Tényleg hatásos? Biztonságos? Krém vagy szérum? – Minden, amit a retinolról tudni kell

Az utóbbi évek legtöbbet emlegetett kozmetikai „csodaszere” kétségtelenül a retinol. A Google statisztikái alapján 2021-ben ez volt az egyik legtöbbet keresett bőrápolási összetevő, több mint 900 ezer keresés irányult rá. A népszerűség nem alaptalan: a retinol, vagyis az A-vitamin a bőrgyógyászok által leggyakrabban javasolt hatóanyag a ráncok korrigálására, tehát ez a legbiztosabb és tudományosan is bizonyított anti-aging hatóanyag, amely fokozott kollagéntermelésre készteti a bőrt. De mégis mi az a retinol, miben különbözik a retinolsavtól és a retinaltól? Szérumot válasszunk vagy krémet? És hogyan lehetünk biztosak benne, hogy stabil formulában tartalmazza azt az arcápolónk?

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

A nagy népszerűség miatt rengetegen keresik a retinol (vagy valami hasonló módon írt összetevőkkel) ellátott arcápolókat. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy ez a retinol hány százalékos, retinol-e egyáltalán, és ha igen, akkor milyen formulában tartalmazza azt az adott arcápoló. Így már nem is olyan egyértelmű a helyzet, ugye? Akkor érdemes tovább olvasni! A kérdés sokrétű és összetett, de cseppet sem reménytelen megérteni – és mint tudjuk, az edukáció fél siker. Az első és legfontosabb tudnivaló tehát, hogy a retinol működik, és ezt nem népi megfigyelések (persze azok is), igazolják, de tudományos vizsgálatok is.

Mi micsoda? Retinolsav, retinol, retinal, retinoidok, bakuchiol

Ezek a fogalmak nem ugyanazt jelentik, egy valami azonban közös bennük: elősegítik a bőrsejtek cserélődését, továbbá a kollagéntermelés beindításával fiatalosabb textúrát, egyenletesebb arcszínt adnak. De akkor lássuk, hogy mi micsoda, és melyiket érdemes választani!

Retinoidok

Az A-vitamin szintetikus és természetes származékaira egyaránt használt gyűjtőfogalom. Tehát nem retinolok, hanem retinoidok. Ez könnyű volt, ennyi az egész.

Retinolsav 

Az A-vitamin metabolikus származéka (ez azt jelenti, hogy a szervezetben történő biokémiai folyamatok során az A-vitaminból ez keletkezik). Maga a retinolsav közvetlenül képes hatni a bőr sejtjeire, vagyis kommunikálni velük – a tudomány állása szerint a legjobb ma ismert hatóanyag a pattanásos bőr kezelésére, de közben a bőröregedés ellen is dolgozik, hiszen a bőr kollagéntermelését serkenti (így aztán simítja a ráncokat), sőt még a pigmentfoltok ellen is hatékony. Igen ám, de a retinolsav egy igen komoly hatóanyag, olyannyira, hogy gyógyszernek minősül, azok a készítmények, amelyekben ez található, vénykötelesek, hiszen jelentős mellékhatásai is lehetnek – gyermekvállalás előtt álló nőknek nem is ajánlott alkalmazni, hiszen születési rendellenességeket is okozhat!

Retinal és egyebek

A retinal a retinolsav és a következő pontban tárgyalt retinol közötti állapot: nagyon hatékony, a bőrbe jutva csak egy lépésen kell átmennie ahhoz, hogy retinolsavvá váljon, mégis egészen kíméletes, még az érzékeny bőrűek is jól tolerálják. Van egyébként a retinoidok családjának egy újabban felfedezett tagja is, az HPR (tisztességes nevén Hydroxypinacolone Retinoate). Ennek a retinoléhoz hasonló a hatása, de jóval gyengédebb annál. Attól tűnik különlegesnek (viszont fontos, hogy még nem áll mögötte elegendő bizonyíték), hogy amíg a retinolnak két átalakulási lépésen is keresztül kell mennie, hogy a bőr értelmezni tudja, addig a HPR elvileg direkten tud kommunikálni a bőrsejtekkel és azokat fiatalosabb, jobb működésre sarkallni. Tehát jól hangzik, de maradjunk inkább a biztosnál. Ha pedig a retinoidok kerülnek szóba, hallhatsz a bakuchiolról is. Ez egy kakukktojás, hiszen nem A-vitamin származék – ez egy növényi molekula, amely csak hatásában hasonlít a retinoidok hatására.

