„A víz alatt még a gondolatok is fogyasztják az oxigént” – Korok Fatima, a szabadtüdős merülés bajnoka (x)

„A szabadtüdős merülés az, amikor lélegzetedet visszatartva a víz alatt létezel a mélységben” – írta augusztus elején Korok Fatima. Egy hónappal később Hondurasban megszerezte harmadik világbajnoki aranyát, a bahamai versenyt pedig kilencvenhat méteres merüléssel nyerte meg.

Korok Fatimát már három hónaposan babaúszásra vitték a szülei, hatéves korától szinkronúszó lett. Aztán az élet elsodorta a sporttól, csak dolgozott és bulizott, ami nyomot hagyott az alkatán is. A fordulópontot 2016-ban egy bulibaleset hozta el: a húgával hazafelé tartott, és hogy lerövidítsék az utat, átugrottak a kosárpálya kerítésén. Százöt kiló volt – a bokája kettétört. „Érted már?” – üzente az élet Fatima szerint. Értette. Negyven kilót fogyott, és Spanyolországba ment dolgozni és búvárkodni. Hosszú kacskaringók után Hondurasban fedezte fel a palack nélküli, szabadtüdős merülés örömét. A tengernek számtalan kalandot köszönhet. Egyiptomban például egy vitorlás túrán delfinekkel úszott, Mexikóban pedig a víz alatt szembe találkozott egy három és fél méteres pörölycápával.

Repülés a víz alatt

Fatimának a búvárversenyeken a szabad merülés a fő versenyszáma: egy kötél mentén kézzel húzza le, majd fel magát egyetlen levegővel és fel kell hoznia a célmélységben lévő címkét. Az eddigi rekordja 101,6 méter, amivel a tizenharmadik nő a világon, aki ilyen mélységben járt palack nélkül. A leghosszabb ideje 3 perc 45 másodperc. Ahogy lefelé nő a nyomás, és csökken a levegő térfogata, a tüdeje is összezsugorodik. Fatimát ekkor már nem húzza vissza a felhajtóerő a felszínre: lassan zuhanni kezd lefelé. Azt mondja, ez a szabadesés olyan, mint a repülés. A búvároknak a több tízezer óra gyakorlással érdemes arra is felkészülniük, hogy kilencven-száz méteres merüléseknél hallucinálhatnak.

‒ A mélységi mámor általában akkor éri utol az embert, amikor már felfelé tart – magyarázza Fatima. – Én a legtöbbször tiszta maradok, de például legutóbb azt hallucináltam, hogy egy műtőben fekszem, és orvosok hajolnak fölém. Tudatosan kellett magamat visszazökkentenem.

A víz alatt nemcsak a mozdulatok, még a gondolatok, a mentális folyamatok is fogyasztják az oxigént, ezért a lány vizualizációs gyakorlatokkal, meditációval, légzésgyakorlatokkal edzi magát

arra, hogy merülés közben fegyelmezett maradhasson, és maximálisan kontrollálhassa az elméjét.

‒ A sport –bármilyen sport – megtanít arra, hogy jobban bírjuk a mindennapokban fellépő stresszhelyzeteket. De a szabadtüdős merülés aztán végképp felkészít arra, hogyan kezeljük az érzelmeinket és hogyan tartsuk karban a testünket ahhoz, hogy sérülés nélkül kitolhassuk a határainkat ‒ mondja. Úgy érzi, a riválisaival szemben komoly előnyt ad neki, hogy gyerekként szinkronúszott, és hatalmas lökést jelentett az óriási motivációja is, hogy újra és újra felül akarta múlni a korábbi eredményeit. Sok múlik a technikán, a jó felszerelésen és a genetikán is: a legsikeresebb búvárok szervezete jobban bírja a mélységet és a nyomást, kisebb eséllyel alakul ki náluk például a tüdőembólia.

A magyar lány következő nagy álma, hogy az uszony nélküli kategóriában világrekordot dönthessen. Ennél nem érhet a kötélhez, saját erőből, mellúszással kell a víz felhajtóerejét leküzdenie. Mivel ilyenkor az izomzat gyorsabban égeti az oxigént, úgy képzelhetjük el, mintha egy levegővétellel sprintelnénk perceken keresztül. Fatima egyébként arra is nyitott lenne, hogy például motivációs előadásokat tartson, a tapasztalatait szívesen megosztaná másokkal.

Munka és mosoly

Fatima számára a szabadtüdős merülés sokkal több, mint extrém sport: hobbi, életmód, munka és művészet, ami segít abban, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhessen. Mivel Magyarországnak nincsen tengere, csak külföldön tud gyakorolni, márpedig az utazás, a szállás, a felszerelés, az edzés, a rehabilitáció és a versenyek nevezési díja óriási összegeket emészt fel. Ezt jól szemlélteti, hogy tavaly azért nem indult a bahamai „szabadtüdős mélymerülés olimpián”, mert nem tudta rá előteremteni a pénzt. A sikerei dacára, Fatimának eddig mindent önerőből kellett elérnie.

Idén viszont a könyveléssel, bérszámfejtéssel és adótanácsadással foglalkozó Econoserve Gazdasági Tanácsadó Kft-nek köszönhetően már részt vehetett a legrangosabb versenyeken, és meg is nyerte azokat. A cég tulajdonosai különféle alapítványokat, sérült gyermekeket már többször támogattak, de az Econoserve életében ez az első komoly sportszponzoráció.

