4 hiba, ami miatt a festett haj veszíthet ragyogásából

Csokoládébarna, eperszőke, rézvörös – hajfestékekkel bármilyen árnyalat megvalósítható. De hol rontjuk el, ha a szín hamar kifakul?

Erős UV-sugárzás, tengervíz vagy a medence klóros vize. A nyár minden hajat kihívások elé állít, de a festett hajat különösen megviselheti: fakóvá, sprőddé, erőtlenné válhat. Persze megannyi akadályt kell még leküzdeni a festett hajszálaknak, hogy megtartsák a színüket.

Mik a leggyakoribb hibák, amelyeket festett tincseikkel elkövethetünk, és mit tehetünk, hogy a következő fodrászlátogatásig megőrizhessük a ragyogásukat? Először is tisztázzuk:

Mitől fakulhat ki a festet haj?

Nagyon sok minden okozhat fakulást, például a magas hőnek való kitettség (hajvasaló, hajsütővas rendszeres használata), a gyakori hajmosás (beleértve, hogy milyen termékkel végezzük), illetve a már előbb említett időjárási és környezeti faktorok. A hajfestékek ugyanis fotoszenzitívek, ami azt jelenti, hogy fakulhatnak (vagy elszíneződhetnek) az erős fény hatására. És persze a fakulás a hajfesték minőségével is összefüggésbe hozható, egy filléres, silány minőségű terméktől ne várjuk ugyanazt, mint a magas minőségű, professzionális festékektől. Ám fontos megjegyezni, hogy a szalonminőségű festék is csak akkor marad heteken át szép, ha az otthoni ápolásról sem feledkezünk meg.

Nem megfelelően tisztítjuk

Az otthoni ápolás egyik alapköve, hogy festett hajra való sampont használunk a tincseinkre. Hiú ábrándokat ne kergessünk, négy-öt hét alatt valamennyit biztosan fog fakulni a hajszínünk, ám minimalizálható a színvesztés, ha – hajszíntől függően – színvédő vagy színsemlegesítő hajápolókat vetünk be. Így elkerülhető az erőteljes fakulás, illetve az is, hogy nem kívánt narancsos, rezes vagy sárga mellékárnyalatok rondítsák el a frizuránkat. Nem mindegy az sem, hogy milyen balzsamot választunk: a festett hajat támogatni kell, hogy erős és egészséges maradhasson.

L’Oréal Professionnel Serie Expert Vitamino Color élénkítő sampon festett hajra, 5410 Ft

Avon Advance Techniques Professzionális kétfázisú balzsam-spray festett hajra, 1199 Ft

Maria Nila Colour Refresh intenzív hajpakolás színpigmentekkel, 7900 Ft 

Nem jól mossuk és ápoljuk

Az ápolás része a kíméletes bánásmód is, vagyis hogy nem túl meleg vízzel mosunk hajat és a formázás során is csak minimális hőnek tesszük ki. A festett haj sérülékenyebb, mint a festetlen, ezért sem a sok vasalást, göndörítést, sem pedig a túl gyakori hajmosást nem viseli olyan jól – a fakuláson túl kiszáradással és töredezéssel kell ilyenkor számolnunk. A legkíméletesebbek az ionos hajszárítók, az ezekben lévő generátor ugyanis milliónyi tisztító negatív iont hoz létre, amelyek segítenek fenntartani a hajszálak ideális nedvességtartalmát, ráadásul rövidebb idő alatt, kevesebb hőmennyiséggel szárítják meg a hajunkat.

Kérastase Fondant Chromatique hajszínvédő és fénymegőrző hajápoló tej, 9790 Ft

BaByliss Ionos hajszárító, 22 990 Ft

Tangle Teezer Fine & Fragile hajkefe vékonyszálú, festett és igénybevett hajra, 4499 Ft

Nem védjük az UV-sugaraktól

Már a csapból is az folyik, hogy egész évben óvnunk kell a bőrünket az UV-sugaraktól, de a haj védelméről mintha kevesebb szó esne. Pedig a hajszálakat sem kímélik a káros sugarak! Nyáron különösen érdemes kalappal vagy kendővel elfedni a festett tincseket, illetve UV-védő spray-vel befújni őket, hogy ne roncsolódjanak és fakuljanak!

NUXE Sun Hidratáló és hajvédő permet, 6499 Ft

Kiemelt kép: Getty Images