A sztár: retinol

Vagyis A-vitamin, amit a bőrben lévő enzimek (ahogy fentebb is írtuk) retinolsavvá alakítanak. Ahhoz, hogy kommunikálni tudjon sejtjeinkkel, át kell alakulnia, az átalakulás során viszont veszít erejéből. Azt szokták mondani, hogy egy 1%-os retinol szérum egy kb. 0.05–0,1%-os retinolsav-készítmény erejének felel meg. Ezek az apró számok ne vigyenek tévútra senkit, ezek igen erős töménységek! Retinolból már a 0,2% is nagyon erős töménységű, incs is ennél magasabb a piacon. Ez tehát korunk sztárösszetevője, ami nemcsak kiváló öregedésgátló hatásáról híres, de arról is, hogy rendkívül illékony anyag, így még a kibontást megelőzően akár 40%-a elpárologhat. Ezért is fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amelyben stabil formulában található.

  

Retinol a bőrgyógyász szemével

Azoknak, akik biztosra akarnak menni, álljon itt Dr. Gyöngyösi Nóra PhD, bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos véleménye: „Bőrgyógyászként különböző korú hölgyeket kezelek. A gyógyító bőrgyógyászat mellett leginkább hialuronos feltöltést, botoxot, hámlasztást és egyéb bőrfiatalító kezeléseket végzek.

Dr. Gyöngyösi Nóra PhD. bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos

Habár manapság a nők körében teljesen elfogadottak a szépészeti beavatkozások a fiatalosság, szépség és frissesség megőrzéséért, sokan mégsem szeretnék, hogy a kezeléseknek látható nyoma legyen. A természetesség megőrzése érdekében úgy gondolom, hogy érdemesebb a megelőzésre fektetni a hangsúlyt bőrápolás terén, ezzel hosszútávon megelőzve a szépészeti beavatkozások szükségességét, gyakoriságát. Praxisomban a retinol bizonyult az egyik legjobb öregedésgátló hatóanyagnak, gyakran fel is írom pácienseimnek, hiszen tökéletesen megfelel előkezelésnek, és fenntartja a különböző beavatkozások által elért eredményeket. Egyszerűen nem tudnám elképzelni a munkámat nélküle. Körülbelül 2-3 hétnyi használat után már láthatóak az eredmények, majd hónapról hónapra tovább simítja a ráncokat és javítja a bőr textúráját. Minden bőrtípusra használom a retinolt, még érzékeny bőrre is, azonban nagy hatásfoka miatt időt kell adni a bőrnek az alkalmazkodásra. Tudván, hogy közismerten nehéz hatékonyan előállítani ezt a hatóanyagot, rendkívül lenyűgözött a L’Oréal Paris tudományos munkája, amit a Revitalift Laser Pure Retinol éjszakai szérumának kifejlesztése során láthattam. Igazi tudományos áttörésnek számít a hatóanyag stabilizálása és bőrápolásra történő kifejlesztése, a mély ráncokkal szembeni hatékonyságát igazoló klinikai tanulmányok pedig igen alaposak, jelentősek. Magam is kipróbáltam a szérumot, kellemes érzést kölcsönöz a bőrnek és igen gyorsan hat.”

Mit használjak és hány éves kortól?

Akkor most, hogy megvolt az elméleti alapozás, lássuk, hogy mégis mely terméket érdemes beiktatni a bőrápolási rutinunkba. Egy mítoszt rögtön el is oszlatnánk: nem a negyvenes éveinkben kell elkezdeni a nemkívánatos ráncok elleni küzdelmet, hiszen akkor már tüneti kezelésről beszélünk – a legjobb, ha tudatos bőrápolással már a kora húszas évektől inkább megelőzzük a későbbi „problémákat”. Főleg, hogy a szervezetünkben lévő kollagén mennyisége a húszas éveinktől kezd csökkenni. Na de akkor milyen termékeket használjunk?

Szérum: L’Oréal Paris Revitalift Laser Pure Retinol éjszakai szérum,
ajánlott fogy. ár 5599 Ft

A szérumok kifejezetten úgy lettek fejlesztve, hogy a hatóanyagokat koncentráltan, kicsi, ám erőteljes adagokban adják át. Úgy is mondhatjuk, hogy felturbózzák, kiegészítik a krémek hatását. Mivel könnyed az állaguk, a hidratáló krémeknél gyorsabban jutnak mélyre a bőrbe, felkészítik azt a további termékek befogadására.

