Melengető színek és simogató textúrák: dopamine dressing a mindennapokban

Valószínűleg még az állatvilágból hozzuk, hogy a különböző színek erősen befolyásolják érzéseinket és hangulatunkat. Egyéni érzékenység kérdése is persze, de sokan tapasztaljuk például, hogy míg egyes árnyalatok nyugtató hatásúak, másoktól feszültek, vagy épp szorongók lehetünk. 

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

A színek erőteljes hatását régóta és sokféleképp használjuk az élet számos területén, ősz elején egészen izgalmas információ például, hogy lakótereink színének közvetlen hatása van a hőérzetünkre: meleg színek (fal esetében például egy halvány sárga, vagy narancs) közt ücsörögve kevésbé fázunk például. És ez csak egy a jól használható színtrükkök közül: a színek ereje az élet számos egyéb területén, többek közt az étkezésben, a párválasztásban, de még testi-lelki egészségünket illetően is hatással van ránk. Hasonlóan erős hatást gyakorolnak ránk a különböző tapintási érzetek is: a meleg, a puha és a selymes inkább pozitív, a hideg, a kemény és a sprőd inkább negatív asszociációkat kelt. 

Ezek után nem meglepő, hogy öltözékünk színeinek (továbbá anyagának, szabásának) is nagy hatása van arra, ahogy nap közben érezzük magunkat! Neve is van az ezeken a hatásokon alapuló öltözködési trendnek: dopamine dressingnek, azaz dopamin öltözködésnek nevezik, amikor hangulatjavító megfontolásokkal válogatjuk össze ruháinkat.

Miért pont dopamin?

Kezdjük az elején: a dopamin egy úgynevezett agyi neurohormon (vagyis ingerület átvívó hormon), amit magunk között nyugodtan hívhatunk boldogsághormonnak is, ugyanis akkor szabadul fel nagyobb mennyiségben, amikor valami igazán a kedvünkre való elfoglaltságot végzünk. Kinek mi: a háziállatunkkal vagy szeretteinkkel töltött idő éppúgy lehet dopaminserkentő, mint a tánc, a zenehallgatás vagy akár a versolvasás. Vagy, ahogy erről fentebb már esett szó: egy kedvenc; színében, mintáiban és szabásában eltalált ruha viselése is. 

A dopamin dressing mögött húzódó elgondolás az, hogy

kedvenc ruháink, kedvenc színeink viselése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy nap közben jól érezzük magunkat,

érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy ennek az összefüggésnek az iránya nem teljesen egyértelmű. Jókedvünk is hathat úgy, hogy kanárisárga ruhát húzunk egy nyálkás őszi napon, de az sem biztos, amikor kedvenc rózsaszín ruhák öltjük magunkra, a szín hat ránk kedvezően. Könnyen lehet, hogy az, hogy a ruhában jól érezzük magunkat ad olyan önbizalomlöketet, amit aztán bókokra és ezzel párhuzamosan jó érzésre válthatunk.

Ezekkel a kiegészítésekkel együtt is érdemes áttekinteni a ruhaszekrényünket és megnézni, hogy hozhatnánk ki ruhatárunkból szem és lélekvidító outfieket most, hogy hivatalosan is itt az ősz és egyre nagyobb erőfeszítéssel tudjuk fenntartani széles jókedvünket.

Ehhez most két irányból is adunk tanácsokat. Először megnézzük, milyen általános hatása van a színeknek, azaz milyen alkalmakra melyiket érdemes viselni, a cikk második felében pedig ahhoz adunk tippeket, hogy textúrákkal és fazonokkal hogyan öltöztetjük boldoggá magunkat. 

