A csecsemőgyilkosságokkal vádolt brit ápolónő ártatlannak vallja magát

A tárgyalások várhatóan 6 hónapig is eltarthatnak.

A 32 éves Lucy Letby fotóit elnézve joggal feltételezhetnénk, hogy egy átlagos, kedves fiatal nőt látunk – azonban elképzelhető, hogy valóság szöges ellentétben áll a látottakkal. Lucy 2011-ben diplomázott gyermekápolóként a Chester Egyetemen. A diploma megszerzése után a liverpooli női kórházban helyezkedett el, akkori kollégái és barátai szerint pedig profi volt a szakmában, aki türelemmel és kitartással viseltetett a beteg gyerekek iránt. Az Ápolási és Szülészeti Tanács makulátlan előéletéről nyilatkozott, sőt, ő volt a reklámarca egy kampányuknak is, amely közel 3,5 millió dollárt gyűjtött össze számukra, és szintén Lucy volt az arca annak a 2,6 millió dolláros felhívásnak is, amellyel vadonatúj gyermekosztályt építhettek 2013-ban (emellett pedig tagja volt számos beteg gyerekeket segítő jótékonysági csoportnak is). Aztán 2015 és 2016 júniusa között 17 csecsemő vesztette életét a Countess of Chester Kórházban, ahol Lucy akkor dolgozott…

De ilyen háttérrel mégis hogyan válhat valaki gyilkossá?

Még 2016-ban a Royal College of Paediatrics and Child Health három különböző jelentést adott ki, amelyek szerint a Countess of Chester Kórház gyermekosztályának személyzeti ellátottsága messze nem volt megfelelő. A kórházban több mint 10%-kal volt magasabb a halálozási arány más szülészeti osztályokhoz képest, amit a vizsgálatok orvoshiánnyal, kommunikációs nehézségekkel és rendszertelenül működő munkakörülményekkel magyaráztak – eleinte. A halálesetek azonban tovább fokozódtak, az elhunyt csecsemők végtagjain pedig furcsa foltok jelentek meg, többeknek megmagyarázhatatlanul összeomlott a keringése is, az újraélesztések pedig sajnos sikertelenek voltak. Ezután a rendőrséget is bevonták a későbbi vizsgálatokba,

és közel egy éven át tartó nyomozás után jelölték meg gyanúsítottként az ápolónőt, tekintve, hogy szabadságai és távollétei alatt csökkenni látszott a halálozások száma.

A nő munkavégzését ezután felfüggesztette a kórház, és amikor 2018-ban először letartóztatták, a rendőrség átvilágította az otthonát, valamint emberi maradványok után kutatva a kertjét is felásták – bár nem találtak gyilkosságra utaló nyomokat. Ügyét többször is tárgyalta már a bíróság, hiszen jelenleg is tisztázatlan, hogyan tudták teljes bizonyossággal a halálesetek gyanúsítottjaként megjelölni. Lucyt 2019 júniusában másodszor is letartóztatták, közel egy évvel azután, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezték, majd 2020 novemberében harmadszor is őrizetbe vették, arra hivatkozva, hogy ezúttal végre elegendő bizonyítékot találtak az újbóli vádemeléshez – bár az még továbbra sem tisztázott, hogy pontosan milyen bizonyítékok állnak a hatóságok rendelkezésére, és egyelőre az sem világos, hogy a vádlott miért követhette el a szörnyű bűncselekményeket.

Az ügyészség szerint mindenesetre az egyetlen ésszerű következtetés, amit a bizonyítékokból le lehet vonni, az, hogy valaki szándékosan mérgezte meg ezeket a csecsemőket inzulinnal.

A nőt összesen hét csecsemőgyilkosságért és 10 másik emberölési kísérlettel vádolják (a bírósági végzés egyébként tiltja az elhunyt gyerekek, a tanúk és az érintett családtagok azonosítását). A manchesteri koronabíróságon októbertől újrakezdődtek a tárgyalások, ahol elítélt gyermekápoló mindvégig ártatlannak vallotta magát. Állítólagos áldozatainak szülei, valamint a vádlott szülei is részt vesznek majd a későbbi a tárgyalásokon, melyek várhatóan 6 hónapig is eltarthatnak – előrelépés tehát a borzalmas és tragikus ügyben továbbra sem született.

Kiemelt kép: Getty Images