Szerelem és halál: amikor egy hétköznapi anyuka gyilkossá válik

Egy átlagos külvárosi háziasszony volt, aki csak egy kis szórakozásra vágyott. Senki sem gondolta volna, hogy ilyen véres vége lesz a történetnek.

Candy Montgomeryben nem volt semmi szokatlan. Háztartásbeli anyaként élt férjével és két gyermekével Dallas egyik külvárosában, a texasi Wylie-ban. Rendszeres templomlátogató volt, ott találkozott Betty Gore-ral is, a hozzá hasonlóan házas anyával, aki tanárnőként dolgozott, és ők ketten hamarosan a legjobb barátnők lettek. De ez a kapcsolat végül Betty halálához, és Candy Montgomery filmes alakká válásához vezetett.

Wylie apró kisváros, már-már falu volt, ahova a legtöbb lakosa menekült valami elől: a nagyvárosok tömegétől, a rutintól, a bűnözéstől való félelemtől, a túlárazott lakásoktól, és olyan problémáktól, amelyeket a szüleik soha nem ismertek. A hetvenes években ideérkezve hatalmas telkeken álló praktikus házak várták itt őket, gyerekeik talaros iskolákba járhattak, ők pedig templomba, városi tanácsba vagy polgári klubokba.

Kb. 30 kilométerre délnyugatra húzódtak Dallas forgalmas autópályái, azon túl a hatalmas elektronikai vállalatok, amikben sokan közülük mérnökként, fizikusként és számítógépes elemzőként dolgoztak, a városból északra pedig külvárosi lakótelepek, bevásárlóközpontok és irodaközpontok végtelen láncolata húzódott. De Wylie-ban csend és béke honolt – és magány. Candy is egyedül érezhette magát háztartásbeliként, akinek legfeljebb a templomi önkéntesség dobta fel a hétköznapjait. Mindenesetre nemsokára másfajta izgalmak után nézett, amivel beindította a tragédiához vezető események láncolatát.

Egy férfi illata

A két nő meghitten induló kapcsolata 1978 nyarán egy gyülekezeti röplabdameccsen kezdett félresiklani, amikor Candy véletlenül beleütközött Betty férjébe, Allan Gore-ba. Candynek feltűnt, hogy Allannek milyen jó illata van – és abban a pillanatban elhatározta, hogy le akar feküdni vele. Akkor már hetek óta célozgatott a barátainak arról, hogy viszonyt szeretne valakivel kezdeni. Szeretett volna valamit, ami felrázza férjével, Pattel közös, végtelenül unalmas életét. Szenvedélyes szexet akart, ahogy ő fogalmazott: tűzijátékra vágyott.

A Gore család a második gyerek, Bethany születése után (Fotó: RON POMEROY)

Néhány hónappal később mindezt be is váltotta, addig környékezte barátnője férjét, amíg viszonyba kezdtek, annak ellenére, hogy Betty akkor terhes volt második közös gyerekükkel. Candy még babaköszöntőt is rendezett állítólagos barátnőjének, miközben továbbra is lefeküdt a férjével. A viszony végül felbomlott, mindkét pár helyre akarta hozni a kapcsolatát, párterápiára is jártak, Betty azonban tudomást szerzett a viszonyról, ez pedig az 1980. június 13-i szörnyű eseményekhez vezetett.

„Úgy nézett ki, mint egy horrorfilm jelenete – idézte fel Steve Deffibaugh, a Collin megyei seriff egykori helyettese a People magazinnak a gyilkosság helyszínét. – Mivel péntek 13-án történt, azt gondoltuk, hogy valaki lemásolta a Ragyogás című filmet.” Stanley Kubrick és Jack Nicholson ikonikus filmjét, ami Stephen King azonos című regénye alapján készült, ugyanezen év május 23-án mutatták be, mindössze 3 héttel Betty brutális meggyilkolása előtt. Az utcák és magazinok mind tele voltak a mára klasszikussá vált horror plakátjával, amelyen a tébolyult vigyorú Nicholson, a balta, és a halálra rémült feleség látható. De mint kiderült, Gore halálát nem egy elborult filmrajongó okozta, hanem valaki, akiben egykor megbízott.

A Ragyogás plakátja (Fotó: Universal History Archive/UIG via Getty Images)

Gyerekkori trauma vagy hidegvér?

Montgomery azt állította a hatalmas sajtónyilvánosságot kapott per során, hogy önvédelemből cselekedett, mert Betty Gore rátámadt, amikor a napvilágra került, és addigra lezárult viszony miatt veszekedni kezdtek. Candy vallomása szerint Gore-ék ötéves lányának fürdőruhájáért ment át a házba (a kislány náluk, a Montgomery gyerekekkel töltötte a napot és az éjszakát), és éppen elhagyni készült a szobát, amikor Betty nekiesett egy fejszével, de ő dulakodás közben kirántotta azt a barátnője kezéből, és többször lesújtott rá. Vallomása szerint egykori barátnője még akkor sem csillapodott, amikor a fejre mért ütés következtében erőteljesen vérezni kezdett. Állítása szerint nem akarta bántani, de amikor Betty megalázta, az felidézte benne a gyerekkori traumáit, amit szigorú anyja viselkedése miatt szenvedett el, és ettől elborult az agya. Annyira, hogy összesen 41-szer csapott le, amiből 28 alkalommal barátnője fejére célzott.

