A szájöblítők szerepe a fogászati megelőzésben (X)

A fogszuvasodás és fogágybetegség prevenció célja nem csupán a fogak elvesztésének megakadályozása, hanem olyan egészséges szájkörnyezet megőrzése, amely egyben az egyén komfortérzetét az esztétikus megjelenést javítja.

Mivel a fogszuvasodás és fogágybetegség legnagyobb hányada lényegében a nem megfelelő rutinból fakadó betegség, így elméletileg helyes életvitellel, jó szájhigiénés szokásokkal az ínygyulladás (gingivitis) és a krónikus fogágybetegség 80%-a megelőzhető lenne.  

A fog a szervezetben olyan kemény felszín, amelyen a szájüregben élő baktériumok tartósan megtapadhatnak, és amennyiben azt rendszeresen nem távolítjuk el, úgynevezett dentális plakk alakulhat ki. Megfelelő tisztítással ínyünk és fogaink egy egész életen át teljesen épek maradhatnak.  Azonban ha a bakteriális plakk felszaporodik és elér egy bizonyos, egyénileg nagyon változó küszöbértéket, gyulladásos reakció, gingivitis (ínygyulladás) alakul ki. A fogszuvasodás is a baktériumokhoz köthető, bár a fogzománcot a cukrok lebontásából keletkező szerves savak károsítják. Tehát mind a két betegség alapvetően a jó szájhigiéniához kötött és a megelőzésben kulcsfontosságú szerepe van a hatékony mechanikai fogtisztításnak, azaz a fogmosásnak és a fogközök tisztításának. Ugyanakkor felnőtt korban a legkritikusabb a fogközök tisztításának hiánya. 

Mivel a mechanikai fogtisztítás időigényes és bizonyos kézügyességet igényel és soha nem képes minden fogfelszínről maradéktalanul eltávolítani a plakkot, ezért régóta alkalmazunk olyan egyszerűen használható fertőtlenítő szájöblítőket, amelyek tartósan meggátolnák a plakk-baktériumok elszaporodását. A kémiai szerek a mechanikai fogtisztítást kiegészítve csökkentik a szájban a baktérium mennyiségét vagy a plakk újra képződésének sebességét, és hatékonyan egészíthetik ki a mechanikai fogtisztítást. Fontos tudni, hogy a már kialakult vastag plakkot és különösen fogköveket kémiai úton nem lehet eltávolítani.

Szájöblítők közül két szer, nevezetesen a chlorhexidin, és az illóolajokat tartalmazó LISTERINE® bizonyítottan hatásos plakk és ínygyulladás ellenes szer. Ma azonban chlorhexidint elsősorban számos mellékhatása miatt csak rövidtávra, néhány hétre ajánlja a szakirodalom.   

Az illóolajokat (IO) tartalmazó LISTERINE® az USA-ban már több mint 100 éve forgalomban van, a legrégebben alkalmazott szájfertőtlenítő, bizonyítottan plakk és ínygyulladás ellenes szert.  A hat hónapos vagy azt meghaladó követéses vizsgálatok szerint a LISTERINE® tartós használata mikrobiológiai szempontok alapján biztonságos, és mellékhatása csekély. Az illóolajokat tartalmazó szájvizekkel kombinált kétszeri fogmosás 22-35%-os plakk és 23-36%-os gingivitis csökkenést eredményezett a csak mechanikai eszközökkel végzett fogmosással összehasonlítva.

Azonban sem a chlorhexidin sem az illóolajok nem képesek egy életen keresztül helyettesítheti csak kiegészíteni a mechanikai fogtisztítást. Ha a mechanikai fogmosás akadályokba ütközik, vagy hatása átmenetileg elégtelen, rövidtávon a fertőtlenítő szájöblítő használata nélkülözhetetlen. Ajánlatos a szer használata a terhesség második és harmadik trimeszterében a terhességi ínygyulladás megelőzése érdekében. Mindkét szer ajánlott az ellenállóképesség jelentős csökkenésével járó szisztémás betegségekben (leukémia, AIDS, diabetes).  

Összefoglalva:

  • Gingivitis a leggyakoribb gyulladásos betegség, amelynek oka vagy a fogmosás teljes hiánya, vagy a rutin fogmosási technikák mellett elsősorban a nehezen elérhető fogfelszíneken felhalmozódó baktériumtömeg.
  • A mechanikai tisztítás (fogkefe, fogselyem, fogköztiszító kefe) sokszor nem elég hatékony a dentális plakk felhalmozódásának megelőzésében, illetve a vastag plakk eltávolításában.
  • Mind a rövid, mind a hosszútávú klinikai vizsgálatok alátámasztják, hogy az illóolaj tartalmú szájvizek hatékonyan egészítik ki a mechanikai fogtisztítást és hozzájárulnak az egészséges szájkörnyezet fenntartásához.