Az őszi kapszulagardrób 5 alapdarabja

Mindössze néhány kulcsdarab elég, hogy a hűvös őszi reggeleken ne álldogáljunk tanácstalanul a gardrób előtt, ugyanakkor mindig divatosan induljunk el otthonról.

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

Minden évszaknak megvannak az előnyei és a hátrányai, csak hozzáállás kérdése, hogy azokra a dolgokra fókuszálunk, amelyek miatt szerethetőek, vagy éppen az ellenkezőjét tesszük, és bosszankodunk miattuk. Az őszben az egyik legjobb egyértelműen az, hogy igazán változatosan, sokszínűen lehet öltözködni, (a nyárral ellentétben) végre lehet egymásra rétegezni a ruhadarabokat, ugyanakkor (a téllel ellentétben) nem kell az egész szettünket egy óriási kabát alá rejteni, hogy ne fagyjunk meg a hidegben. Lehet hordani pulóvereket, kardigánokat, blézereket és ballonkabátokat, farmert, kötöttet és szövetet, hogy a lábbelik és a kiegészítők széles skáláját ne is említsük.

Az őszi öltözködést csak még izgalmasabbá teszi, hogy a szezonváltás megannyi új divattrendet is magával hozott, a legnagyobb divatházak kreatív igazgatói ezúttal is több évtizedből és több stílusból inspirálódtak, így mindenki megtalálhatja az új irányzatok között a kedvencét. Persze az új évszak és az új trendek miatt nem kell lecserélnünk a teljes ruhatárunkat – ezt már csak a pénztárcánk kímélése és a környezet védelme miatt sem ajánlanánk, inkább csak egy kis gardróbfrissítést, illetve a hiányzó kulcsdarabok beszerzését javasoljuk. Az F&F őszi–téli kínálatában remek áron találhatunk olyan stílusos alapdarabokat, amelyeket számtalan módon kombinálhatunk és alaposan kihasználhatunk a következő hónapokban.

A kapszulagardrób titka

A divatberkekben egyre többször elhangzó kifejezés lényege, hogy a ruhatárunk minden egyes eleme jól kombinálható egymással, ezáltal pedig végtelen variációs lehetőséget nyújt, illetve általa elkerülhetővé válik, hogy valaha is elhagyja a szánkat a mondat: „Nincs egy rongyom se, amit felvegyek!”

A teljes évet, vagyis mind a négy évszakot felölelő kapszulagardróbot kialakítani még a divatszakértőknek is nagy kihívás, éppen ezért érdemes szezonokban gondolkozni: fontos, hogy legyenek időtálló alapdarabjaink, amelyek a szettünk alapját képezhetik, és ezekhez lehet beszerezni néhány trendibb holmit, amelyek feldobják és divatossá teszik a megjelenésünket. A kapszulagardróbbal kapcsolatban a leggyakoribb és legnagyobb tévhit, hogy unalmas, és csupa fekete, szürke, bézs és fehér darabból áll. Ennek egyáltalán nem kell így lennie (kivéve, ha éppen ezeket a színeket preferáljuk, és eszünk ágában sincs kimozdulni a komfortzónánkból), a kapszulagardróbunk akkor az igazi, ha maximálisan tükrözi a személyiségünket, így ha éppenséggel az élénk színek szerelmesei vagy mintamániásak vagyunk, az sem gond, tarka és printekkel teli ruhadarabokból is összeállíthatjuk álmaink ruhatárát – a hangsúly a kombinálhatóságon van. Illetve azon is, hogy a kapszulagardróbbal gátat szabhatunk az impulzusvásárlásnak, ezáltal pedig egy lépéssel közelebb kerülünk a fenntartható életmódhoz

A kapszulagardrób általában 25-50 darabból áll (ez a szám természetesen csak iránymutató), amelybe a kiegészítők, cipők is beletartoznak, de nincsenek benne a fehérneműk, harisnyák, otthoni és hálóruhák. Vegyük hát is sorra, mi az az öt darab, amelynek érdemes mindenképp ott lapulnia az őszi szekrényünkben, hogy sose – de a tél kezdetéig biztosan ne – fogyjunk ki a szettötletekből!

