George Clooney az új kampányában egy üres kávéscsészét tart a kezében (x)

A hollywoodi színész idén a tizenhatodik Nespresso kampányában szerepel, de most először az immár védjegyének számító kávé helyett egy üres csészét tart a kezében.

Ezzel a gesztusával arra szeretné felhívni a kávéfogyasztók figyelmét, hogy meg kell védeni a kávét az éghajlatváltozás hatásaitól, és gondoljanak arra is, „mi van a csészén kívül.” A klímaváltozás ugyanis komolyan károsítja a kávétermő területeket: az aszályok, hőingadozások és erdőirtások jelenleg a vadon termő kávéfajták 60%-át veszélyeztetik, 2050-re pedig a kávétermesztésre használt földterületek 50%-a válhat alkalmatlanná a megművelésre. Ezekkel a kockázatokkal világszerte rengeteg kávétermelő szembesül napjainkban, akik közül több mint 140 000 farmer szorosan együttműködik a Nespresso-val.

Nekik nyújt támogatást az Esőerdő Szövetséggel 2003-ban közösen elindított Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program, amelynek célja, hogy fokozza a termés mennyiségét és minőségét, miközben védi a környezetet és javítja a termelők és közösségeik életminőségét. Ennek eszköze a regeneratív (talajmegújító) mezőgazdaság, vagyis egy olyan szemlélet, amely nem csupán csökkenti a globális agrár-élelmiszeripar kibocsátását, hanem ellenállóbbá is teszi a termőföldeket az éghajlatváltozás hatásaival szemben.

A talajmegújító gazdálkodási gyakorlatok a kimerült földeket állítják helyre, miközben a széntartalom visszaépítésével folyamatosan javítják, regenerálják a talaj egészségét. Ezáltal javul a növények egészsége, tápanyagellátása és termőképessége, továbbá ellenállóbbá válnak a kártevőkkel, környezeti hatásokkal szemben.

„Az éghajlatváltozás valós veszélyt jelent, és a kávétermelők a frontvonalban állnak”- mondta George Clooney

a Nespresso The Empty Cup (Üres Csésze) nevű kampányában. „Létfontosságú, hogy ezeket a közösségeket támogassuk abban, hogy pénzügyi és környezeti szempontból ellenállóak legyenek, és hogy ne csupán túléljenek, hanem boldoguljanak és növekedjenek is. Ez a gondolat áll a Nespresso törekvéseinek középpontjában. Ám mindez többről szól, mint a kávé. Az éghajlatváltozást egyetlen vállalat, sőt egy egész iparág sem képes megoldani. Nagyon gyorsan és határozottan kell cselekednünk, globális szinten. Hatalmas a tét.”

További információkat arról, mi mindent tesz a Nespresso a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozása érdekében az alábbi oldalon találhatsz.