Az emelkedő energiaárak és a mindenkit érintő gazdasági válság (hogy az aszályhelyzet következményeiről egyelőre ne is beszéljünk) miatt az egész ország nehéz helyzetbe kerülhet – közöttük pedig olyan szolgáltatások, amelyeknek működését most még alapvetőnek gondoljuk.

A teljesség igénye nélkül gyűjtöttünk össze az alábbiakban olyan szektorokat, amelyekben a legnagyobb eséllyel számolhatunk tömeges bezárásokal a következő hónapokban.

Vendéglátás

Európának ezen a részén általánosan „luxusnak” tekintjük, ha valaki rendszeresen étterembe jár, munka után beül egy teára a barátaival, vagy éppen nap közben megkóstol egy kávékülönlegességet az egyik munkatársával… Az előrejelzések szerint pedig várhatóan egyre kevesebb magyar teheti majd meg, hogy ilyen úri hóbortoknak hódoljon, a vendéglátóegységek forgalma tehát alapvetően visszaeshet, a bajt pedig csak tetézi a megdrágult áram és gáz.

Nem csak Magyarországon

Az egyik Vatikánhoz közeli presszó tulajdonosa a Corriere della Sera napilapnak nyilatkozott úgy hétfőn, hogy havi energiaköltsége a korábbi, valamivel több mint kétezer euróról majdnem hétezerre emelkedett – miközben a vendégek száma nem nőtt ekkora ütemben a nyári szezonban sem. Róma vendéglátóhelyei és üzletei hétfő óta együtt tiltakoznak az ugrásszerűen megemelkedett energiaárakkal szemben – adta hírül az MTI.

Kisebb méretű családi vállalkozások járhatnak leginkább pórul az emelkedő rezsiárak miatt, ezek esetében az árlap újrakalkulálása és jelentős áremelés mellett is előfordulhat, hogy nehezen, vagy sehogy sem tudják majd kigazdálkodni a működésükhöz szükséges forrásokat. Nehéz haszonról beszélni, amikor már kinyitni is veszteséggel jár…

Az ATV a hetekben arról számolt be, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint több vendéglátóhely zárhat be most, mint anno a koronavírus-járvány idején. Számításaik szerint jelenleg 3400 vendéglátóegységgel – köztük 1400 étteremmel – kevesebb működik jelenleg, mint a pandémia előtt, ez a szám pedig a következő hónapokban drasztikusan tovább csökkenhet.

Szépségipar

A vendéglátáshoz hasonló cipőben járhat majd a szépségipar is – különös tekintettel a kifejezetten magas áramfogyasztású fodrászatokra, masszőrszalonokra és szoláriumokra.

Életbe vágó gond – adakozz a koraszülöttmentésért!

A megemelkedett üzemanyagárak az egészségügyben már most problémát okoznak: nemrég arról olvashattunk, hogy biciklis mentőegységek bevezetését tervezi az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány pedig adományokat kér, mivel a kormány legutóbbi döntése értelmében piaci áron tudják csak beszerezni a mentőautókba szükséges üzemanyagot, plusz állami támogatás hiányában pedig nem képesek fedezni ennek költségeit. Ha módodban áll adományozni, itt megteheted! 

A többiek, köztük a fodrászokhoz hasonló módon mikro- illetve kisvállalkozási formában dolgozó szempillaépítők, kéz- és lábápolók pedig az alapanyagok (ezek között is kifejezetten a papír) megemelkedett beszerzési ára miatt kénytelenek árat emelni – ami miatt azonban vendégeket veszíthetnek.

Mindenkinek jobban össze kell húznia a nadrágszíjat a következő hónapokban: az edzőtermek, sportkomplexumok szintén soha nem látott működési költségekkel számolhatnak majd – miközben vendégeik közül várhatóan egyre többen oldják majd meg a napi mozgásukat otthoni tornával, edzéssel, vagy egyszerűen csak futni mennek „ingyenes futópadokra”, a környékbeli utcákra, parkokba…

Turizmus

A spórolás okán uszodába is egyre kevesebbet járhatunk majd, ugyanakkor egyre kevesebb lehetőségünk is lesz csobbanni, a fürdőszövetség elnöke ugyanis a héten úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon több (főleg nagyobb, újonnan felújított) fürdő is bezárhat még ezen év végéig. 

Kultúra

Sajnos Magyarországon a kultúra még mindig luxuscikknek számít, így a magas rezsivel működő múzeumok, galériák, kiállítóterek, színházak, mozik és koncerttermek is nagy eséllyel kapuzárásra kényszerülhetnek idén.

Kiemelt kép: Sandi Rutar / Getty Images