Főbe lőtte magát, kiesett az ablakon, megcsúszott a sziklán? – Mi történik az orosz milliárdosokkal?

Ebben az évben havonta, néha hetente jön szembe velünk a hír: rejtélyes körülmények között ismét elhunyt egy milliárdos orosz üzletember.

Az egyes esetek önmagukban is rendre sok kérdést vetnek fel, a teljes listát nézve viszont még gyanúsabbak: többet közülük öngyilkosságnak nyilvánítottak a hatóságok, miközben a történtek inkább közhelyes krimi jeleneteit idézik. 

Rejtélyes (ön)gyilkosságok

Sokan úgy emlékezhetnek, hogy a különös halálesetek az orosz-ukrán háború kirobbanásáról párhuzamosan kezdődtek, de a valóságban január végén, az invázió előtt egy hónappal történt az első olyan eset, ami tökéletesen illik a hónapok alatt mintázatba rendeződő események sorába és korábban sem ment ritkaságszámba az ilyesmi. Évről-évre érkeztek hírek ilyen eseményekről, az ezekhez hasonló események mostani gyakorisága azonban rendkívül szokatlan. 

2022. Január 30-án a 60 éves Leonyid Sulmant, a Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat szállítási vezetőjét holtan találták vidéki házának fürdőszobájában. Holtteste mellett egy búcsúlevél volt, melynek tanúsága szerint előző évi súlyos balesete, és az ahhoz kapcsolódóan viselt végtagrögzítő gép okozta fájdalmai miatt végzett magával. Köztudott ugyanakkor, hogy 2021. végén a Gazprom belső biztonsági szolgálata ellenőrzést végzett Sulmannál és komoly pénzügyi visszaélések nyomát találta. Hogy a két eset között van-e összefüggés, nem derült ki, Sulman esete pedig hivatalosan öngyilkosság.

Azóta több olyan, kiemelkedő vagyonnal rendelkező üzletember haláláról érkezett hír, akik közvetett vagy közvetlen kapcsolatban voltak az orosz politikai elittel,

vagy épp ellenkezőleg: anyagi befolyásuk miatt olyan pozícióban voltak, amiből nyíltan bírálhatták az orosz elnököt. Az eseteket összeköti, hogy az elhunyt üzletemberek barátai és családtagjai rendre úgy nyilatkoznak, elképzelhetetlennek tartják, hogy öngyilkosságról lenne szó, miközben az öngyilkosságoknak minősített esetekben – melyek egy része nem is Oroszországban történt – még a külföldi helyszíneken eljáró rendőrök sem találták idegenkezűség nyomát. Akárhogy is, csak ebben az évben már 12, sok szempontból hasonló esetet dokumentáltak, a morbid sorozatnak már Wikipédia oldala is van, ahová a szerkesztők rendszeresen feltöltik az újabb, gyanúsnak minősített eseteket. Sulman halála óta az alábbi oligarcha(ön)gyilkosságok balesetek történtek, időrendi sorrendben. 

Dicstelen lista

Február 25-én a Gazprom egyik vezetője, Alekszandr Tyulakov holttestét találták meg szentpétervári birtokának garázsában, halálának körülményei tisztázatlanok, az orosz sajtó vélhető öngyilkosságról írt. Meg nem nevezett források szerint a Gazprom biztonsági emberei a rendőrséggel egy időben érkeztek a helyszínre. Ők a rendőröket azonnal kiterelték a helyszínről, és lezárták Tyuljakov birtokát – mondta a Novaja Gazetának a kitessékelt nyomozók egyike. A Szentpétervár belvárosától alig 50 kilométerre északnyugatra fekvő Leninszkoje a Gazprom felső vezetésének kizárólagos hűbérbirtokának számít – írta a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov vezette lap még márciusban, és felidézte, hogy az első, negyvenezer négyzetméteres fenyves 2010-ben egy bizonyos Mihail Alekszejevics Miller tulajdonába került, aki akkor még csak 14 éves volt. Később több száz hektárral bővült a területe. A név ismerős lehet: Mihail édesapja, Alekszej Miller a Gazprom nagyhatalmú vezérigazgatója.

Három nappal később, február 28-án a Londonhoz közel Surreyben található, elképesztő luxusingatlanában találták meg az ukrajnai születésű orosz milliárdos, Mikhail Watford holttestét. A brit hatóságok nem találtak bűncselekményre utaló nyomokat, „halálának körülményei nem gyanút keltők” – állt a hatóságok szűkszavú közleményében. Watford a hivatalos közlés szerint felakasztotta magát, miközben gyerekei és feleségei otthon tartózkodtak. Az ő családja sértetlenül megúszta az eseményt, nem úgy a következő esetekben:

Március 23-án Nyizsnyij Novgorodban lévő birtokán, két fia és felesége holtteste mellett találták meg Vaszilij Melnyikov milliárdos orosz üzletember, a Medstorm tulajdonosának tetemét. A holttesteken szúrt sebeket találtak, a hatóság szerint Melnyikov öngyilkos lett, de előtte családtagjait is ő ölte meg.  

