Végre az igazi magyar szuperhőst láthatjuk a mozikban (x)

A magyar animáció talán legnagyobb alakja, a tavaly elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve, az ő születésnapjához igazítva, október 20-án kerül a hazai mozikba az utolsó alkotása, a Toldi, a mozifilm.

A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű animációs film a Magyar népmesék-sorozatot is jegyző Kecskemétfilm 100 alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye. A látványos alkotás szöveghűen viszi vászonra Arany János költeményét, miközben történelmi hitelességgel ábrázolja a középkori Magyarországot. Toldi Miklós egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz, akinek történetén keresztül a XXI. század fiataljai is megtanulhatják felismerni és jól használva kibontani saját képességeiket.

Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson. Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők animációs filmjében nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért.

Csákovics Lajos és Jankovics Marcell

Sorsszerűnek mutatkozik az egybecsengés, hogy Jankovics Marcell (1941–2021) pályájának első kiugró sikere, egyben az első magyar egészestés animációs film Petőfi Sándor János vitéze volt, a rendező grandiózus munkásságát egyszerre megkoronázó és lezáró műve pedig szintén a XIX. századi magyar költészethez kötődik.

Jankovics Marcell naphéroszként tekintett az ifjú Toldi Miklósra. A figura megrajzolásakor a színhasználattal is ezt kommunikálta. „Az arany a mesehős, a naphérosz színe. Ez illik a magyar Herkuleshez. Toldi Miklós nem suttyó falusi legényke lenne? Hát az olyan mesehősök, mint Aranyhajú Kis Miklós, Erős Jankó, a finn Kullervo micsodák? Parasztlegények, egyszersmind naphéroszok. Arany János sokat tudott erről, tessék csak figyelmesen olvasni remekművét! Vajon miért tagolta épp 12 énekre, a hónapok száma szerint? Mitől emberfeletti erejű ez a kis legény, akinek „még legénytoll sem pehelyzik állán”? Puszta kézzel dönti földre a megvadult bikát, akár a táltosok. Miért szorul bele annyi düh, amennyi csak a pusztító Napba? És annyi igazságérzet, mint a mindent látó napistenekbe? Hogy képes együltő helyében annyi húst magába tömni, annyi bort ledönteni a torkán, amennyit a görög Héraklész, a Nagyevő szokott?” – írta Jankovics Marcell a Toldiról.

A film Facebook és Instragram oldalán betekintést kaphatunk a film készítésébe, érdekes kulisszatitkokat ismerhetünk meg. Október 20-tól országosan vetítik a mozik, multiplexek és művészmozik egyaránt műsorra tűzzük majd. Említést érdemel a film előzetese is, amelynek a vágási koncepcióját az Arany János korára jellemző verbunkos inspirálta. Ahogyan a verbunkoszene célja régen az volt, hogy toborozzon, úgy ez az előzetes is verbuválni akar, csak éppen mozinézőket.