Fenntartható boldogság? – Eszes Andrea beköszöntője az új Nők Lapjából

A hűvös szobában még mindig eszembe jut a könyvhét, a Vörösmarty tér, ahol a legnagyobb kánikulában sorok kígyóztak a standok előtt: mindenki azon igyekezett, hogy újabb példányt vásároljon a házi könyvtárába. Sokan olyan kíváncsisággal vetették bele magukat az új művek felfedezésbe, mintha kincskeresésre indultak volna. Az esemény hosszú évtizedek óta népszerű, miért is ne lett volna most is az? Ami viszont ennél jobban meglepett, hogy a kiadók mindent felülmúlóan pozitív mérleggel, sikerrel zártak. „A pandémia ráébresztett bennünket arra, hogy bármikor vége lehet az életünknek” – mondta az egyik kollégám, akit kissé szarkasztikus humorérzékkel áldott meg a sors. De végül is igaza van. Bár mindannyian aggódunk a jövőnk miatt, a számlák kifizetése miatt – nem is ok nélkül –, de azért mindenki arról álmodozik, hogyan tudna örömteli pillanatokat csempészni az életébe.

A fesztiválokon ki lehetett tenni a „megtelt” táblát, ahogy a strandokon, múzeumokban, éttermekben, a repülőtereken és a nemzetközi vonatokon is ritkán látott tömeg volt és van: Európa utazik, bőröndökben hozza-viszi a legszemélyesebb tárgyait. Rokont látogat, élményeket vágyik begyűjteni a vízpartokon, városokban; kirándul, felfedez, fogyaszt. Úgy tűnik, mindenki mindent akar. A vészféket pedig már behúzta a természet. A Duna osztrák oldalán, a határtól nem messze az ártér teljesen kiszáradt, száraz lábbal tudtunk volna rajta átkelni legfeljebb, csónakázás törölve… Azóta már a hírekben is megjelent, hogy Pozsony közelében megfeneklett egy hajó a folyó alacsony vízállása miatt.

Nézem a kertünket, a szomszéd telekről átnyúló nyírfa hetek óta hullatja a leveleit, mintha ősz lenne. Szomjazik, muszáj locsolni, mert egyébként elbúcsúzhatunk tőle. De locsolni nem szabad, nem etikus, ha arra gondolunk, hogy vannak települések, ahol korlátozzák a vízfogyasztást. Autóval közlekedni kifejezetten nem az, mert környezetszennyező és drága, tudjuk, hogy a kötöttpályás közlekedés „élhetőbb”. De vajon kinek az életmódja felel meg a fenntarthatóság szempontjainak? Sajnos ezt kevesen mondhatjuk el magunkról… Találtunk egy családot, amely okosan, előre tervezve megvalósította ezt az álmot nulla rezsijű házzal és jó élettel. Egyszerűbben, átláthatóbban, lassabban. Erre is lehet jegyet váltani.