Így viselheted stílusosan a szezon mintáit, színeit és textúráit!

Az ősz beköszöntével hajlamosak vagyunk egyre visszafogottabban öltözködni: míg nyáron szívesen viseltünk tarka, nagy virágmintás ruhát, élénk színű szoknyákat, farmereket, a hűvösebb idő beköszöntével egyre kevésbé vágyunk a feltűnésre: mintha hűvösben csak földszínt, feketét vagy szürkét lehetne hordani.

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

Az ősz is lehet tarka

Pedig semmi sem indokolja a visszafogottságot, sőt! A hűvösebb idő beköszöntével és a nappalok rövidülésével párhuzamosan egyre nagyobb szükségünk van színekre és mintákra, hogy megőrizzük jókedvünket és játékosságunkat! Szerencsénk van: az idei őszi divat ugyanis kifejezetten kegyes azokhoz, akik mernek az évnek ebben a szakaszában is izgalmasan és változatosan öltözködni. A szezon rendszeresen visszatérő árnyalatai (a szürke, a drapp, a barna és a fekete) mellett idén ősszel divatban marad, minden, ami magára vonja a tekintetet, szinte nincs olyan, hogy túl sok. De csak szinte: néhány alapszabályt ugyanis érdemes betartanunk, ha azt szeretnénk, hogy őszi szettjeink ne csak divatosak, de stílusosak is legyenek.

Ezeket a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük most csokorba: az F&F őszi—téli kollekciójából mutatunk pár klassz példát.

A kevesebb több!

Örök igazság, ráadásul az élet szinte minden területére igaz, hogy nem kell mindent azonnal és egyszerre megmutatni. Ha idén először kísérletezünk egy izgalmasabb ruhatárral (de akkor is, ha egyébként is a színek és minták szerelmesei vagyunk), haladjunk megfontolva, mert a mintákkal kapcsolatban is igaz, hogy aki sokat markol, keveset fog. Ha túlzásba visszük a minták és színek halmozását, egyes ruhadarabjaink egymástól lopják majd el a show-t. Ha biztosra akarunk menni, először kedvenc őszi alapdarabjainkból induljunk ki és ezeket frissítsük fel egy-egy szezonális kiegészítővel, harisnyával, zoknival, kendővel, kalappal: így garantáltan érvényesülni fognak és mi sem érezzük majd idegennek az összhatást. Ha óvatosan kezdenénk neki, jó megoldás lehet az is, ha új szerzeményeinket takarásban mutatjuk meg: egy kockás sort vastag harisnyával és egy pihe-puha pulóverrel biztosan beválik és éppígy jól mutathat vadiúj élénk színű blúzunk egy szolidabb blézer alatt, vagy visszafogott nadrággal. Mentsük át bátran már meglévő mintás ruháinkat is: egy élénk színű oversize kardigánnal vagy épp bőrdzsekivel ősszel is jó szolgálatot tehetnek. 

Virágos ruha

Kivéve, amikor épp a több a több! 

Hol vannak már azok az idők, amikor a divatban kiélhető kreativitást olyan merev szabályok korlátozták, mint hogy mintásat mintással tilos, piroshoz rózsaszínt vagy lilát eszünkbe se jusson. Ma már szerencsére jóval szabadabban kezeljük ezeket az elvárásokat, és bátran viselhetünk együtt olyasmit, amit régen tilos lett volna. A mintás-mintás tilalom például olyannyira megszűnt, hogy már kifejezetten trendi két különböző mintájú darabot kombinálni. Fontos ugyanakkor figyelni az apró részletekre is, hogy ne legyen túlzó az összhatás. Ha mintás holmikat szeretnénk kombinálni, hangoljuk össze őket: jó megoldás lehet például, ha azonos mintájú, de különböző színű textileket kombinálunk egymással, vagy ha tökéletesen egyforma színárnyalatban sikerül eltérő mintákat párosítanunk. Az összeállítás így egyszerre lesz bohém, de nagyon stílusos és kifinomult is. Egy ilyen például szoknya „elbírja”, hogy a fekete és kék ugyanebben az árnyalatban, de más mintával visszatérjen az outfitben. 

Mintás szoknya

Keressük a nekünk való színt és mintát!

