D-vitamin pótlás? Már a napfény sem elég! (x)

Napfényvitamin. Így is emlegetik a D3-vitamint, nem hiába!

A D-vitamin ugyanis elsősorban nem táplálék útján kerül szervezetünkbe, hanem mi magunk állítjuk elő a napsugárzás segítségével.  Ennek ellenére a világ civilizált részén nyáron is óriási a D-vitamin hiány, ami a magyar lakosság mintegy felét érinti, hiszen a Semmelweis Egyetem kutatásai alapján minden 2. magyar még nyáron is D-vitamin hiányos.* 

D-vitamin: az immunrendszer és a csontok őre

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely nélkülözhetetlen az egészséges csontfejlődéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez. Az aktív D-vitamin, vagyis a kolekalciferol, a bőrben keletkezik a napfény UV-B sugarainak hatására. Ezt követően élettanilag aktív formáját a vesében éri el.

Megéri leégni a D-vitamin pótlásáért?

Kicsit sem. Fontos, hogy kellő mértékkel tartózkodjunk a napon, ugyanis a bőr leégése túlzott áldozat a D-vitamin raktárak feltöltése érdekében. A tűző napon történő, fényvédő krémek nélküli tartózkodás fokozott kockázatot jelent a későbbi bőrrák kialakulásának szempontjából, így mindig használjunk fényvédőt és kerüljük a 10-15 óra közötti hosszan tartó napon tartózkodást! Ne felejtsük: már 15 -20 perc is elegendő lehet, hogy nyári napsugárzás hatására bőrünkben kb. 1500- 3000 NE D-vitamin képződjön.

Galéria | 9 kép

 Sajnos a kora reggeli és késő délutáni sugarak már nem elég erősek ehhez. Sokan gondolják, hogy a szolárium is jó megoldás lehet, ám ezek a gépek UV-A fénysugarakat bocsátanak ki, ami nem megfelelő a D-vitamin előállításának szempontjából. Egy csupafény szobában ülve sem gondoskodhatunk szervezetünk D-vitamin ellátottságáról, mert a legtöbb ablaküveg, nem engedi áthatolni az UV-B sugarakat. Így bőrünkben nem tud megindulni a D-vitamin szintézise, azonban a napégés kockázata ebben az esetben is fennáll! Ha szervezetünket D-vitamin termelésre szeretnénk ösztönözni, a legjobban tesszük, ha a délelőtti és késő délutáni órákban a szabadban tartózkodunk.

Ezért pótoljuk nyáron is a D-vitamint!

A mai világban a légkondicionált, zárt helyiségeket részesítjük előnyben, így nem termelődik megfelelő mennyiségű D-vitamin a szervezetünkben, de a jelenlegi erős napsugárzás miatt nem is ajánlott sok ideig a napon tartózkodni. Emellett érdemes gondolni már augusztusban is a vitaminpótlásra, mert akár hirtelen is beköszönhet a hidegebb idő, ami megterheli az immunrendszerünket és fogékonyabbá válunk a fertőző betegségekre.

Mivel a D-vitamin pótlása hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, így ellenállóbbá válhatunk a vírusokkal, baktériumokkal szemben.

 Kutatások mindezeken felül azt bizonyítják, hogyha mindenki egész évben figyelne a megfelelő D-vitaminpótlásra, akkor a 

  • a daganatok száma harmadával 
  • a combnyaktöréseké negyedével 
  • a kardiovaszkuláris megbetegedéseké tizedével csökkenne
  • és egyes számítások szerint akár 90%-kal kevesebben betegednének meg influenzában.

Természetesen bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak D-vitamint, ezeket ajánlatos fogyasztani a napi vitaminszükséglet fedezése érdekében. A tej, a tojás, különböző halfélék, a máj, de a gomba is jó D-vitamin forrás. Fontos azonban tudni, hogy ezekkel nem tudjuk teljes egészében pótolni a napi D-vitamin szükségletünket. 

Egy átlagos magyar étrendje csupán napi 80 NE D-vitamint tartalmaz! 

Ez pedig elenyészően kevés, hiszen egy felnőtt számára a napi szükséglet hivatalosan 400 NE, orvosi előírásra azonban ennél jóval magasabb, akár 4000NE napi bevitel is lehetséges.

Készítsd fel szervezetedet és előzd meg az őszi betegségeket!

Készülve az őszi időszakra, egy esetleges újabb koronavírus hullámmal szemben mindenképp erős immunrendszerre van szükségünk. Kutatások bizonyítják a D-vitamin pótlás pozitív hatását COVID-19 megbetegedések esetén. Szerencsére manapság számos különböző adagolási forma közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.

Az immunerősítő készítményeiről és saját gyártású vitaminjairól ismert Bioextra újdonsága az Oliva D3 3000 NE tartalmú lágyzselatin kapszula, ami a hozzáadott olívaolaj tartalomnak köszönhetően könnyedebb hasznosulást tesz lehetővé a szervezet számára.

Forrás:
*https://semmelweis.hu/hirek/2012/06/27/minden-masodik-magyar-nyaron-is-d-vitamin-hianyos/