Ha retinolos arcápolóról beszélünk, akkor az elsődleges kérdés tehát az, hogy mennyire stabil a hatóanyag. Stabilitás tekintetében az előállítási módszer kulcsfontosságú, hiszen levegő, sav vagy akár csak fény hatására a retinol könnyen hatástalanná válhat. A L’Oréal Paris Retinol Stabilizációs Technológiája egy olyan szabadalom, amellyel sikerül elérni a megfelelő stabilitást: a a L’Oréal Paris Revitalift Laser Pure Retinol éjszakai szérumának előállításakor is ezt alkalmazzák. Az optimalizált feldolgozási folyamat és az egyedülálló stabilizáló hatóanyagok együttese védelmet biztosít a formula destabilizációja ellen, ezzel gondoskodva arról, hogy minden egyes használatkor tiszta, koncentrált retinol jusson a bőrbe, az első csepptől az utolsóig. A L’Oréal Paris Revitalift Laser Pure Retinol éjszakai széruma a márka leghatékonyabb retinol formulájával büszkélkedhet, amelynek köszönhetően háromszor több tiszta retinol jut a bőrbe a korábbi generációs, ám ugyanazon koncentrációjú retinolokhoz képest, emellett a bőrgyógyászok nemzetközi bizottságának jóváhagyását is elnyerte.
Mint minden retinolos terméknél, a
 kulcsszó a fokozatosság: az első héten 2 éjszaka, a második héten minden második éjszaka érdemes használni, hogy aztán a harmadik héttől olyan sűrűn alkalmazzuk, amit a bőrünk megenged. A kezdeti pirosság és bizsergés, esetleg szárazság normális, ha ez bekövetkezik, szüneteltetni kell használatát néhány napig, majd csökkentett gyakorisággal újrakezdeni.

Fontos, hogy ne használjuk más retinolos termékekkel együtt, és mindig alkalmazzunk legalább SPF 30-at a következő reggelen!

A szérum nemcsak a klinikai vizsgálatokon és a tesztalanyok próbáin bizonyított, hanem a vásárlók esetében is: az egyik legnagyobb közvéleménykutató cég adatai alapján 2021-ben ez volt az egyik legkelendőbb szérum az Egyesült Államokban és Európában is. 

Éjszakai arckrém: L’Oréal Paris Revitalift Laser Retinol + Niacinamide Pressed-Cream
éjszakai arckrém ajánlott fogy. ár: 8199 Ft

A sikert és a tudományos áttörést további munka követte: a L’Oréal Paris megalkotta az úttörő pressed-cream technológiát, kifejezetten az éjszakai ápoláshoz. 40 éves kor felett a ráncok elkezdenek mélyülni, a bőr tónusa pedig egyenetlenné válik.

A bőr alapvető biológiai összetevői, amelyek hozzájárulnak a fiatalos megjelenéshez – köztük a kollagén, hialuronsav és az elasztin – elkezdenek csökkeni, és ez jelentős változásokhoz vezet a bőr megjelenésében.

Mi az a niacinamid?

A Niacinamid, más néven B3 Vitamin segít nyugtatni és ragyogóbbá tenni a bőrt, üdébb megjelenést nyújt. Amint az dr. Gyöngyösi Nóra PhD. bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos is mondja:  „A ráncok nem az egyetlen jelei a bőr öregedésének. Az egyenetlen bőrtónus szintén közrejátszik a kialakulásukban. A retinol és a niacinamid két olyan hatóanyag, amelyek napi szinten mindkét problémával küzdenek.”

A L’Oréal Paris újdonsága a Revitalift Laser Retinol + Niacinamide Pressed-Cream éjszakai arckrém, amely nemcsak retinolt, de niacinamidot is tartalmaz. Ez az új formula tartalmazza a bőrgyógyászok által is ajánlott két legfontosabb összetevőt – a már bőven kifejtett retinolt és a niacinamidot – amelyek egy nyomásra kinyerhetők egy mélyhidratáló éjszakai arckrémből. Mindezt egy higiénikus tégelybe zárták – amely a krémből egy nyomással egyszerűen adagolja az optimális mennyiséget – így nem kell attól tartanunk, hogy a kezünkről esetleg szennyeződés kerül a krémbe. A formula látványosan csökkentheti a ráncokat és niacinamid tartalmánál fogva javíthatja az egyenletlen bőrtónust. A krém használatára egyébként ugyanaz érvényes, mint a szérum esetén: az első héten 2 éjszaka, a második héten minden második éjszaka használjuk, hogy aztán a harmadik héttől olyan sűrűn alkalmazzuk, amit a bőrünk megenged – és másnap használjunk 30 faktoros fényvédőt!

A válaszok tehát adottak, innentől csak rajtad múlik, hogy melyik alkalmazási módot kedveled jobban, és az éjszakai szérumot vagy a niacinamiddal dúsított éjszakai arckrémet választod.
Szóval #teamserum vagy #teamcream?

Kiemelt kép: L’Oréal Paris