Így előzheted meg a szív megbetegedéseit (x)

A kardiológia az orvostudománynak azon ága, mely a szív-érrendszeri betegségek diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik.

Felnőttkorban leginkább az érelmeszesedés okozta koszorúér betegség, a szívelégtelenség, a szívbillentyűket érintő degeneratív elváltozások, valamint a ritmuszavarok okoznak panaszt. Míg a gyermekeknél leginkább a veleszületett szívbetegségek diagnosztikája és gondozása a fő feladat.

– A kardiológia területéhez a vérnyomás, a vérkeringés, artériás és vénás megbetegedések gyógyítása is hozzátartozik – mondja Dr. Pácz Alexandra Nóra, a Pesti és Budai Magánorvosi Centrum orvosigazgatója, kardiológus szakorvos. – A prevenciónak a szív-, és érrendszeri betegségeknél is elsődleges szerepe van. Fontos a rizikófaktorok minimalizálása, lehetőség szerinti megszüntetése, a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a folyamatos orvosi állapotfelmérések, kontrollok segítségével– hangsúlyozza a Doktornő.

Hazánkban népbetegségnek számít a magas vérnyomás.  A betegség az esetek legnagyobb részében semmilyen tünetet nem okoz, hiszen a szervezet alkalmazkodik a fokozatosan emelkedő vérnyomáshoz, így viszont a betegség okozta szövődmények is észrevétlenül alakulnak ki, a későbbiekben komoly, életet veszélyeztető eseményt okozva (stroke, infarktus). Éppen ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés, mely még a tünetek kialakulása előtt lehetőséget nyújt az adekvát kezelés bevezetésére. A pontos diagnózis felállításához nagy segítséget nyújt a 24 órás ambuláns vérnyomás monitorozás, az ABPM vizsgálat.

Kardiológiai vizsgálatok:

  • Színes Doppler szívultrahang vizsgálat
  • Nyugalmi EKG (Marquette)
  • Terheléses EKG vizsgálat (Kettler kerékpár ergometriás rendszer)
  • Patch EKG Holter (akár 2-3-4 napos vizsgálattal)
  • 24 órás vérnyomás-monitorozás (ABPM)
  • 24 órás Holter EKG
  • Komplex szűrő program (menedzser szűrés)
  • Részletes belgyógyászati anamnézis

Hogyan épül fel egy kardiológiai kivizsgálás?

A vizsgálat a családi, majd egyéni anamnesis felvétele után, a meglévő panaszok részletes felvételével, az egyén kardiovascularis kockázatának felmérésével folytatódik, majd fizikális vizsgálat, antropometriai mérések, vérnyomásmérés, EKG vizsgálat történik. A panaszoktól, leletektől függően Holter EKG vizsgálatot, ABPM vizsgálatot, szív ultrahangot és terheléses EKG vizsgálatot is végzünk.

A Pesti és Budai Magánorvosi Centrumunkban profi szakorvosaink, modern technikai eszközökkel felszerelt rendelőnkben, elegáns környezetben várják kardiológia rendelésünkön!