Brad Pitt meglepően új szakmában debütált Finnországban

Ha élőben is megcsodálnánk a színész műalkotásait, Finnországig kell utaznunk.

Bár Brad Pitt színészként szerzett világhírnevet, tudni lehet róla, hogy a színjátszáson kívül egy csomó mindenhez van tehetsége. Az elmúlt öt évben például két új hobbit is talált magának, gitározni és kerámiázni kezdett, és mindkettőben ügyesnek bizonyult. A kézművesség pedig olyannyira megtetszett neki, hogy Los Angeles-i otthonában egy saját műtermet is kialakíttatott magának, és komolyabban is elkezdett vele foglalkozni – és most már azt is elmondhatja magáról, hogy már kiállított képzőműveszeti alkotásai is vannak.

A kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész egy elismert brit szobrászművész, Thomas Houseago meghívására érkezett a tamperei Sara Hildén Művészeti Múzeum csoportos kiállításának megnyitójára, ahol ráadásul Nick Cave ausztrál rockzenész is debütált a kerámiáival.

A Helsinkitől északra található múzeumban Brad Pitt kilenc alkotását állították ki, többek között egy lövöldözést ábrázoló, hatalmas gipszpanelt és egy átlátszó szilikonból készült, ház alakú szobrot, amelyen golyónyomok láthatók. A finn közszolgálati médiumnak volt alkalma néhány kérdést is feltenni az 58 éves művésznek, aki szobrairól így nyilatkozott:

„Számomra ez az egész önreflexió…

Az általam »radikális önleltárnak« nevezett dolgokból születtek. És hogy igazán, brutálisan őszinte legyek magammal. Hogy számot vessek azokkal, akiket esetleg megbántottam, és azokkal a pillanatokkal, amelyeket egyszerűen elrontottam.”

Az, hogy a fegyverek ilyen nagy hangsúlyt kapnak Brad Pitt szobrászművészetében, már csak azért is érdekes, mert ezek a tárgyak mintha átszőnék a filmes karrierjét és a magánéletét is: legutóbbi filmjében, az augusztusban bemutatott A gyilkos járatban bérgyilkosként lövöldözik, míg volt feleségével, Angelina Jolie színésznővel még páros pisztolyt is csináltattak maguknak.

A We (Mi) című tárlat 2023. január 15-ig látogatható.

Kiemelt kép: Getty Images