Vitaminok labirintusában (x)

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül immunrendszerünk megerősítése. Érdemes előre gondolkodni és felkészülni a vírusok elleni harcra.

A rendszeres C-vitamin-bevitel alapszükséglet a szervezet egészséges működéséhez, azonban nem mindegy, hogyan pótoljuk azt. Mivel segíthetjük a felszívódást, a szervezetben való hasznosulást, és milyen innovatív termékmegoldások vannak, amelyek hatékonyabbak a hagyományos formákkal összehasonlítva?

A C-vitamint mindenki ismeri, szükségessége nem megkérdőjelezhető. Megfelelő szintje elengedhetetlen az immunrendszer optimális működéséhez, hiányában azonban fogékonyabbak lehetünk a különböző fertőzésekre. Szervezetünk nem tudja a C-vitamint előállítani, és raktározni is csak korlátozott mértékben képes, ezért fontos a folyamatos pótlása. Nem mindegy azonban, hogy milyen dózisban, illetve milyen formában juttatjuk be a szervezetünkbe. A túlzott C-vitamin bevitellel nem feltétlenül használunk szervezetünknek, mert a magasabb dózis könnyen vezethet emésztőrendszeri panaszokhoz vagy veseproblémákhoz.

Miben más a liposzómás C-vitamin?

A felszívódás hatékonyságában rejlik titkuk. A liposzómás C-vitaminok gyártása során a hatóanyagot a sejtmembránhoz hasonló burokba csomagolják, amely megvédi azt az emésztési folyamat során. A liposzómák az emésztőrendszeren végighaladva, nemcsak a bélfalon keresztüli átjárást biztosító nátrium-csatornákon, hanem a bélfalsejtekkel egyesülve is bejuttathatják hatóanyagtartalmukat a vérkeringésbe. Így lehetséges az, hogy a liposzómás formájú vitaminokból nagyobb arányban képes felszívódni a hatóanyag, mint a hagyományos formulájú vitaminokból. Azaz elégséges a liposzómás vitaminokat kisebb dózisban fogyasztanunk ahhoz, hogy megfelelő vitaminszintet biztosíthassunk a szervezetünkben.

Galéria | 3 kép

A hagyományos vitaminokkal szemben a liposzómás C-vitamin másik nagy előnye, hogy a benne lévő hatóanyag rövid időn belül elkezd felszabadulni és bekerül a véráramba, onnan pedig sejtjeinkbe. Ez mindenki számára fontos, mert a mindennapok stresszét, a munka kimerítő fáradalmait elviselni kihívás a pörgő mindennapokban. Fontos szót ejteni arról is, hogy meddig hat egy készítmény, mennyi ideig van jelen szervezetünkben. A liposzómás C-vitaminok fokozatosan, időben elnyújtva – retard módon – hasznosulnak a szervezetben, ennek következtében hatásuk tovább is tart.

Hogyan igazodjunk el a gyermekvitaminok között?

Az 1 év feletti gyermekek számára is fontos a C-vitamin pótlás, melynek finom módja lehet egy folyékony liposzómás C-vitamin, hiszen ebben az életkorban a gumivitaminok még nem javasoltak. Ha idősebb gyermekünknek mégis gumivitamint választunk, érdemes utána nézni, hogy milyen segédanyagok állnak a gyermekeknek tetsző ízek, színek mögött, vagyis a vitaminok mellett még mi jut be a gyermek szervezetébe – akaratunkon kívül. A folyékony forma a segédanyagok (hiánya) szempontjából is kedvező választás lehet, hiszen nincs szükség tablettázási és lenyelést segítő segédanyagokra.

Nem egyszerű eligazodni a C-vitaminok között, és a pénztárcánkból kifizetett összeg is tág határokon belül mozoghat. A patikákban kapható liposzómás C-vitaminok sem mind egyformák, de ha minőségi C-vitamint választunk, biztosak lehetünk abban, hogy immunrendszerünket felkészítettük a hidegebb hónapokra.