Candy Montgomery:

A beszámolók szerint a gyilkosság után Candy Montgomery még az áldozat házában leöblítette magáról a vért, mielőtt távozott volna, hogy folytassa mindennapos dolgait. A bírósági tárgyaláson a tanúk padján azt vallotta, hogy lezuhanyozott a Gore-család házában, aztán elment, miközben Betty csecsemője még mindig az emeleten sírt a kiságyában. (Az egyéves Bethany ugyan majd’ egy napig magára hagyatva feküdt kiságyában, de nem történt semmi baja.) Miután otthon átöltözött, elment a templomba, hogy a gyerekeivel és Gore nagyobbik lányával együtt részt vegyen a bibliaórán, aztán a barátaival ebédelt. Mindeközben arra is volt lélekjelenléte, hogy megszabaduljon a gyilkosság során viselt lábbelijétől. És ez volt az egyik olyan jel, amire az egyik ismerőse felfigyelt: Candy Montgomery, aki nyáron mindig gumiszandált hordott, most egy pár kék teniszcipőt viselt.

A 30 éves Betty holttestét Lester Gayler és Richard Parker fedezte fel, Gore-ék két szomszédja, akiket a hétvégére munkaügyben elutazó aggódó férj kért meg, hogy nézzenek rá a családra, miután az asszony nem vette fel a telefont. Allan felhívta (a szintén 30 éves) Candyt is, hátha tud valamit a nejéről, de a volt szerető aggodalommal a hangjában mondta, hogy korábban átnézett a „barátnőjéhez”, akkor jól volt, és reméli, hogy nem történt semmi baj. Laster Gayler úgy emlékszik vissza, hogy a tetthely a legborzalmasabb dolog volt, aminek valaha is szemtanúja volt. (Gore teste nagyon rossz állapotban volt, arcának fele teljesen  szétroncsolódott.) Először a plafonig tartó baltanyomokat vette észre, majd a vért, a mindent beborító vért. Lester arra is emlékezett, hogy másnap látta Candy Montgomeryt, és azt állította, hogy úgy tűnt, a nőt nem hatották meg az események.

Amikor minden kiderült

A gyilkosság híre megbolygatta a kisváros nyugalmát. Candy Montgomery aznap éjjel három órát aludt, majd felkelt, hogy reggelit készítsen. Pat, a gyerekek és a kis Alisa Gore még mindig aludtak, mit sem sejtve arról, hogy egy gyilkos van velük. Pattel sokáig ébren maradtak, és Bettyről beszélgettek, hogy mi történhetett vele, majd Pat elaludt, de Candynek folyton az Allannel folytatott utolsó telefonhívásán járt az esze. Ugyanis a férfi megemlítette, mintegy mellékesen, hogy elmondta a rendőröknek, hogy a nő járt náluk a gyilkosság napján, és emiatt valószínűleg hívni fogják.

Ez volt a második hiba, ugyanis így ő lett az utolsó személy, aki élve láthatta. A rendőrség többször is kihallgatta, de a nap eseményeiről és a Gore-ékkal való kapcsolatáról tett nyilatkozatai mindig megalapozottnak tűntek. Legalábbis addig, amíg Allan Gore be nem vallotta, hogy hét hónappal korábban véget vetett Candyvel való viszonyának. Ez végre választ adott a gyilkossági indok kérdésére, amire a rendőrség várt, és amit nem tudtak megfejteni, amikor kihallgatták az okos és vonzó háziasszonyt. Ezek után letartóztatták Candy Montgomeryt, és gyilkossággal vádolták meg, de az asszony egy ideig tagadta a vádakat.

Miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték, Candy nem olvasott többé újságot és nem nézte a tévéhíradót. Patet felbátorította, hogy mindenki kiállt mellettük, függetlenül attól, hogy milyen új bizonyítékok szivárogtak ki a sajtónak. A gyülekezet egy emberként támogatta őket. Alig telt el nap, hogy ne kaptak volna legalább féltucatnyi üdvözlőlapot: „Szép napot” és „Gondolok rád” – álltak a bátorító szavak az üdvözlőlapokon. 

A nagy visszhangot kiváltó tárgyaláson Candy Mongomery azt vallotta, hogy csupán önvédelemből ölt, Betty támadt rá, ő pedig hiába könyörgött neki az életéért. Mégis kérdések merültek fel: ha Candy Montgomery önvédelemből cselekedett, miért sújtott le 41-szer a barátnőjére, amit csak azért hagyott abba, mert kimerült? 

A védelem mindenesetre ügyesen dolgozott, és Montgomeryt felmentették a gyilkosság vádja alól. Jelenleg Georgiában él, ahol mentálhigiénés tanácsadóként dolgozik. Most, több mint négy évtizeddel később az ügy még mindig sokkoló erejű, amit mi sem mutat jobban, hogy a történetet két friss produkcióban is feldolgozták: a Candy: Halál Texasban című minisorozat idén áprilisban érkezett a Hulura Jessica Biellel a címszerepben, az Elizabeth Olsen nevével fémjelzett Love & Death című, az HBO gyártásában készült minisorozat pedig várhatóan 2023 egyik nagy közönségkedvence lesz. Ez utóbbiból még csak néhány képkockát láthatunk a streaming-szolgáltató előzetes videójában (01:17-től):

Kiemelt képünk illusztráció: Canva