A tweedzakó

A legendás divattervező, Coco Chanel a múlt század húszas éveinek a közepén kezdte el beépíteni női kollekcióiba a tweedet – az egyszerre elegáns és kényelmes viseletet biztosító anyagot, amely korábban csak a férfiak ruhatárában volt fellelhető. Első, 1925-ben bemutatott tweedöltönye bekerült a divat történelemkönyvébe, mi, nők pedig a mai napig hálásak vagyunk neki ezért az újításért. A tweedzakó már önmagában is egy többféleképpen viselhető darab: más hatást kelt, ha nyakig begombolva hordjuk (kimért, sikkes), ha kigombolva egy sima fehér pamutpóló fölé húzzuk (laza, hétköznapi), vagy ha éppen csak a vállunkra vetjük (hanyagul elegáns). Jól mutat farmernadrággal és a kis fekete ruhánkkal is, sőt még a bőrből készült darabokkal is izgalmas összhatást kelt. Ha olyat vásárolunk belőle, amelynek gombjai díszesek (mondjuk aranyszínnel futtatottak), még az ékszereket is elhagyhatjuk. Válasszunk olyan szövésűt, amelyben azok a színek jelennek meg, mint az őszi kapszulagardróbunkban.   

Fekete-fehér tweedzakó

A szaténing

A szatén a 2022-es őszi–téli szezon egyik legkedveltebb anyaga, lényegében minden ruhadarabon és kiegészítőn visszaköszön – ráadásul a szivárvány minden színében. Egy klasszikus ingfazonnal egészen biztosan nem lőhetük mellé, és garantáltan újra és újra elő fogjuk venni a szekrényből. Ha élénkebb árnyalatban szerezzük be, remekül feldobható vele a legegyszerűbb fekete (nadrág)kosztüm, és akkor is divatosak leszünk, ha az ujjatlan szövetruhánk alól kandikál ki. A fénylő anyag további pozitívuma, hogy nagyon szépen mutat a kötöttekkel is, bátran húzzunk fölé V-nyakú pulóvert, rövid fazonú mellényt, a maximális komfortérzetért pedig oversized kardigánt.

Királykék szaténing

A farmernadrág

Míg nyáron az egészen világosra koptatott famerokat nyúztuk szívesen, az ősz beköszöntével automatikusan a sötétebb árnyalatok után nyúlunk. De nem kell egyből indigókék vagy koromfekete nadrágra váltani, a középszürke pont jó lesz. Tökéletesen passzolnak hozzá az őszi levelek árnyalatai (a barnák, a sárgák, a bordók és a mélyzöldek), a szezon trendszínei (a Barbie-pink és a selyemcukorkákra emlékeztető pasztellek), valamint a neutrális tónusok (a fekete, a fehér, a szürkék és a bézsek). Fazon tekintetében az egyenes szárra és a magasabb derékrészre szavazunk, ez kifejezetten előnyös több testalkatnak is.

Középszürke farmernadrág

A bőrdzseki

A 2022-es őszi kifutókon egymást váltották a vagány modellek, outfitjüknek a fix darabja pedig a fekete bőrdzseki volt. Akár egy bomber, akár egy motoros fazonba szeretünk bele, egészen biztos, hogy az ősz egyik legtöbbet hordott darabja lesz. Az igazán dögös összhatásért viseljük bőr miniszoknyával, de a legelegánsabb holmijainkkal is párosíthatjuk – a végeredmény egyszerre lesz bevállalós és klasszikus. Ha a szokásosnál egy mérettel nagyobbat veszünk belőle, akkor a pihe-puha kötöttek fölé is felvehetjük – és egyébként is, az oversized irány a bőrdzsekiknek is jól áll.

Motoros fazonú bőrdzseki

A steppelt kabát

A pufidzseki sosem számított még annyira stílusos ruhadarabnak, mint most – főleg, ha steppelt! A steppelt kabát néhány évvel ezelőtt, a skandináv divatbloggereknek köszönhetően kezdett egyre nagyobb figyelmet követelni magának, ők voltak ugyanis azok, akik megmutatták: ezt a dzsekit nem csak sportosan értelmezhetjük. Elvégre a steppelt kabátnál nincs melegebb és kényelmesebb őszi viselet, és meglepően jól működik egy bohém maxiruhával, egy játékos kétrészessel vagy éppen az örökzöld farmer-póló-sneakers kombóval is. Vagyis tulajdonképpen bármit viselhetünk alatta – és mivel szuperül véd a hidegtől, nem is kell olyan sok mindent alá húzni! Az idei őszi szezonra a steppelt pufik kínálata már igen nagyra duzzadt: rövid és hosszú, sőt rövid ujjú és ujjatlan verziót is találunk, továbbá a steppelések sem csak a klasszikus rombuszmintát követik. A kapszulagardrób alapelveinél maradva persze egy olyan semlegesebb színűre és szimplább fazonúra célszerű szavazni, amely tényleg jolly joker lehet a következő hónapokban.

Steppelt pufikabát

Az F&F őszi–téli kollekció 2022. 10. 06- tól érhető el a ruházati osztállyal rendelkező Tesco áruházakban. A választék áruházanként változó és eltérő.

Kiemelt kép: F&F