Április 28-án 13 éves lányával és feleségével együtt saját huszonéves éves lánya találta holtan a Gazprombank korábbi elnökhelyettesét, Vlagyiszlav Avajevet moszkvai luxusapartmanjában. Hatósági közlés szerint az ajtó belülről volt zárva. 

A nyomozók szerint az 51 éves Avajev először családját ölte meg, majd önmagával is végzett, de hozzá közel álló források szerint korábban semmi nem utalt nála ilyen szándékra. 

Másnap Szergej Protoszenya, a Novatek egyik korábbi vezetője és két családtagja holttestét találták meg az oligarcha spanyolországi birtokán. Őt egy korlátra lógatták fel, feleségét és lányát pedig baltacsapásokkal és késsel ölték meg. A nyomozók elmélete szerint Protoszenya megölte feleségét és lányát, mielőtt magával is végzett. Búcsúlevelet nem hagyott, és a testén nem voltak vérnyomok – állította egy spanyol portál. A helyzetet még furcsábbá (vagy inkább egyértelműbbé?) teszi, hogy a bűncselekményhez használt fegyvereken – egy baltán és egy késen – nem találtak ujjlenyomatot – erről már a Euronews spanyol nyelvű oldala tudósított. „Az apám nem gyilkos” – nyilatkozta Fedor Protoszenya, Szergej fia a brit lapoknak.

Andrej Krukovszkij halálának pontos ideje bizonytalan, Szocsiban egy, az Achipse erőd közelében lévő sziklán találták meg, halálának hivatalos oka, hogy mászás közben lezuhant. A 37 éves tapasztalt hegymászó a Krasznaja Poljana, a Gazprom tulajdonában lévő estosadoki síparadicsom vezetője volt – ez egyébként Putyin egyik kedvenc téli üdülőhelye.

Alekszandr Szubbotin valamikor május 8-ról 9-re virradóra hunyt el, egy moszkvai sámánrezidencián találtak rá. Halálának hivatalos oka droghasználattal összefüggő szívroham, mások viszont nyílméregre gyanakszanak. Szubbotin a Lukoil vezetőségi tagja volt. 

Jurij Voronovot, a Gazprom-közeli Astra-Shipping vezérét leningrádi birtokának medencéjében találták meg, fején lőtt sebekkel és mellette a gyilkos fegyverrel, 2022. július 4-én. Dan Rapoport augusztus 14-én állítólag kizuhant washingtoni luxusapartmanja ablakán. A lettországi születésű üzletember Putyin egyik nyílt kritikusa volt. 

Ravil Maganov szeptember elsején halt meg, a Kremlin Kórház ablakán zuhant ki, ahol korábban szívproblémák és depresszió miatt kezelték. Maganov a Lukoil egyik elnöke és Putyin nyílt kritikusa volt.

És legutóbb Ivan Pecsorin, az orosz Távol-Keleti és Északi-sarkvidéki Fejlesztési Vállalat légiközlekedési igazgatója halt meg ismét gyanús körülmények közt. Az oligarcha holttestét szeptember 12-én sodort a partra a víz Vlagyivosztoktól több mint száz kilométerre. Állítólag kiesett hajójából. 

Ki van emögött?

Hátborzongató lista, nem igaz? A legkülönösebb pedig az, hogy a halálesetekkel kapcsolatban azóta se igen derült ki új információ, annyit tudunk csak, hogy az érintettek többségének gázhoz és/vagy olajhoz és sok pénzhez volt köze, illetve valamilyen módon kapcsolatban álltak a Kremllel. Nem véletlen, hogy egyesek arra gyanakszanak, hogy nemcsak, hogy nem öngyilkosságokról, hanem szervezett, ráadásul magas körökből indított likvidálási célú gyilkosságsorozatról van szó, aminek a szálai egészen a Kremlig vezetnek. Mások szerint viszont az ilyen és ehhez hasonló rejtélyes halálesetek inkább maffiamódszerekől árulkodnak. Megint mások szerint utóbbi két feltételezés nem zárja ki egymást, sőt…

Talán nem véletlen, hogy a Henley & Partners elemző cég legfrissebb jelentése szerint idén több mint 15 ezer oligarcha hagyhatja el Oroszországot, ez az egymillió dollárnál is nagyobb mozgótőkével rendelkező oroszok mintegy 15 százaléka. Bár a hivatalos megfogalmazás szerint távozásuknak az ukrajnai orosz invázióhoz és az azok kapcsán bevezetett szankciókhoz van köze, elképzelhető, hogy a kivándorlás mögött ott van a félelem is: senki nem szeretne a fenti listára felkerülni. Ami valójában sokkal hosszabb, hiszen amint azt a USA Today egy 2017-es vizsgálatra alapozva napvilágra hozta, az azt megelőző három évben is legkevesebb 38 oligarcha halt meg vagy tűnt el.
Egy biztos, jelenleg olyan furcsa időket élünk, amikor az egyszerű földi halandó nem cserélne egy orosz milliárdossal sem.

Kiemelt kép: Getty Images