Fizetett csábításból tragikus szerelem – Ami maradt belőlem könyvajánló

A legendás románcok történeteinek gyakori toposza a szerelem nevében elkövetett gyilkosság, mely a sorok között felszabaduló érzelmekkel együtt miértek sokaságát engedi szabadjára az olvasóban is. Stephanie Scott dokumentarista jellegű, megindító családregénye egy ilyen megmagyarázhatatlannak tűnő bűnügyi drótváz köré fonja elbeszélésének több szereplőn keresztül futó szálait, miközben térben és időben is ablakot nyit a különleges japán kultúrára.
Az Ami maradt belőlem a kétségekkel teli jelen és a megmásíthatatlan múlt pillanatait rajzolja fel az olvasó előtt, ezeket kötik össze a háromgenerációs család tagjainak sorsvonalai, melyek az édesanya elvesztésének tükrében mutatkoznak meg. Egy hivatásos házasságromboló gyilkosságba torkolló szerelme, egy tragikus bűntény részletei és női nemzedékek között húzódó kötelékek bontakoznak ki az igaz történeten alapuló kötet lapjain.

Regény egy újságcikkből

Stephanie Scott – Ami maradt belőlem, Athenaeum Kiadó, 4699 Ft

Az Athenaeum Kiadó nemrég indított Global-sorozatának – melybe különböző kulturális közegben játszódó kortárs sikerkönyveket válogatnak – első kötetét valós események ihlették. Scott a Times egyik szerkesztőjének cikkében olvasott először arról a tokiói gyilkosságról, melyet a férj által felbérelt házasságtörő ügynök követett el a feleség ellen. A vádlott a bűntettet követően is ragaszkodott hozzá, hogy mindvégig szerette a nőt. A szerző a szerelem sokféleségének kérdéséből kiindulva évekig kutatta az esetet, hogy betekintést nyerhessen a hiteles információk alatt lapuló átláthatatlan, ugyanakkor átélhető emberi érzelmek rétegeibe.

A fülszöveg szerint miközben Szumikó, a fiatal ügyvédnő édesanyja, Rina gyilkosát keresi, egy nem mindennapi bűntény nyomaira bukkan. Szumikó apja egy vakareszaszeját, vagyis egy házasságrombolót bízott meg és hatalmazott fel, hogy viszonyt kezdeményezzen a feleségével. A vakareszaszeja és Rina azonban egymásba szerettek, amellyel drámai események láncolatát indították el, örökre meghatározva ezzel Szumiko életét. A különböző nézőpontokból elbeszélt regény két idősíkon játszódó, különös nyomozás története, amely szembesít azzal a kérdéssel is, hogy milyen következményei lehetnek a szerelem nevében elkövetett tetteinknek.

Elhallgattatott női hangok

A szépirodalmi színezetű realista thrillerben Rinán, az egykor ambíciózus, házasságáért mindent feláldozó fotóson és Szumikón, a nagyapja által felnevelt pályakezdő ügyvéden keresztül tárulnak elénk a női sorsok egymásra kiható, szoros párhuzamai. A főszereplők megtört életét elmesélő tényszerű és érzelmes fejezetek éles, mégis ritmusos villanásokként váltakoznak, mögöttük pedig egybefüggő narratívaként van jelen a kemény elvárásokat támasztó patriarchális japán társadalom. (Talán az sem véletlen, hogy a drámai fordulatot vett eseményláncolatot is – mely végül mindannyiuk életét megváltoztatja – két férfi döntése indítja el.)
A kötött normarendszer és a személyes vágy feszültsége fojtott légkört teremt, mely tökéletes melegágya az egyre gyarapodó rejtélyeknek. Szumikó jól tudja, az áldozatok csöndje a legbeszédesebb és miközben édesanyja igazságát keresi – aki csupán egy volt a számtalan elhallgattatott női hang közül – személyes története újraírásával próbálja visszaszerezni azt, ami Rinából maradt a számára, egyúttal a hatalmat saját sorsa felett.

Jog, kultúra, szerelem

A regény egyik fő erőssége az anya-lánya kapocs bemutatásán túl kétségkívül az életszerűség. A realizmus az olvasmányos szerzemény minden szegmensét áthatja a házasság árnyékában bimbózó szenvedélyes viszonytól kezdve a szigorú jogrendszeren át az ázsiai kultúra vagy a vakareszaszeja iparág bemutatásáig.
Stephanie Scott tíz éven át dolgozott a regényen, melyet bár elsősorban lírai műnek szánt, hű akart maradni a történet díszletéül szolgáló Japán összetettségéhez, ami érződik is az autentikus tokiói piacot, a tengerparti nyaralóházakat vagy az erdei szentélyeket leíró bekezdéseken. Ugyanígy a karakterek és párbeszédeik, motivációik egyaránt realisztikusak, ezért még napokkal a kötet elolvasása után sem egyszerű elengedni a történetet, mert a szerelem nevében elkövetett gyilkosság miértjei félelmetes kísértetként bolyonganak tovább képzeletünkben.

Összességében

Az Ami maradt belőlem a szingapúri-brit szerző lebilincselő debütáló kötete, melyben a logikusan felépített cselekményt az erős noir hangulat és a szélsőségessé váló emberi érzelmek színezik emlékezetes olvasmányélménnyé.  Női sorsok, bonyolult emberi kapcsolatok, vágy, gyász, bűntudat, szerelem és igazságkeresés egy szívszorító családi történetben.

Kiemelt kép: Canva