Mindig klassz, ha együtt utazik a család, Holly és Keely Petitt története viszont egészen új szintre emeli a családi repülőút fogalmát.

„A mai egy igazán különleges nap számomra – szólt mikrofonjába Holly Petitt, a Southwest Airlines 3658-as, július végén Denverből St. Louis-ba tartó járatának kapitánya az utazás megkezdése előtt. Engedjék meg, hogy bemutassam mai első tisztünket, a légitársaság pilótacsapatának legújabb tagját, aki nem mellesleg a lányom: Keely Petitt. Keely, kérlek, fáradj ide” – folytatta immár az utasok lelkes ovációjával kísérve.

Az utasok lelkesedése nem véletlen. Holly és Keely Petitt idén nyáron történelmet írtak azzal, hogy első anya-lánya párosként vezették a repülőtársaság gépét, a kaland pedig nemcsak az utasok számára, de nekik is egészen különleges volt. „Szürreális. Nem tudok jobb szót rá – nyilatkozta Holly az egyik tévécsatornának. – Az egyik pillanatban a kezedben tartasz egy kisbabát, majd néhány szempillantás múlva a babából felnőtt nő lesz, aki melletted ül a pilótafülkében. Elmondhatatlanul jó érzés, hogy éppen én mutathattam be Keelyt az utasoknak.”

A most 53 éves édesanya, Holly repülős karrierje a főiskola után kezdődött, amikor egy másik légitársaságnál légiutaskísérőként helyezkedett el. Az elejétől kezdve otthonosan mozgott a stewardessek világában, de hamar rájött, igazi álma, hogy egy nap ő is utasszállító gépet vezethessen. Családja – elsősorban férje és anyósa – rendkívüli támogatásával valóra is váltotta az elképzelést: miközben három gyereket nevelt, megszerezte a repüléshez szükséges képesítést és gyakorlatot is. (Ide kívánkozik, hogy izgalmas repülős karrierváltás-történet itthon is akad. Czigány Ildikó, a Malév első női pilótája például, aki nem mellesleg  a forgalomból azóta már kivont kétfolyosós óriás, a Boeing 767-es típusát repülte tengerentúli járatokon, tévés szerkesztőből lett nem is akármilyen pilóta!)

Hollyra visszatérve: az amerikai pilóta immár 18 éve vezet utasszállítót jelenlegi légitársaságánál, lánya, Keely pedig 14 éves kora óta készül a pályára. Testvéreivel ekkor kaptak szüleiktől egy úgynevezett próbarepülést ajándékba, a fiatal lányt pedig édesanyjához hasonlóan elvarázsolta a repülés világa. A tanulmányai során ösztöndíjhoz is jutó Keelyt azóta is lenyűgözi, hogy több ezer kilométeres utak biztonságáról és gyorsaságáról gondoskodhat.

„Nagyon szerencsés vagyok, hogy azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek és hogy épp az édesanyám volt az a példa, aki megmutatta nekem, milyen jövő állhat a nők előtt is ebben az iparágban. Azt remélem, én is hasonlóan jó példa lehetek azoknak a fiatal lányoknak, akik megismerik a történetünket ”– nyilatkozta Keely kettősük inspiráló történetéről.

Bár a nők a kezdetektől részt vettek a repülés történetének alakításában, statisztikák szerint jelenleg a pilótáknak csak mintegy hat százaléka nő. Az anya-lánya páros különleges története ezért igazi mérföldkő a repülés történetében, ráadásul közös munkájuk nemcsak kuriózum volta miatt izgalmas. Mint mondják, a családi kötelék a munkában is előnyös: anya és lánya a pilótafülképben is nagyon jól tudnak kommunikálni és fél szavakból megértik egymást. Nem csoda, hogy Keely mindent megtesz, hogy amint lehet, ismét együtt repülhessen édesanyjával:

„Nagyon jó volt anyuval együtt repülni, ezért folyamatosan a beosztásomat bújom és azt nézem, mit lehetne átvariálni ahhoz, hogy ismét az ő másodpilótája lehessek”– mondja nevetve.

Kiemelt kép: Getty Images