Az immunrendszer egyik sztárja: ezért fontos a D-vitamin! (x)

A D-vitamin emberi szervezeten belüli szerepének felderítése az elmúlt években a kutatások célpontjába került.

Kiderült, hogy csontjaink védelme és izomerőnk fokozása mellett a D-vitamin a betegségekkel szembeni védekezőképességünkre is pozitív hatást gyakorol. Nagy vizsgálati elemszámon végzett vizsgálatok igazolják, hogy a D-vitamin-hiány és egyes betegségek kialakulásának kockázata között szignifikáns összefüggés található.

Miért fontos az immunrendszernek?

Az egyik legfontosabb felismerés az immunrendszer működésére kifejtett hatás. A D-vitamin szükséges az immunrendszer normál működéséhez, viszont ezen túlmutatóan is igazolt egyéb hatása. Több klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a D-vitamin-pótlás lerövidíti a megfázásos betegségek és az influenza megbetegedés időtartamát, valamint ezeknek a típusbetegségeknek a lefolyása is enyhébb, szemben azokkal, akik nem szednek D-vitamint.

Egy több évig tartó vizsgálatban azt is igazolták, hogy a D-vitamin rendszeres szedése csökkentheti a húgyúti fertőzések gyakoriságát is.

Hogyan fejti ki hatását a D-vitamin?

A D-vitamin funkciói magukba foglalják a veleszületett és az adaptív immunválasz modulációját. A D-vitamin immunológiai hatása mögött az immunsejtek D-vitamin-receptor kihelyező képessége áll. Az immunrendszer sejtjei képesek szintetizálódni D-vitamin hatására, illetve receptorok útján reagálni annak jelenlétére.

Epidemiológiai adatok azt mutatják, hogy a lakosságban az optimális D-vitamin szint mellett a légúti megbetegedések száma jelentősen csökkenne, továbbá a csonttörés, a cukorbetegség és egyes daganatos megbetegedések is alacsonyabb előfordulási számot mutatnának.

Előtérbe kerülnek a prevenciós stratégiák, az életmódbeli változtatások.

Ezen szempontok közül egyik legfontosabbnak látszik a szervezet normál D-vitamin szintjének fenntartása. Megfigyelések támasztják alá, hogy a vér D-vitamin szintje és a megbetegedések aránya közt fordított összefüggés áll fent, továbbá a betegség lefolyásának súlyossága összefüggést mutat a szervezet vitaminszintjével egyes szakirodalmi adatok szerint.

Valóban hatásos a COVID-19 megelőzésében?

Bizonyos hírekkel ellentétben a D-vitamin nem képes a COVID-19 megelőzésére vagy gyógyítására, ám mivel a vérszint alacsony D-vitamin koncentrációja bizonyítottan fogékonyabbá tesz a fertőzésekkel szemben, ebben az esetben

a D-vitamin pótlás csökkenti a betegségek gyakoriságát, s azok lefolyásának súlyosságát, valamint időtartamát.

Egy tanulmány igazolja, hogy a D-vitamin egyértelműen pozitív hatású, ha a COVID-19 súlyosbodásának kivédéséről, vagy a COVID-19-cel összefüggő elhalálozás megelőzéséről van szó, ugyanis 78%-os, illetve 66%-os javulást idéz elő a betegség korai vagy későbbi fázisban való adagolása.

Milyen D-vitamint válasszunk?

Az őszi, téli évszak beálltával, az október és március közötti periódusban a felmérések szerint Magyarországon 10-ből 9 embernél alakul ki D-vitamin hiány. Ugyanakkor a 4-5 évvel ezelőtti adatokhoz képest háromszorosára nőtt a D-vitamin szedésének mértéke hazánkban, aminek előnye, hogy ez a vitamin hozzájárulhat a szervezet betegségekkel szembeni védekezőképességéhez is.

Tekintve a D-vitamin zsíroldékonyságát, érdemes olyan étrend-kiegészítő terméket választani, mely olajban oldott formában tartalmazza a hatóanyagot, illetve érdemes zsíros táplálékkal együtt bevenni ezeket a készítményeket a jobb felszívódás és hasznosulás érdekében.

Az immunerősítő készítményeiről és saját gyártású vitaminjairól ismert Bioextra újdonsága az Oliva D3 3000 NE tartalmú lágyzselatin készítmény, ami a hozzáadott olívaolaj tartalomnak köszönhetően könnyedebb hasznosulást tesz lehetővé a szervezet számára. Napi egy kapszula segít fedezni egy felnőtt számára a téli időszakban is szükséges megfelelő D-vitamin mennyiséget.

A D-vitamin napjaink legtöbbet kutatott vitaminja.
Javasoljuk, hogy ne csak ősszelés a hidegebb időben, hanem egész évben figyeljünk a pótlására!

Forrás:

https://semmelweis.hu/hirek/2020/05/26/segitheti-e-a-d-vitamin-a-virusfertozesek-elleni-vedelmet/

https://semmelweis.hu/hirek/2012/06/27/minden-masodik-magyar-nyaron-is-d-vitamin-hianyos/