Bármennyire is csábító, hogy idén egyszerre lehet virágos, kockás, pöttyös, állatmintás és geometrikusan díszített holmink, és a szivárvány minden színében pompázó télikabátok közül is lecsaphatunk egy szemet gyönyörködtető darabra, érdemes a szezon elején megjelölni egy fő csapásirányt. A jellemzően földszínű állatmintákat például nem biztos, hogy jól tudjuk majd kombinálni egy-egy szürke cikkcakkal és lehet, hogy egy op-artos szoknya sem megy majd az otthon sorakozó virágos blúzokhoz. Gondolkozzunk teljes outfitekben és vegyük figyelembe azt is, hogy enyhébb időben simán egymás mellé kerül kabátunk és pulóverünk nagyon nem passzoló mintája vagy színe is. Ez a kabát például remekül néz ki, de nem biztos, hogy jól mutat egy leopárdmintás felső fölé kapva. 

Zöld bomberdzseki

 

Ne kövessük vakon a divatot!

Ahogy más szezonban sem, idén ősszel sem érdemes fejvesztve megvenni a szezon legizgalmasabbnak tűnő darabjait. Sokan esünk abba a hibába, hogy elcsábulunk olyan minták és fazonok iránt is, amiket később biztosan nem veszünk fel, pedig a boltban még nagyon jó ötletnek tűnt… Ha vásárolni megyünk és megakad a szemünk egy szemrevaló blúzon, ne csak azt nézzük, jól fest-e a vállfán, de azt is alaposan gondoljuk végig, milyen alkalmakra és milyen kiegészítőkkel tudjuk majd viselni, valóban illik-e stílusunkhoz, életkorunkhoz, életvitelünkhöz. Ha ugyanis nincs mivel, vagy hova felvennünk, ha eleve nem a mi fazonunk, a legklasszabb darab is csak porfogóként végzi otthon. Egy klasszikusabb mintával viszont akkor se fogunk mellé, ha még csak most kísérletezünk. 

Kockás nadrág

Figyeljünk a textúrákra is!

Ha harmonikus megjelenést szeretnénk, de elkerülnénk, hogy túl „sok” legyen az összhatás, nemcsak a színekre és a mintákra kell figyelnünk, de a textúrákra is. Az anyagukban mintázott, szőrös, bolyhos, tweed vagy épp steppelt darabok, de még a fényes selyem is akkor is mintásnak számítanak, ha valójában egyszínűek, mert éppúgy magukra vonják a tekintetet, mint a mintákkal díszített darabok, ezért a szettek összeállításánál nem natúr darabokként kell kalkulálni velük. Fontos lehet az anyagra figyelni azért is, mert még a színükben harmonizáló textilek is üthetik egymást, ha nem jól találtuk el a köztük lévő kontrasztot. Egy bőrnadrág egy steppelt dzsekivel például nem mutat olyan jól, a kicsit sprőd farmer viszont klasszul mehet egy finomabb anyagú blúzzal is akár.

Rózsaszín blúz

Keresd az örökzöld színkombinációkat! 

Bár a színkeverés korábban merev szabályai ma már meglehetősen lazák, azoknak, akiknek nincs még rutinjuk a színekkel való trükközésben, azt javasoljuk, kezdjék már bevált színpárok alkalmazásával. Ha kéket pinkkel vagy barnával keverünk, vagy ha pirosat és fuksziát párosítunk, éppúgy nem tudunk mellélőni, mintha a fekete és fehér klasszikus kombinációját emeljük ki egy élénk színnel. Nem tilos persze egyedi kombinációkat sem alkotni, ezekkel nemcsak a próbafülképben vagy a szekrény előtt lehet kísérletezni, de magunk elé vehetünk egy színpalettát, vagy színkört, ahol azonnal látszik, mi megy jól és mi passzol kevésbé egymáshoz. Marc Chagall így fogalmazta meg, hogyan érdemes a színkör színeit párosítanunk, hogy figyelembe vesszük: „A szomszédos színek jóbarátok, az egymással szembenállók viszont szerelmesek.” Azaz a színkörön egymás mellett álló árnyalatok biztonsági játékosoknak valók, hiszen biztosan klasszul mutatnak, az egymással szemköztiek viszont vibrálóak, de sokkal izgalmasabbak is. Érdemes mindkét párosítással próbálkozni.  

Mintás szoknya

 

Érdemes ebben a szezonban is nyitottan állni az újdonságokhoz és kipróbálni egy-egy korábban esetleg kevésbé kedvelt mintát vagy árnyalatot. Meglévő darabjainkkal kombinálva friss, aktuális, mégis hiteles lehet a ruhatárunk. 

Az F&F őszi kollekció 2022. 10. 06 – tól érhető el a ruházati osztállyal rendelkező Tesco áruházakban. A választék áruházanként változó és eltérő.

Kiemelt kép: F&F