A karácsonyi ajándék, amit már most érdemes elkészíteni, hogy tökéletes legyen

Már csak 121 nap van karácsonyig!

Még kereken négy hónap van karácsonyig, ugyan miért kellene már most a karácsonyi ajándékokon gondolkoznunk? Nos, a nyárnak gyakorlatilag vége, mindjárt kezdődik az iskola, néhányat pislogunk, és azon fogjuk kapni magunkat, hogy a plázákban Mariah Carey All I Want for Christmas Is You című slágere szól maximális hangerőn, és ideje meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorúnkon.

Na jó, az idő azért szerencsére nem szalad ilyen szélsebesen, de vannak olyan kézzel készített ajándékok, amelyeknek igenis időben neki kell állnunk. Az alábbi ajándékötlettel garantáltan örömet okozhatunk a hobbicukrászoknak, és a legjobb, hogy mindössze két hozzávaló szükséges hozzá.

A házi készítésű vaníliakivonathoz nem kell más, csak vaníliarúd és vodka. A vodkába áztatott vaníliarúdból lassan oldódnak ki az íz- és illatanyagok, felhasználása előtt legalább két hónapot kell vele várni, de a tökéletes eredmény érdekében négyet is érdemes – vagyis a legjobb, ha most rögtön nekiállunk az elkészítésének. A házi készítésű vaníliakivonat nemcsak gazdaságosabb, mint a bolti verziók, hanem garantáltan mentes mindenféle ízfokozótól és egyéb, mesterséges összetevőtől, így jó ötlet magunknak is csinálni egy adagot, hogy legyen mivel ínycsiklandóbbá tenni a karácsonyi süteményeket. (Ha hőkezelésnek vetjük majd alá, alkoholtartalma miatt sem kell aggódnunk.) Elvégre a vaníliakivonat az egyik leggyakoribb összetevője a sütiknek, ott találjuk a linzer, a muffin és sok torta recepjében is.

Fotó: a szerző

Hogyan készül?

A házi vaníliakivonat elkészítése gyerekjáték, csupán annyit kell tennünk, hogy a vaníliarudakra vodkát vagy más alkoholos italt öntünk, és hagyjuk, hogy a vanília isteni íze és illata kioldódjon. Néha-néha fel kell rázni, de tényleg ennyi az egész.

Milyen vaníliarúdból?

Vaníliarudat manapság már bármelyik szupermarket polcán találhatunk vagy akár online is rendelhetünk, de az igazán jó vaníliakivonat érdekében érdemes magas minőségűt vásárolni belőle. Mindegy, hogy madagaszkári, mexikói vagy tahiti vaníliarúdról van szó, a lényeg, hogy méretes és szép duci legyen, ne pedig száraznak tűnő.

Milyen alkoholból?

A vaníliakivonathoz a legtöbben vodkát használnak, mert semleges íze nem módosítja a vaníliáét, de szóba jöhet a brandy, a rum vagy a bourbon is. Ennél az összetevőnél a magas alkoholtartalmon van a hangsúly, nem a magas minőségen, úgyhogy tényleg ne költsünk rá túl sokat. Ha a vodka mellett döntünk, még véletlenül se ízesítettet használjunk, azok ugyanis általában mesterséges ízfokozókkal készülnek, amelyek negatív irányba befolyásolnák a vaníliakivonatunk ízét.

Mibe tegyük?

A két alapanyagon túl pedig már csak egy csatos üvegre lesz szükségünk, az alábbi mennyiséghez egy kb. 2,5 decis méretűt kell beszereznünk, használat előtt pedig sterilizálnunk.

Íme a recept!

Hozzávalók:

5-6 vaníliarúd (15 gramm), 240 milliliter vodka vagy más, magas alkoholtartalmú ital

Elkészítés:

  1. Egy éles késsel hosszanti irányban felvágjuk a vaníliarudakat, nem kell kettévágni őket, csak felhasítani. Ha túl hosszúak, vágjuk őket akkora darabokra, hogy beleférjenek az üvegbe.
  2. A vaníliarudakat elhelyezzük az üvegben, majd rájuk önjük a vodkát – annyit, hogy teljesen ellepje őket. Lezárjuk az üveget, és rázunk rajta néhányat.
  3. A vaníliakivonatot szobahőmérsékleten tároljuk, fénytől elzárt helyen, és heti egyszer felrázzuk.

Kiemelt kép: Getty Images