A tudás életeket menthet a HPV-fertőzés elleni küzdelemben (x)

Magyarországon is egyre többen hallottak már a humán papillomavírus (HPV) fertőzés terjedéséről, veszélyeiről.

A lakosság ismeretei rendkívül hiányosak napjaink leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusos kórokozójáról.[1] Így nem csoda, hogy a HPV-nek a méhnyakrák kialakulásában játszott szerepéről, a megelőzésről, a védekezés leghatásosabb eszközének számító szűrővizsgálatokról és a vakcinákról[1] is sokan csak hézagos, olykor tévhitekre alapozott információkkal rendelkeznek. A Nemzeti Immunizációs Programban (NIP) idén is kérhetik a szülők a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányuknak, illetve fiuknak a HPV elleni 9 komponensű védőoltást, erről szeptember 12-ig kell nyilatkozniuk az iskolákban.[2] A védőoltást kötelezően fel kell ajánlani, de nem kötelező elfogadni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a döntés a szülő joga. De mit tegyen a szülő, hogy valóban megalapozott, gyermeke egészségét szolgáló döntést hozzon? A legfontosabb a tájékozódás, amit az információk hiánya és bősége egyaránt megnehezít.

Magyarországon évente 4-500 nő veszíti az életét méhnyakrákban, de azzal sokan nincsenek tisztában, hogy a HPV-fertőzés mindkét nem képviselőit érinti, a férfiaknál is okozhat daganatos betegségeket. [1] A védekezés leghatékonyabb eszközét a rendszeres szűrővizsgálatok és a védőoltás jelenti, amelyhez 2020 óta a 7. osztályos fiúk is térítésmentesen hozzájuthatnak.[2] A HPV-fertőzés gyakori, szinte minden ember átesik rajta legalább egyszer életében, sokszor tünetmentesen, így a vírust hordozó férfi vagy nő az esetek nagy részében úgy adja tovább, hogy nincs tudomása az érintettségéről.[3] 

Az intézmények és szakértők megkerülhetetlenek a tájékozódásban – hívja fel a figyelmet Szvetelszky Zsuzsa társadalomkutató. Az információk tengerében sokan elvesznek, ezért tétlenek maradnak, ami nagy hiba, azonban sokkal veszélyesebb, hogy eltűnt az alázat, a beismerése annak, hogy az ember nem érthet mindenhez. Az az érzelmi többlet, amivel egy baráti beszélgetésben valaki a szülőre hozhatja a frászt – Pl. „Megáll az eszem, te ezt és ezt merted csinálni?!” – jobban befolyásolja az embert, mint a tények, mert evolúciósan így vagyunk kalibrálva. Pedig fontosabb lenne meghallgatni és betartani az orvosok szakmai tanácsait, mint elfogadni az érzelmileg túlfűtött laikusok véleményét.  Ha az iskolából megérkezik a levél, hogy igényli-e a szülő a HPV-oltást, akkor a döntési folyamatba érdemes bevonni a körzeti orvost vagy a baráti, ismerősi körben, orvost, gyógyszerészt vagy az egészségügyben dolgozó szakembert keresni és kifaggatni, valamint megkérdezni az osztályban, hogy ki oltatja be a gyermekét –  tette hozzá Szvetelszky Zsuzsa.

Stahl Judit, a gasztronómiai vállalkozásokat irányító egykori tévés azt mondja, szóba sem jöhet, hogy reklámokra vagy internetes fórum-fecsegésekre alapozza a gyermeke egészségét érintő döntéseit. Megbízható orvosokat kérdez meg, egy témáról akár kettőt is, mert egy második vélemény erősítheti vagy cáfolhatja az elsőt, esetleg több információt ad, és más lehetőségeket is mutathat. Véleménye szerint tagadhatatlan, hogy az oltásoknak van előnyük és kockázatuk – de általában jóval több az előbbi, kevesebb az utóbbi. Százszázalékos tuti nincs, ezért úgy látja, azt a legkevésbé ártalmas megoldást kell választani, amely a legtöbb előnyt nyújtja. Stahl Judit felidézte, hogy amikor szóltak az iskolában, hogy lehet jelentkezni oltásra, felhívta két orvosbarátnőjét és a tőlük hallottakat megosztotta a lányával. Például azt, hogy ez az oltás nem kínál teljes védelmet, de segíthet megelőzni egyes HPV-típusok által okozott méhnyakrák kialakulását, nem lesz teljeskörű életbiztosítása, de enélkül sokkal rosszabb helyzetbe kerülhet.

A PR cikk megjelenését az MSD Pharma Hungary Kft. támogatta. Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

HU-GSL-00081
Lezárás dátuma: 2022.08.17.

MSD Pharma Hungary Kft.
1095 Budapest Lechner Ödön fasor 10/B.
Telefon: +36 1 888 5300
E-mail: hungary_msd@merck.com

[1] https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm#:~:text=You%20can%20get%20HPV%20by,have%20no%20signs%20or%20symptoms Utolsó felkeresés dátuma 2022.08.16.
[2] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer Utolsó felkeresés dátuma 2022.08.16.
[3] https://www.antsz.hu/data/cms101372/VML_2022_NNK.pdf
[4] Szentirmay Z Orv Hetil. 2017; 158(31): 1213–1221.
[5] https://www.antsz.hu/data/cms100122/VML_2021_NNK.pdf
[6] https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm Utolsó felkeresés 2022.08.16.