Amikor a serdülőkor ösztönös lázadása művészetté fejlődik

2022. július 21. óta látogatható az „SSH-Graffiti.Streetart.Kortárssh” címú tárlat a GalleryMAX-ban. A kiállításban a graffiti szubkulturális és organikus fejlődését rendkívül érdekes történeteken keresztül ismerhetik meg a vizualitásra fogékony látogatók.

A graffiti szubkultúra hatalmas, organikusan fejlődő, univerzális platform. Divatjelenségként és szubkultúraként a nyugati világban az 1960-as évektől terjedt el, bár a korai street art példái már Brassai Párizs, éjszaka című albumában megjelentek, s tudjuk, a Pasquino szoboralakján ilyen utcai kommunikáció már az antikvitásban is létezett, Rómában. Az 1980-as években Basquiat és Keith Haring emelték a műfajt az egyetemes képzőművészet szintjére. Magyarországon a rendszerváltás után, az 1990-es években élte fénykorát. Azóta is folyamatosan korrelál a képzőművészettel és egyre nagyobb hatást gyakorol az alkalmazott művészetekre.

A Gallery MAX SSH-Graffiti.Streetart.Kortárssh. című kiállítás anyaga nem archaizál, nem tematizál, csupán jó ízűen válogat, esztétikus sokszínűséget mutat. Néhány érdekes történetet láttat, amelyek jól illusztrálják a műfaj meghatározó szerepét a kortárs vizuális kultúrában.

A kiállító alkotók: 

0036 Mark, Árvay Márton – Trans One, Blik Dániel, FORK Imre, Horváth Attila – Official, Classic, juditbernadett79, Lachner Ádám, Miss KK, MNU, Nikon One, Petyka, Plank Antal – Mirones, Rapa 73, Soopercrapz, Tóth Balázs, Void

 A tárlat a Max City Bevásárlóközpont GalleryMAX kortárs kiállítóterében látogatható nyitvatartási időben 2022. szeptember 20-ig.

Kiemelt kép: Unsplash