Biciklitúrával egybekötött tárlatvezetés, utcaszínház, kortárs képzőművészeti vásár – annyi élmény fér még a nyárba!

A nyári szünet végéhez közeledve elfoghat minket az az érzés, hogy idén nyáron alig voltunk valahol, alig csináltunk valamit… Még mindig nem késő nyári élményeket gyűjteni, ezen a hétvégén különösen sok izgalmas kultúrprogram vár ránk országszerte. Csak győzzünk választani közülük!

Artpiknik Cered, az egynapos művészeti fesztivál

Hol? Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep
Mikor? Augusztus 13.

A Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelep immár huszonhét éve működik, ezúttal nyolc ország 18 alkotójának közreműködésével születtek alkotások különböző művészeti ágakban. Média-art, grafikus, szobrász, zeneszerző, festő, performanszer és színész résztvevő is kifejtette gondolatait az idei témáról: a groteszk mint az életünkben jelenlévő esztétikai minőség. A Nógrád megyei kis faluban az alkotók a közös munkafolyamatot egy minifesztivállal zárják, azt Artpiknik Ceredenkiállítás, dzsesszkoncert, irodalom és tárlatvezetés is a színes program része, ráadásul a látogatók megismerkedhetnek a hagyományos palóc konyhával is.

Még több infó ITT!

A Sziget nem zenei, hanem összművészeti fesztivál

Hol? Budapest, Hajógyári-sziget
Mikor? Augusztus 15-ig

Dua Lipa, Kings of Leon, Jutin Bieber, Calvin Harris – a Sziget lineupjában a legnagyobb neveket találjuk. Ám aki hajlandó elmozdulni a nagyszínpadtól, és nem csak a koncertélményre vágyik, valódi összművészeti csodákra bukkanhat. A Nagy Utcaszínház az AMC támogatásával idén a Sacude társulatát hozza el Barcelonából, amely Euforia című előadását mutatja be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. A darab egy olyan különleges világba repít, ahol a légi akrobaták különleges mozdulatait elektronikus zene és fényshow kíséri.

A Cirque du Sziget a megszokott helyén, színes nemzetközi programmal vár mindenkit. Az ezer férőhelyes nagy cirkuszi sátorban és a külső szabadtéri helyszíneken koradélutántól késő éjszakáig folyamatosan váltják egymást az izgalmasabbnál izgalmasabb produkciók. A sátorban öt társulat előadása lesz látható minden nap. A színház és tánc iránt érdeklődő közönség idén is a megszokott helyen, a domb lábánál, de egy teljesen megújult külsejű és koncepciójú helyszínnel találkozhat. A Theatre-and-Dance Field a Fidelio támogatásával programhelyszínén két külső szabadtéri színpadon futó produkciók, illetve helyspecifikus előadások váltják egymást, valamint több interaktív installáció is várja a közönséget. A sétáló utcaszínházak előadásaiban pedig óriásbábok, miniatűr autóbusz, valamint furcsa és meglepő lények is feltűnnek.

Még több infó ITT!

Kortárs művészeti kiállítás a Balatonnál

Hol? Szigligeti Várudvar
Mikor? Augusztus 21-ig

A felújított Szigligeti vár tövében már nem csak szabadtéri színházi előadásokat és koncerteket élvezhetünk – a mesés panoráma mellett –, ugyanis idén nyáron elstartolt a Szigliget Várudvar kortárs művészeti kiállítássorozata is. A pop-up jelleggel szervezett, Budapest legjobb kortárs galériáit reprezentáló kezdeményezésnek hála kéthetente más-más festményekben, kültéri installációkban és interaktív műalkotásokban gyönyörködhetünk. Augusztus 21-ig a Longtermhandstandé, egy nemzetközi hibrid művészeti galériarendszeré és lélekgondozó központé a főszerep, amelyet Bencze Péter alapított. Szigligeten egy csoportos kiállítást mutatnak be.

Még több infó ITT!

Fókuszban a kortárs képző- és fotóművészet

Hol? Lovas, Csopak, Felsőörs, Alsóörs
Mikor? Augusztus 14-ig

Szigligettől egy ugrásnyira, négy észak-balatoni településen zajlik a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivál, ahol hét kiállítás és közel negyven program közül válogathatnak a vizuális művészetek szerelmesei. A szervezők mindenki számára befogadhatóvá és élvezhetővé szeretnék tenni a kortárs képző- és fotóművészetet, ennek érdekében a négy településen megvalósuló kiállításokat számos társművészeti, ismeretterjesztő és edukatív programmal teszik még vonzóbbá. Szombaton például biciklitúrával egybekötött tárlatvezetésen vehetünk részt, míg vasárnap az E-Mancik Színházi Manufaktúra Verslábak neccharisnyában című előadását tekinthetjük meg. A lovasi Nagy Gyula Galéria a Balaton legnagyobb kortárs képzőművészeti vásárának ad otthont, ahol ötven felkért művész több mint kétszáz alkotása közül válogathatunk.

Még több infó ITT!

https://www.instagram.com/p/ChCuAh8IUCw/

Lépjünk be a hunok világába!

Hol? Budapest, margitszigeti Vízorony
Mikor? Szeptember 15-ig

A Margitszigeti Színház nagy nyári operabemutatójához, Verdi Attila című művéhez kapcsolódóan nagyszabású kiállítás nyílt a napokban a hun király legendák ködébe vesző alakjáról és a hunok történetéről. Verdi remekművét a Párizsi Operától a Metropolitan Operáig a világon mindenütt játsszák. Az előadás ősbemutatója 1846. március 17-én volt a velencei La Fenice operaházban, Magyarországon épp a Margitszigeten mutatták be először 1972-ben, majd 2004-ben is. A legendás mű most, közel húsz évvel később nemcsak új, fantasztikus szereposztással, hanem világszerte egyedülállónak számító, animációs filmes hatással, grandiózus LED-díszlettel elevenedik meg a természet ölelte óriási térben. A színház udvarán álló margitszigeti műemlék Víztorony a kiállítás helyszíneként szolgál, ahol a Magyar Nemzeti Múzeum támogatásával kortörténeti összefoglalóként a hunok, a hun birodalom és királyuk, Attila történelmi jelentőségű eseményeit, az életformájukra és az udvari életvitelükre leginkább jellemző momentumokat tárja elénk.

Még több infó ITT!

Kiemelt kép: Getty Images