Így vigyázz a szívedre! (x)

Lehet, hogy nem is tudatosul benned mennyire értékes vagy, milyen hasznos, sokszor láthatatlan munkát végzel, és milyen fontos vagy a környezetedben élőknek. Csupán teszed a dolgod és cipeled a mindennapok terheit a válladon, szíveden viseled mások sorsát, pedig kiemelten fontos, hogy a saját egészségedre is ügyelj. Tedd a szívedre a kezed: vigyázol rá?

—————–HIRDETÉS——————

Tudtad?

 • hogy Magyarországon a szívinfarktusban meghalt nők aránya magasabb, mint a férfiaké? (3)
 • hogy a szív- és érrendszeri betegség vezető halálok nőknél Európában és világszerte?
 • hogy a szívinfarktus nőknél globálisan a nők körében előforduló halálozás egyharmadát jelenti?
 • hogy a szívinfarktus nőknél rosszabb kimenetellel és magasabb halálozással jár, összevetve a férfiaknál tapasztalttal? (1)
 • A 65 év alatti nők esetében kétszer annyi nő hal meg szív-érrendszeri betegségben, mint mellrákban.(1)

Vajon miért tapasztalunk magasabb infarktus okozta halálozási arányt a nők körében?

 • a nők sokszor később azonosítják a tüneteket, mert ezek nem mindig egyértelműek.
 • a nők átlagosan körülbelül 8 évvel idősebben kapnak infarktust, mint a férfiak, így a tünetek jelentkezésekor általános egészségi állapotuk rosszabb, betegebbek.
 • hosszabb idő telik el esetükben a mellkasi fájdalom kezdetétől a mentő hívásáig, ami rontja az életkilátásokat. (3)
 • Az Oxfordi Egyetem egyik kutatása alapján a magas vérnyomás, dohányzás (státusza és intenzitása) és a cukorbetegség a nők esetében fokozottabban növeli a szívinfarktus kockázatát férfiakhoz képest. (5)

Csak idősebb nők kaphatnak infarktust?

Ismert, hogy nőknél a menopauzát megelőzően az ösztrogénszintnek védő funkciója van a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. (3)
Viszont téves felfogás, hogy a nőket nem érheti szívinfarktus a menopauza előtt, hiszen a szív- és érrendszeri problémák egyharmada 65 éves kor előtt jelentkezik. Egy fiatal, szívinfarktusban szenvedő betegek bevonásával végzett vizsgálat rámutatott, hogy a férfiakkal összevetve, kevésbé valószínű, hogy a nőbetegeket tájékoztatják a szívbetegség kockázati tényező meglétéről szívinfarktusuk előtt. (4)
Egy vizsgálat szerint a dohányzás és egyes fogamzásgátlók szinergikus, azaz egymást erősítő hatást fejtenek ki és emelik a szívinfarktus kockázatát, főleg fiatal nőknél. (2) Sok fogamzásgátló betegtájékoztatója kiemeli ezt a kockázatot. Vedd komolyan a figyelmeztetést!
Egy USA-ban végzett vizsgálat alapján a 65 év alatti nőknél növekszik a szívbetegség miatti halálozás. A tanulmány leírja, hogy a daganatos megbetegedés miatti halálozás folyamatosan csökkent, a szívbetegség miatti halálozás a kezdeti csökkenés után 2010 óta viszont emelkedik. A fiatal nők kezdenek kevésbé egészségesek lenni. A fejlett országokban egyre általánosabb a cukorbetegség és az elhízás fiatal nők körében is. (4)

Mit tehetünk?

 1. Komolyan kell venni a nők panaszait! Fontos, hogy a tünetek közül sokszor hiányzik a nagyon erős mellkasi fájdalom és előfordulhatnak kevésbé egyértelmű panaszok is, például émelygés, hányinger, rossz közérzet. (3)
 2. Tudatosítsuk, hogy a nők körében a fiatalabb korosztálynál is előfordulhat szívinfarktus. (3)
 3. Nem szabad megfeledkezni a nők családi tehervállalásban betöltött szerepéről, úgy, mint gyermeknevelés, családról és szülőkről való gondoskodás gyakran teljes munkaidő mellett! A nők szeretteik egészségi állapotát gyakran maguk elé helyezik, így fontos, hogy a saját egészségükre is ügyeljenek, mivel a szívbetegség nagy részben megelőzhető!
 4. Megfelelő diétával, fizikai aktivitással, a dohányzás elhagyásával, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint, valamint a testsúly normalizálásával tegyünk az egészségünkért!  (4)
 5. Minél előbb vizsgáltassuk ki magunkat, amennyiben szív- és érrendszeri betegség gyanúja áll fenn!
 6. Igazolt szív- és érrendszeri betegség esetén kövessük orvosunk útmutatását az életmódbeli és gyógyszeres kezelést illetően!

Irodalomjegyzék:

 

A cikk a Bayer Hungária Kft megrendelésére készült.

PP-ASP-HU-0196-1   2024. szept. 2.