Egy kis színtan 

A színek jelentésének, hatásainak leírásával könyveket lehet megtölteni  – meg is tették jó páran  – anélkül, hogy mélyebben belemennénk a dologba: a színek lehetnek identitásképzők (elég például a zászlók színeire gondolni), jelölhetnek bizonyos szakmákat (például az orvos fehér köpenye), vagy kifejezhetünk vele érzéseket, akár tiszteletet, mint például egy gyászszertartáson viselt fekete ruhával. Ha pedig a színek által közvetített energiákról van szó: 

Piros: energia, szenvedély, szerelem


Ellentmondásos szín, mely erős érzelmeket vált ki, ráadásul kultúránként eltérő, lehet hogy milyet. Van, ahol a jólétre, máshol a veszélyre utal, csakúgy, mint például az állatvilágban. Ruhaügyben azt érdemes megjegyezni, hogy a piros nagyon figyelemfelkeltő szín, amit

olyankor érdemes viselni, amikor vágyunk is erre a megkülönböztető figyelemre.

Piros pulóver

Narancs: lendület, lelkesedés, boldogság  

A narancs tele van életerővel, vitalitással és a piroshoz hasonlóan megragadja mások figyelmét, miközben nyitottnak mutatja viselőjét. Akkor érdemes viselni, amikor új közösségbe megyünk, de jó szolgálatot tehet akkor is, ha sportolunk, mert extra energiával lát el.

Sárga: melegség, figyelem, öröm

Mivel a meleg sárga színt elsősorban az energiát adó naphoz kapcsoljuk, magához a színhez is ehhez illő konnotációk tapadnak: fényesség, ragyogás, melegség. A sárga az öröm színe is: vessük be bátran azokon az őszi napokon, amikor semmi kedvünk nem lenne kimozdulni otthonról. 

Zöld: Szerencse, termékenység, természet

A zöld szín a termékenység és a szerencse egyik szimbóluma, amelyről legtöbben a tavaszra, a természetre asszociálunk, főleg, ha világos, friss árnyalatokról van szó. Viseljünk zöldet, amikor megújulásra, frissességre van szükségünk! 

Zöld bomberdzseki

Kék: stabilitás, nyugalom, termelékenység


A kék a természetben az óceán és az ég színe, ezek pedig mióta világ a világ elkísérik az emberiséget, emiatt szokták a kékhez az állandóság és stabilitás érzését kötni. Viseljünk képet, amikor fontos, hogy nyugodtak és kiegyensúlyozottak maradjunk, például amikor fontos prezentációt kell tartanunk. 

Lila: gazdagság, titokzatosság, elegancia 


Kulturális oka van annak, hogy a lilát az eleganciához, gazdagsághoz kapcsoljuk: hosszú ideig ugyanis csak nagyon drágán lehetett előállítani az ilyen színre festett kelméket. Akkor viseljük, ha szeretnénk kiemelkedni a tömegből.

Rózsaszín: romantika, kedvesség, gondoskodás 


A rózsaszínt sokáig a legnőiesebb színnek tartották, mert a lágysággal, finomsággal kapcsolták össze, pedig a sztereotípiák ellenére mindkét nem energiáihoz kapcsolódhat. A kapcsolódás a kulcs: akkor viseljük, amikor közel engednénk magunkhoz másokat,

tökéletes viselet lehet randevúra, vagy családi összejövetelre, ünnepre is.

Rózsaszín blúz

Barna: természet, elszigeteltség, biztonság és erő 


A barna a föld, ezáltal pedig a stabilitás és a nyugodtság színe, viseljük akkor, ha le szeretnénk lassulni, vagy csendre és nyugalomra vágyunk. A barna kiváló alap arra is, hogy merészebb színekkel kicsit feldobjuk. 

Fekete: titokzatosság, merészség, erő és elegancia 


Kicsit komoly és sok mindent elrejt, miközben maga is rejtőzik. Viselj feketét, ha azt szeretnéd, hogy komolyan vegyenek és semmi ne vonja el a figyelmet arról, amit mondani szeretnél. 

Fehér: békesség, tisztaság, ártatlanság és üresség 

Ellentmondásos szín: míg sok nyugati kultúrában az ártatlansággal vagy a tisztasággal azonosítják, addig egyes keleti hagyományokban gyakran a halált szimbolizálja. A mi kultúránkban a fehér a megújulást is jelenti, ideális viselet lehet aznap, amikor épp vállalkozásodat indítod el.  

