, milliók kapták fel és osztották tovább az izgalmas, egyesek szerint ugyanakkor sokkoló információt.

Az eredeti BBC műsorban, házigazda Sandi Toksvig osztotta meg a jelenlevőkkel, hogy legjobb tudomása szerint  mi is történik valójában, amikor bepipáljuk a nem vagyok robot jelölőnégyzetet. 

Toksvig akkor így fogalmazott: „Az van, hogy a lényeg nem is az, hogy kipipáljuk-e a jelölőnégyzetet vagy sem. A szolgáltatók valójában azt elemzik, hogyan viselkedtünk azelőtt, hogy pipáltunk volna.

A kattintással mintegy felhatalmazást adunk arra, hogy ezek az oldalak ellenőrizzék böngészési előzményeinket,

és kereséseink alapján megpróbáljanak rájönni, emberek vagyunk-e, vagy csak annak akarunk látszani”– mondta. 

Kinek mi köze hozzá?

Nem hangzik túl jól, igaz? Még akkor sem, ha a pipálást kérő weboldalak nem feltétlenül piszkos titkainkra, felnőttfilm nézési szokásainkra vagy épp üzleti tranzakcióinkra kíváncsiak, hanem inkább azt vizsgálják, emberinek értelmezhető mintázatba rendeződik-e a viselkedés, amit telefonunk vagy számítógépünk képernyője előtt tanúsítunk. 

„Tehát mondjuk például – folyattatta Toksvig –, ha mielőtt bejelölted a négyzetet, megnéztél néhány macskás videót, lájkoltál egy tweetet Greta Thunbergről, majd megnézted a Gmail fiókodat, mielőtt dolgozni kezdtél, eléggé emberinek tűnik a viselkedésed ahhoz, hogy emberszámba is vegyenek és lehetővé tegyék a további böngészést vagy épp online szavazást.”

Nem vagy egyedül, ha kényelmetlenül kezded érezni magad a sorokat olvasva. Ugyan ki akarná, hogy böngészései előzményei nyilvánosságra kerüljenek? Nemcsak az eredeti műsor stúdióvendégei képedtek el a hallott információktól, de a friss TikTok videó és megosztásai alatt is rengeteg lett az aggódó komment. 

„Ez most komoly?” – kérdezték többen. Valaki más pedig azt írta: „Először hallom ezt. Utána is néztem és sajnos igaznak tűnik.”

Többen írtak arról, hogy privát szférájukba való behatolásként élik meg, hogy ez történik, másokban felmerült, hogy egyáltalán törvényes dologról van-e szó, megint mások pedig nem akarták elhinni, hogy ilyen egyáltalán lehetséges. 

Nem eszik olyan forrón a kását!

Ahogy az lenni szokott, a kommentek második hullámában megérkeztek azok is, akik szakmájukból vagy érdeklődésükből kifolyólag jártasabbak ebben a témában, mint az átlag netező, és ők is megosztották gondolataikat.

Abban mind egyetértettek, hogy a lényeg nem a pipálás aktusa maga, hiszen, ha robot szembesül ezzel a kérdéssel, szintén pipál, és az is világos, hogy viselkedésünket figyeli a rendszer. Ugyanakkor egyesek szerint azért nem annyira bántóan indiszkrét módon, mint ahogyan azt az eredeti videóban feltételezik. Ők úgy vélik, ezek az automatizmusok azt figyelik, hogyan mozgatjuk az egeret, amikor pipálunk. Mi, emberek például nem olyan nyílegyenes vonalban mozgatjuk, mint a gépek: a lézersugár egyenességű egérút például intő jel lehet. Ha az azonosítást végző szoftver nem biztos abban, hogy ember vagy gép áll-e vele szemben, na akkor jönnek a hidak, tűzcsapok, lámpák, nagymacskák…

Hogy mindez megnyugtató, vagy aggodalmat keltő, azt már nekünk kell eldöntenünk. Egy biztos: online biztonságunkért rengeteget tehetünk, ha erős jelszavakat (és nem mindenhol ugyanazokat!) adunk meg, ha inkább inkognitó módban böngésznünk és ha segítséget kérünk, amikor egy-egy üzenet vagy utasítás valóságtartalmával vagy jogosságával kapcsolatban elbizonytalanodunk.

 

Kiemelt kép: Getty Images