‒ Fatima sikere, az első világbajnoki címig vezető útja, megérintett bennünket. Amikor az egyik közeli közös ismerősünk megkeresett minket, hogy Fatimának kiszámítható, stabil támogatásra lenne szüksége ahhoz, hogy következő álmát elérje, szinte azonnal eldöntöttük, hogy segítjük őt ‒ meséli Virág András, a cég vezetője. – Fatima a semmiből, néhány év alatt építette fel a sikereit úgy, hogy hétről hétre hatalmas mennyiségű munkát tett bele. Mi ugyanebben az elhivatottságban és teljesítményben hiszünk. Azt valljuk, hogy a szervezetek, közösségek akkor működnek jól, ha a kemény munka mellett más értékeik is erősek, és Fatimát ebből a szempontból szintén közel éreztük magunkhoz: közvetlen, szinte mindig mosolygós személyisége, optimizmusa és profizmusa a környezetének is erőt ad. Különleges érzés közösen örülni a sikernek, hogy egy ilyen álom megvalósulásához hozzá tudtunk járulni, és támogatásunkkal sikerült Fatimának a sportág legnagyobb eredményét elérnie, azaz a világbajnoki címei megszerzésén túl részt vehetett a bahamai Vertical Blue-n, amelyet összetettben ez évben, rögtön az első alkalommal meg is nyert.

Galéria | 6 kép

A siker titka

Az Econoserve közel egyidős Fatimával, 30 éve indultak. A cég ugyan nem világbajnok, de a független, 100%-os magyar tulajdonú szolgáltató cégek között a maga szegmensében a hazai piacon dobogós helyen áll, ügyfelei a magyar és nemzetközi piac ismert, elismert szereplői. Sikerük egyik kulcsa, hogy egyszerre több mindenre figyelnek, és tartani tudják az egyensúlyt.

‒ Figyelünk az ügyfelekre, az igényeikre, és akár őket is megelőzve elemezzük a pénzügyi, adminisztratív folyamataikat, hogy azokban jobbító tanácsot adhassunk. Törődünk a munkatársakkal, a szakmai fejlődésükkel is, és ügyelünk arra, hogy ne csak egy munkahely legyünk, hanem olyan jó közösséget is teremthessünk, ahová szívesen tartoznak ‒ magyarázza Virág András. ‒ Éppen a 30 éves Econoserve-szülinapra számoltuk össze, hogy az elmúlt három évtizedben 22 városban szerveztünk céges rendezvényt (ebből négy külföldi helyszínen volt), illetve azt is megállapíthattuk, hogy nálunk különösen alacsony a fluktuáció.

Az Econoserve ‒ még nemzetközi viszonylatban is ‒ elsőként, közel másfél évtizede ismerte fel, hogy a hatékony működéshez a megfelelő információs technológiai környezet elengedhetetlen.

‒ Amikor még sokan a floppy lemezek vagy a tűnyomtatás korában éltek, mi az egyik nagyobb ügyfelünk számára már megvalósítottuk az online műholdas kapcsolatot, és ha egy rágógumit értékesítettek valamelyik üzletükben, akkor azt mi, könyvelők, már a következő napon láttuk a rendszerünkben. Mindezt a mai online pénztárgépek és Nav Online-korszak előtt több mint 15 évvel! ‒ mondja a cégvezető. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy miközben sok-sok automatizálható részfolyamat megkönnyíti a munkát, a belátható jövőben az ember szerepe, a szakmai tudás még nélkülözhetetlen lesz. A könyvelőket, bérszámfejtőket, adótanácsadókat, könyvvizsgálókat egy darabig még nem helyettesítheti a mesterséges intelligencia.

A sikerhez az is elengedhetetlen, hogy a vezetők időben, jó döntéseket hozzanak.

‒ Az üzleti életben a hatékony és minőségi munka mellett kezdeményezőkésznek, döntésképesnek kell lenni, és érdemes felismerni, hogy egy találkozó, egy pillanat milyen lehetőségeket rejt ‒ mutat rá Virág András. ‒ Mind az ügyfelek, mind a beszállítók, mind a kollégák körében fontos, hogy a jó partnerséget gyorsan felismerjük, és kezet tudjunk fogni azokkal, akikkel a jövőben kölcsönösen számíthatunk egymásra. Ez az a vezetői felelősség, amely három évtized alatt a cégkultúránkba is beépült.

Az Econoserve Gazdasági Tanácsadó Kft. a Dun & Bradstreet (az egyik legismertebb, független, objektív nemzetközi üzleti információszolgáltató és -minősítő) AAA Tanúsítványát kapta meg, ami azt jelzi, hogy pénzügyileg kiemelkedően stabil (felső 1%-ba tartozó) és megbízható.

Az Econoserve-csoporton belül rendkívül fontos az adatvédelem, az érzékeny adatok, információk magas biztonságú kezelése. Az egyik cégük – ami adatbiztonság szempontjából kiemelkedően érzékeny területen és szektorban szolgáltat – idén az ISO 27001 szabványnak megfelelő információbiztonság irányítási rendszert vezetett be. Ezeket az eredményeket Virág András így foglalja össze:

‒ Tapasztalt munkatársaink odaadása, kiemelkedő pénzügyi stabilitásunk, információbiztonsági és technológiai fókuszunk együtt szükséges ahhoz, hogy megtartsuk jelenlegi ügyfeleinket, és elnyerjük a jövőbeni partnereink bizalmát. Hiszünk abban a világban, ahol meg kell küzdeni a sikerekért, és hiszünk abban is, hogy a sikert megélni jól akkor lehet, ha nemcsak az eredményre, hanem az oda vezető küzdelmes és tisztességes útra is büszkék vagyunk.