Egy kis dopamin

Ennyit a színekről! És akkor most nézzük, mit tehetünk még annak érdekében, hogy ruházatunkkal a hangulatunkat is befolyásoljuk. 

Figyeld meg, hogy érzed magad, amikor egy bizonyos holmi van rajtad!

Sokunkkal megesik, hogy nem gondoljuk át alaposan a vásárlásainkat, megveszünk valamit első felindulásból, azután  soha többet nem vesszük fel, mert nem érezzük jól magunkat benne. A te szekrényed is tele van ezekkel a holmikkal? Szánj rá egy délutánt, hogy alaposan átnézz mindent, ami otthon van, próbáld fel és figyeld meg, hogy érzed magad bennük. Azokat a ruhákat, amikben kirobbanó formában érzed magad, tedd megkülönböztetett helyre és viseld többet, például úgy, hogy eddig nem próbált színekkel és fazonokkal párosítod. Ha olyan ruhában indulsz el otthonról, amiben jól érzed magad, egész nap magabiztosabb lehetsz.

Kék szövetkabát

Válassz olyan színeket, amik feldobnak!

Amikor színek és öltözködés kapcsolatáról van szó, az sem elhanyagolható, hogy mi áll jól a viselőjének. Hiába csábos, hogy bevásárolj a szezon divatszíneiből, ha sápaszt vagy épp öregít egyik-másik árnyalat. Nézd át, ami otthon van és legyél egyszerre szigorú és megengedő: azokat a ruháidat, aminek a színétől 10 évvel öregebbnek érzed magad, ajándékozd vagy add el, azokat viszont, amiket csak szokatlan színük miatt nem vettél fel eddig, próbáld ki, mert lehet, hogy épp ezek fogják felragyogtatni az arcod és a következő szezon komfortruhadarabjaivá válnak. 

Lehet kedvenc fazonod!

Divatirányzatok jönnek mennek, mégis vannak olyan alapdarabok és szabások, amikben mindig jól érezzük magunkat, és amiket az igazán rázós helyzetekre tartogatunk, mert tudjunk, hogy extra önbizalmat adnak. Keresd azokat a holmikat, amik ezt az állandóságot és biztonságot képviselik és válj meg azoktól a daraboktól, amiknek a viselése közben folyton azon aggodalmaskodsz, hogy mid lóg ki, vagy előnytelenül áll-e. Amikor a szekrényedet nézd át, erre a szempontra is ügyelj.

Fekete overál

A textúra sem mindegy

Az, hogy hogyan érezzük magunkat egy-egy ruhadarabban nemcsak annak színével lehet összefüggésben, de azzal is, hogy milyen anyagóból készül, hogy milyen a tapintása. Van olyan nadrágod, ami bár jól néz ki, amikor felveszed szúr, viszket és bevág?  Ki vele a szekrényből, hiszen egy ilyen darabtól nem fogod jól érezni magad akkor sem, ha jól néz ki. Keresd azokat a darabokat, amik nemcsak a lelkednek, de a testednek is jól esnek, ősszel különösen vágyunk arra, hogy kényelmes és simogató holmikba bújunk. Egy-egy ilyenben máris nagyobb kedvvel vágunk neki a reggeli hűvös utcáknak is. 

Nem kérdés, hogy ruházatunk óriási hatással van arra, ahogy nap közben érezzük magunkat. Őszbe fordulva és egyébként is kicsit nehéz időkben vétek lenne nem kihasználni a színekben, szabásokban és textúrákban rejlő pluszt, hogy egy kicsit jobban érezzük magunkat ruháinkban és a bőrünkben is. 

Az F&F őszi kollekció 2022. 10. 06 – tól érhető el a ruházati osztállyal rendelkező Tesco áruházakban. A választék áruházanként változó és eltérő.

Kiemelt kép: F&F