Éljenek a 70-es évek! Retró stílus modern csavarral

Így viseljük az ősz egyik legmenőbb trendjét!

———SZPONZORÁLT TARTALOM———

Érdekes, imádnivaló, de mégis megosztó dolog a divat. Gyakran nem gondolunk bele, de jóval több annál, mint hogy milyen ruhadarabokat veszünk magunkra. Hogy ez mennyire igaz, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a divatjelenségekkel elméleti tudományok vagy résztudományok is foglalkoznak (például divatelmélet, szociológia, sőt a nyelvészet). A divat mindig egy adott kultúra vagy korszak irányzata, amelynek természetesen legfeltűnőbb része az öltözködés, de valójában részei a protokolláris szokások, a társas érintkezés szabályai is. Emellett a divat az önkifejezés tudatos formája is, egyfajta felnőtt játék is lehet – végső soron egy kommunikációs forma: magunkról üzenünk a világnak azzal, hogy mit viselünk.

De függetlenül attól, hogy belemegyünk-e ilyen mélységeibe vagy csak vidáman hordjuk kedvenc ruháinkat, az bizonyára már feltűnt – és ez vitathatatlan – hogy  egyfajta körforgás jellemzi. 
Ami talán napjainkban változni látszik, hogy nem csak egy-egy korszak irányzata tér vissza, hanem egyszerre több is, párhuzamosan. Így lehet, hogy nemcsak az ezredforduló spagettipántos Y2K-vonala hódít, de a 70-es évek mintás, kicsit őrült, olykor sportos, többségében nagyon is elegáns vonalvezetése is reneszánszát éli.

A 70-es évek több mint nosztalgia

A hetvenes évek elképesztően izgalmas évtized volt, amely során egyszerre több, különböző kultúra és szubkultúra került a felszínre. Amerikában a divat már az egyediségről szólt, a Vogue magazin például már az évtized elején kerek-perec kijelentette, hogy „most már nincsenek szabályok a divat nevű játékban”. Mindebben persze közrejátszottak az új technológiák és az általuk felpörgött tömeggyártás, a piacot elárasztó szintetikus anyagok megjelenése is. Igazán népszerűek lettek a miniszoknyák, jöttek a hippik a horgolt gönceikben, de éppúgy jelen voltak a bomber dzsekik és a platform cipők. Az 50-es évek nosztalgiája megint divatba hozta a teddy boyokat, és persze egyre szélesebb körben terjedt el az akkoriban kialakult androgün diszkó és glam rock stílus is. Szatén felsők, virágos anyagok, geometrikus minták –

bármi divatos lehetett, mégis egyértelműen meg tudjuk mondani, milyen volt az évtized sziluettje, köszönhetően az olyan emblematikus daraboknak, mint például a trapéznadrág.

És mindez visszatért (emlékezzünk csak a nyáron hódító megkötős indegkre vagy épp a klumpára!), csak éppen kifinomultabb, elegánsabb, modern formában. Nézzük csak, például az F&F őszi–téli kollekciójában hogyan kacsint vissza ránk ez ikonikus évtized!

Kifinomult hippi stílus

Talán az volt az évtized leginkább emlékeztes stílusa. Akkoriban ez a fajta öltözködés egyértelműen a lázadás jele volt, az évtized végére azonban beszivárgott a mainstreambe is, gyakorlatilag nem volt, akinek ne lett volna trapéznadrágja vagy geomatriai mintás ruhadarabja. Mostanra megszelídült, és irodai közegben éppúgy viselhetjük, mint színházban vagy éppen egy randevú során. Egy hosszú, geometriai mintás pliszírozott szoknya remekül mutat a színben harmonizáló, buggyos ujjú pulóverrel (csizmával lesz igazi a 70-es évek hatás!), és már az sem pizsama képét kelti bennünk, ha trapéznadrágunk és blúzunk ugyanabban a mintában pompázik!

Galéria | 4 kép

 

Galmúros elegancia

Noha nem ez ugrik be elsőre, éppoly jellegzetes volt egy másik trend: az 1940-es évek filmsztárjainak csillogása által inspirált, szaténfényű ruhák, nem egyszer turbánnal, gyöngy fülbevalókkal és nyakláncokkal ékesítve. A fényes anyagok természetesen a diszkókban is megjelentek – és szinte bármilyen ruhadarab készülhetett belőlük. Megjelentek a kezeslábasok (vagyis overálok) is, amelyeket szintén bármilyen alkalommal lehetett viselni – kiegészítőtől függően. Ez az elegánsabb világ visszaköszön az F&F őszi–téli kollekciójában is, válogassunk bátran! 

Galéria | 4 kép

Sportuházat mint utcai viselet

Mire az évtized véget ért, a sportruhák kiléptek a tornatermekből és a konkrét sport kereteiből, és megjelentek az utcán. Divatba jött a bomber dzseki, a melegítőfelsők, a tornanadrágok – manapság ez már teljesen természetes, így senki nem lepődik meg, ha az F&F sportosabb vonalából választunk magunknak őszi–téli öltözetet. Jöhetnek a retró, amerikai egyetemi pulóverekra hajzó darabok, a bomber dzsekik, a pufimellények – egy farmernadrággal (majdnem) bárhol megállják a helyüket. Viseljük munkahelyre, egy laza kiránduláshoz, állatkerti sétához vagy barátnős találkozóhoz, nemcsak divatosak leszünk, de kényelmesen is érezzük majd magunkat.

Galéria | 5 kép

 

Glamrock

A glam visszatérő motívum – ekkor bizony a rockerek sem csak farmerban, fehér pólóban és bőrzsekiben jártak. A 60-as évek társadalmi változásainak egyik fő eredménye az volt nyugaton, hogy a 70-es években a stílusok androgünebbé váltak: gondolj csak David Bowie-ra , Alice Cooperre vagy a Roxy Musicra, a korszak nagy sztárjaira. A legférfiasabb rockerek feszítettek szaténfelsőben, szűk nadrágban, kis kendőkkel vagy akár csillogó, flitteres ruhákban, gazdagon használva a sminkkészleteket. Természetesen a trapéznadrág itt is megjelent, illetve az időtlen bőrdzseki – bárki is vette fel ezeket, menőnek számított. Ahogy minden, mostanra ez is letisztult formában tért vissza, olyannyira, hogy simán az irodában is viselhetjük.

Galéria | 4 kép

Az F&F őszi kollekció 2022. 10. 06-tól érhető el a ruházati osztállyal rendelkező Tesco áruházakban. A választék áruházanként változó és eltérő.

Kiemelt kép: F&F/nőklapja.hu