Életünk újabb területét érintheti az energiaválság – nem fogunk örülni

Gyertyafényes téli esték várnak ránk?

Európa-szerte arra számítanak a szakértők, hogy az energiaválság következő állomásaként súlyos áramhiány léphet fel a kontinensen – amelynek következtében pedig hónapokon keresztül akadozhatnak majd a mobilhálózatok. 

Jelenleg számos európai országban nincs elegendő tartalék a várható, széles körű áramkimaradások kezelésére

– írja a Reuters. Az Európai Unió országai ezekben a napokban azon dolgoznak, hogy a távközlés akkor is folytatódhasson majd, ha az áramkimaradások miatt a több ezer, mobilantennára telepített tartalék-akkumulátor kimerül.

Franciaországban a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy több atomerőmű működése is szünetel különböző karbantartási munkálatok miatt. Ottani becslések szerint az ország bizonyos területein akár kétórás áramkimaradásokra is számíthatnak majd a polgárok – de a kórházakat, a rendőrségeket és az önkormányzatokat vélhetően egyetlen településen sem érinti majd ez a probléma. 

A francia kormány, a távközlési szolgáltatók és az Enedis, az állami irányítású közműszolgáltató már a nyár folyamán tárgyalásokat folytatott ez ügyben. A Francia Távközlési Szövetség, az Orange, a Bouygues Telecom és az Altice-hoz tartozó SFR érdekképviseleti csoportja az Enedist nyomasztja, amiért az nem képes mentesíteni az antennákat az áramkimaradások alól. Franciaországban mintegy 62 000 torony van, de a Távközlési Szövetség elnöke, Liza Bellulo szerint az iparág nem lesz képes az összes antennát új akkumulátorral felszerelni. Az Enedis szerint a hálózat egyes szakaszait el tudják különíteni a kiemelt ügyfelek (azaz a kórházak, néhány kulcsfontosságú ipari létesítmény és a hadsereg) ellátása érdekében, de azt leszögezték, hogy mindenhol a helyi hatóságok feladata, hogy a távközlési szolgáltatók infrastruktúráját felvegyék a kiemelt ügyfelek listájára.

Németországban a Deutsche Telekomnak 33 000 tornya van, és ezeknek csak kis részét képesek ellátni a vészhelyzeti áramellátó-rendszereik. A németországi és a svédországi távközlési vállalatok szintén kifejezték kormányuk felé aggodalmaikat az esetleges áramhiány miatt. A svéd távközlési hatóság együttműködik a távközlési szolgáltatókkal és más kormányzati szervekkel a megoldások keresésében, például szállítható üzemanyagtöltő-állomások és mobiltelefonokhoz csatlakoztatható bázisállomások beszerzését finanszírozza.

Az olasz távközlési lobbi a Reutersnek elmondta, hogy azt szeretné, ha a mobilhálózatokat kizárnák minden áramszüneti vagy energiatakarékossági leállásból. Massimo Sarmi, a lobbi vezetője egy interjúban kiemelte: az áramkimaradások növelik az elektronikai alkatrészek meghibásodásának valószínűségét azáltal, hogy az eszközök hirtelen megszakításoknak vannak kitéve. A Nokia és az Ericsson távközlési eszközgyártók a mobilszolgáltatókkal együtt dolgoznak az áramhiány hatásainak enyhítésén.

Az európai távközlési szolgáltatóknak felül kell vizsgálniuk hálózataikat, fel kell mérniük, hogyan csökkenthetik az energiafelhasználásukat, és milyen intézkedések által növelhetik energiatakarékosságukat; például használhatnak a forgalomáramlás optimalizálására kifejlesztett szoftvereket, a távközlési tornyokat használaton kívül „alvó üzemmódba” helyezhetik, valamint néhány frekvenciasávot ki is kapcsolhatnak. 

Az évtizedek óta szünetmentes áramellátáshoz szokott európai országok többségében nincsenek olyan generátorok, amelyek hosszabb időre biztosítani tudnák az áramellátást. „Európa nagy részén, ahol az áramellátás elég stabil és jó minőségű, talán egy kicsit el vagyunk kényeztetve” – foglalta össze higgadtan meglátásait egy távközlési iparági vezető. 

Kiemelt kép: Vicente Méndez/Getty Images