Lekváros kenyér és macihegyek – Mi köze a királynőnek Paddingtonhoz?

Szeptember 8-án délután, hetven évnyi uralkodás után elhunyt II. Erzsébet angol királynő. Az elmúlt napokban világszerte vele – halálának körülményeivel, uralkodásának legemlékezetesebb eseményeivel, legfrappánsabb megjegyzéseivel és külföldi utazásainak történetével volt tele a sajtó. De hogy jön ide Paddington maci, és miért tesznek Erzsébet tisztelői narancslekváros szendvicseket az emlékhelyekre?

A híradásokban az utóbbi napokban már szeptember 19-én, hétfőn esedékes temetésének körülményeiről és a britek gyászáról olvasni a legtöbbet. A temetés megszervezése óriási logisztikai feladatot jelent a brit közigazgatás számára, hiszen nemcsak Nagy-Britannia területéről, de a világ számos más pontjáról is gyászolók tömegeire számítanak, mindemellett fel kell készülniük a protokolláris tiszteletadások fogadására is. Utóbbiak kapcsán a szervezők a környezetvédemi- és forgalmi okokat szem előtt tartva azt kérik, hogy a delegációk ne külön repülőgépekkel, hanem menetrendszerinti járatokkal érkezzenek a szigetországba, a közvetlen helyszínt pedig ne autókkal, hanem buszokkal közelítsék meg. Az egyszerű földi halandókat pedig az ügyben kérlelik, hogy ne vigyenek több plüssmacit és lekváros kenyeret a királynőre való emlékezésre kijelölt színhelyekre. 

Maci és lekvár? 

Bizony.

A királynő civil rajongói az elmúlt napokban elárasztották a különböző kegyhelyeket, londoni parkokat és a Palota környékét Paddington mackót formázó plüssökkel,

mintás lufikkal és más macis ajándéktárgyakkal, na meg narancslekváros kenyerekkel. A gesztus egyszerre furcsa és kedves, a hatóságok azonban legutóbb már arra kérték a gyászolókat, hogy elégedjenek meg a virágokkal, koszorúkkal és más lebomló dolgokkal, és amennyiben lehet, azokat is csomagolás nélkül vigyék a helyszínekre. Ami pedig a lekváros kenyereket illeti: a könnyen penészedő holmit jobb, ha teljes egészében otthon hagyják. De vajon miért épp ezek lettek az emlékezés szimbólumai? 

Paddington és Erzsébet

Idén tavasszal a királynő uralkodásának 70. évfordulója kapcsán kedves rövidfilmet mutatott be a BBC. Az etűdben Erzsébet és Paddington teáznak a Buckingham-palotában.

A hangulat a találkozó elején kimért, de Paddington hamar hozza a formáját: kannából szürcsöli ki a teát, majd beletenyerel egy adag habos süteménybe. Amikor úgy néz ki, Paddingtonban és a királynőben tényleg semmi közös nincs, a mackó lekváros szendviccsel kínálja a királynőt, hozzátéve, hogy mindig van nála egy-egy, vészhelyzet esetére. És itt meg is van a kapocs, ugyanis kiderül, hogy a királynő is mindig szendviccsel a retiküljében közlekedik. Aranyos, nem? A narancs- vagy citruslekvárnak, más néven marmeládénak nagy kultusza van Angliában, nem véletlen, hogy Paddington és a királynő is esküszik rá, és a királynő, pontosabban a királyi család és Paddington közt sem a videó idején kezdődött a kapcsolat. 

Paddington mackó egy Michael Bond író által megalkotott karakter, aki először az 1958-ban megjelent A Bear Called Paddington (magyarul: Egy mackó, akit Paddingtonnak hívtak) című könyvben tűnt fel, a Paddington-könyvek magyarul csak 2008-ban jelentek meg, igaz akkor rögtön Tandori Dezső zseniális fordításban. A szerző, Bond egyébként három hónappal volt idősebb a királynőnél, és 2017-ben, 91 éves korában hunyt el. A kedves mackó karakterét az utóbbi pár évben kapták fel újra, amikor a Paddington (2014) és a Paddington 2 (2017) című filmek berobbantak a moziba, és újabb hype-ot kapott a maci, amikor kiderült, hogy az ukrán szinkronban Zelenszkij elnök kölcsönzött hangot neki. 

Bond története szerint Paddington mackó Peruból származik, egy hajó potyautasaként szelte át az óceánt és egy brit család fogadta örökbe,

a maci karaktere így mindig is kötődött az Egyesült Királysághoz.

Bond 1986-ban aztán megírta a Paddington a palotában című könyvet is, amelyben a maci ellátogat a Buckingham-palotába, ahol az ablakban magát II. Erzsébet királynőt is megpillantja. A maci 2006-ban ismét látogatást tett a palotába, ezúttal már a valóságban, A királynő táskája című pantomimjáték kedvéért. A darabot egy a királynő nyolcvanadik születésnapjára rendezett ünnepség keretén belül mutatták be. 

Paddington és ők

De nemcsak a fentebb már említett, a BBC által készített videó lett virális, sok internetező osztott meg egy szép illusztrációt is, amelyen a pár (Erzsébet és Paddington) egy corgi mellett sétál a távolba. A rajzot Eleanor Tomlinson készítette az idei év eleji jubileumi ünnepségekre, de úgy tűnik, a kép az elmúlt napokban, II. Erzsébet királynő halála után új értelmet nyert.

Tomlinson csütörtökön ráadásul egy új rajzot is megosztott, amely már a királynő halála óta készült. A képen a királynő, néhai férje, Fülöp herceg, egy corgi és egy ló látható, amint a távolba sétálnak. Újra együtt – írta Tomlinson a kép mellé a képaláírásba. 

Ég veled!

Erzsébet és Paddington maci karaktere most már biztosan elválaszthatatlan marad, még akkor is, ha a brit parkokban már nem kérnek többet sem az emlékezés mackóiból, sem a lekváros toastokbó. Azt, hogy a parkokba érkező virágokat később komposztálják, a részvétnyilvánító kártyákat rendszeresen begyűjtik, már tudjuk. Hogy a temérdek macival mi lesz – esetleg jótékony célra ajánlják fel vagy épp elárverezik őket – csak később derül ki. Könnyen lehet, hogy míg kiderül, minden jószándékú figyelmeztetés ellenére tovább fog gyarapodni a számuk. 

Kiemelt kép: Wiktor Szymanowicz/Anadolu Agency, Getty Images