Ezt a sírós-nevetős új magyar filmet vétek lenne kihagyni!

Szia Életem! filmajánló.

A Szia Életem! című, augusztus 25-én mozikba került magyar vígjátékban kicsit minden szülő magára ismerhet. A készítők – Rohonyi Gábor rendező, Szatmári Péter operatőr és Major István, Geszti Péter, Ditz Edit, Roskó Péter producerek – legalábbis ezzel a szándékkal vitték vászonra Vékes Csaba forgatókönyvét, aki saját tapasztalataiból merítve kerekített időnként a valóság határait átlépő történetet az apává válás folyamatáról.

Nevetünk, meghatódunk, és szebbnek látjuk utána a világot

A sok humorral és még több érzelemmel, okosan elmesélt történet főhőse Keserű Barna (Thuróczy Szabolcs), az egykor sikeres író, aki ma már tévés celebként sem kell senkinek. Kiüresedett élete rányomja bélyegét az írói kreativitására is. Ultimátumot kap kiadójától. Tíz napja marad az új kézirat leadásáig, vagy szerződést bontanak vele. Ekkor váratlanul – és a legrosszabbkor – betoppan hozzá volt barátnője, és lepasszolja neki közös gyermeküket, Samut (Pásztor Várady Mór), akit nem is ismer, mert sosem tartotta vele a kapcsolatot. Az eddig kizárólag csak magával foglalkozó író élete gyökeresen megváltozik. Ha a gyereket is le akarja kötni, és a könyvével is haladni szeretne, akkor össze kell kötnie a kellemest a hasznossal. Barna elkezdi a fiával való kapcsolatát egy mesében feldolgozni, a vele szerzett friss élményeit a készülő művébe beépíteni. Ráadásul úgy, hogy a fantáziavilágban visszaköszönnek a mindennapjaikban felbukkanó emberek, köztük barátja (Vékes Csaba), futó kapcsolata (akit e heti címlapsztárunk, Kovács Patrícia alakít), a doktor (Elek Ferenc), vagy a szomszédasszony (Básti Juli) figurája, csak épp mindegyikük egy-egy mesés tulajdonsággal van felvértezve. Ám a közös történetük végét apa és fia nagyon másképp képzeli el…

Thuróczy Szabolcs, a Szia Életem! főszereplője szerint a gyereknevelés nem a cukiságról szól, rengeteg feszültséggel is jár, amit csak úgy lehet megmutatni, ha nem mézesmázosan beszélünk róla.

 A film nem óvatoskodik ebben. Talán pont azért lesz szerethető, mert tele van olyan érzelmekkel, amelyeket minden szülő megtapasztalhat, amikor egész nap össze van zárva a gyermekével, és a rengeteg kérdéssel, amire a felnőtt nem tud válaszolni.

Geszti Péter, a film egyik producere a főszereplő kisfiúval, Pásztor-Várady Mórral (Fotó: Gordon Eszter)

  Thuróczy Szabolcs partnere a filmben, a fiát megformáló, a forgatás idején hétéves Pásztor-Várady Mór volt. Hosszú casting folyamat után, 200 jelentkező közül választották ki, és zsenge kora ellenére nagyon jól bírta a filmkészítéssel járó nehézségeket, a hosszú forgatási napokat.

Íme a film előzetese, ami után garantáltan kedvet kapsz ahhoz, hogy jegyet válts rá a legközelebbi moziba!

Kiemelt kép: Szia Életem! – a film/Facebook