A 82 éves exmodell elmondta, szerinte mivel jár az életben, ha szépnek születünk

Modellkarrierje csúcsán, a hatvanas években Sandra Paul többször is szerepelt az amerikai Vogue címlapján, és olyan férfiakkal randizott, mint John F. Kennedy, Frank Sinatra vagy Bob Dylan. Közben négyszer is férjhez ment, legutóbb 1975-ben Michael Howardhoz, a brit konzervatív párt egykori vezetőjéhez.

A modellből írónővé avanzsált Sandra Paul most a Daily Mailnek írt egy hosszú publicisztikát arról, hogy tapasztalatai szerint milyen előnyökkel is jár az, ha az ember megnyeri a genetikai lottót – már ami a megjelenését illeti. 

Mint írja, nagyon nehéz megbirkóznia a ténnyel, hogy megöregedett – még úgy is, hogy „fénykorában” elárasztották bókokkal, és az amerikai Vogue címlapján is többször szerepelt. 

„A (mindkét értelemben vett) öreg modellbarátaimmal Aranyöregeknek becézzük a mostani összejöveteleinket. Így hát nagyot nevettem, amikor a legkisebb unokám, csillogó, Persil-fehér fogaival nemrég kíváncsian fürkészett, majd megkérdezte: »Nagyi, miért aranyszínűek a fogaid?«. Bizony, vannak pillanatok, amikor a 82 évem minden egyes másodpercét érzem. És bevallom, ez általában akkor fordul elő, amikor a tükörbe nézek, annál gyorsabban ugyanis semmi sem emlékeztethet arra, hogy messze vagyok már attól a fiatal teremtéstől, akit tizenévesen bókokkal halmoztak el” – kezdte írását a nő.  

Sandra Paul topmodellként 1969 márciusában (Fotó: McKeown/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Azt írta, fiatalkorában megszokta, hogy a munkája során folyamatosan dicsérték a fotósok, valamint azt is, hogy a nők szúrósan méregették, a férfiaktól pedig egyenesen el is várta, hogy utánaforduljanak. Sosem szenvedett hiányt udvarlókban, de a szépsége nem csak ezzel az egy előnnyel örvendeztette meg.

„Élveztem a munkások füttyögését, és az alkalmi kacsintásokat, amikor becsekkoltam a repülőre. Nem, ez nem helyes, de attól tartok, az élet könnyebb, ha csinos vagy. Még a magánparkolókban is le tudtam parkolni, ha tágra nyitott szemekkel, reménykedve néztem az illetékesre” – emlékezett vissza.

Aztán ahogyan anyuka lett, és egyre idősödött is, ezek a bókok egyre ritkábbá váltak. Számára igen megterhelő volt átélni ezt az „átmeneti időszakot”, amelynek során igencsak hiányolta a többiek hízelgését. 

„Emlékszem, hogy sok időt töltöttem tükörbe bámulva ebben az átmeneti időszakban. Ha az emberek ezekben az időkben azt látták, hogy aprólékosan tanulmányozom magamat, annak nem a hiúság volt az oka, hanem az a komor felismerés, hogy fáradtabbnak, barázdáltabbnak tűnök. Sajnos egyszerűen csak egy sokkal kevésbé szemet gyönyörködtető, kevésbé ragyogó, kevésbé feszes, idősebb nő lettem.

A modellmunkák lassan elapadtak. Fokozatosan délutánok, majd egész napok teltek el felkérések nélkül – amire fénykoromban nem volt példa –, és egyre lehangoltabbá váltam.

Uborkát tettem a szememre, nyolc órát aludtam, egyik gyógymódot a másik után próbáltam ki, csak hogy legyűrjem az éveket” – emlékezett vissza. Aztán egyszer csak beütött a krach: nem csak hogy elmaradtak a bókok az ellenkező nem irányából, egy férfi egész egyszerűen a szemébe mondta, hogy megöregedett: „Egy férfi egy vacsorán őszinte érdeklődéssel azt mondta: »Csomó kis szarkaláb van a szemeid körül. Talán ezért nem mosolyog soha a feleségem…«”.

Ezután már csak hab volt a tortán, hogy 44 éves korában elkezdődött a menopauzája, egyre kevesebb feladata volt otthon, felnőttek a gyerekei, és mindennek következtében, ötvenéves korára súlyos depresszióval küzdött, önmaga árnyékává vált. „Úgy éreztem, csak sodródtam az életben, mint egy üres kagylóhéj” – fogalmazott. Nem adta fel azonban, hogy többet hozzon ki az életéből annál, hogy fiatalkorában szép volt. 

Sandra Howard író 2014-ben Londonban. (Fotó: Anthony Harvey/Getty Images)

„Kissé keserű volt a felismerés, hogy ha nem lettem volna olyan fotogén fiatalon, talán egyetemre mentem volna, és olyan karriert találtam volna, ami az évek múlásával még inkább magával ragad. A modellvilágon kívüli barátaim sokkal higgadtabbnak tűntek, és kevésbé voltak a kinézetük megszállottjai, mint mi, Aranyöregek, akiknek még mindig szükségük volt a sminkcuccaik felhalmozására. Emlékszem egy kiemelkedően szép modellre, akinek az évek múlásával gondjai akadtak a férfiakkal, mire az italhoz nyúlt. Bár még mindig pislákolt benne egykori szépsége, úgy tűnt, soha nem találta meg azt a kiteljesedést, ami miatt érdemes élni. (Én pedig,) Csak amikor 60 éves koromban végre lett annyi önbizalmam, hogy megvalósítsam titkos ambíciómat, a regényírást, akkor nyertem vissza az izgatottság rég elveszett érzését” – azóta pedig nem kevesebb mint öt regényét adták már ki. Úgy véli,

a regényírásban teljesen megtalálta magát, ráadásul immáron mások is sokkal komolyabban veszik őt és a nézeteit – akár politikai ügyekben is. 

„Bár még mindig szeretem elképzelni, hogy az emberek azt gondolják, »nem is néz ki olyan rosszul a korához képest«, amikor találkozunk, nincsenek illúzióim. Rég elmúltak azok az idők, amikor egy gyógyszerész a nyugdíjas státuszomat firtatta, vagy amikor felhúztam a szememet rajta, hogy egy kedves ember felajánlotta nekem a helyét a vonaton vagy a metrón. Ma már örömmel és hálásan fogadom el a helyet. Azt is imádom, amikor elbűvölő fiatalemberek kiveszik a csomagot a ráncos, öreg kezemből, és könnyedén fel- vagy leviszik a lépcsőn. És amikor ezt megteszik, még mindig rájuk mosolygok, és próbálok a lehető legbájosabb önmagam lenni. A minap megcsúsztam a mozgólépcső alján (kínos), és egy nagydarab, testes fickó elkapott, majd leültetett. Ösztönösen rebegtettem a szempilláimat, amikor megköszöntem neki. A régi szokásokat nehéz levetkőzni!” – foglalta össze írásában. 

A hosszú publicisztikát azzal a kijelentéssel zárta, hogy nem hajlandó öregesen gondolkodni és viselkedni. Imád autós kirándulásokon részt venni, túrázni, és igyekszik nem a „nyikorgó ízületeivel” foglalkozni.

Mint mondja: „Hogy hogyan éljük meg az öregedést, az a gondolkodásmódunktól függ. Talán ha mindannyian pozitívan tekintenénk az öregedésre, lélekben fiatalabbak maradnánk. Tudom, hogy bármilyen életkort érek is el a jövőben, szem előtt fogom tartani azt a régi mondást, miszerint »Csak annyira vagy öreg, amennyire annak érzed magad!«” .

Na, ezt nevezzük mottónak! 

Kiemelt kép: A topmodell Sandra Paul 1968. december 20-án – M. McKeown/Daily Express/Getty Images