Segíts teljesíteni a 75 éves Arnold Schwarzenegger szülinapi kívánságait!

Szinte hihetetlen, de a testépítés legendája, a Conan és a Terminátor filmek, illetve megannyi akciómozi sztárja, nem mellesleg Kalifornia állam korábbi kormányzója idén nyáron ünnepelte 75. születésnapját. 

A még mindig kirobbanó formát hozó, az utóbbi években elsősorban a környezet- és állatvédelemmel kapcsolatos tevékenysége, veganizmusa és szupercuki háziállatai kapcsán emlegetett veterán sportoló –  75 év ide vagy oda –  nem áll meg. Újra forgat, emellett pedig rendre érdekes, aktuális és tartalmas hírlevelekkel és kedves instaposztokkal örvendezteti meg követőit. 

Szülinapi hírlevelével (melyet bokros teendői miatt a jeles nap, július 30. után egy héttel küldött ki) megint szintet lépett: az emberi és politikai hitvallásnak is tekinthető, terjedelmes szövegben hét pontban fogalmazza meg, mit kíván a maga és az emberiség számára, így a születésnapja tájékán. Bár a kívánságlista egyes elemei Amerika specifikusak – érintik például az USA választási rendszerével kapcsolatos kifogásait – annak fő tanulságai ott és Európában, sőt a világ minden táján relevánsak, a megfogalmazott célok eléréséért pedig mi, egyszerű rajongók is sokat tehetünk. Arnold Schwarzenegger terjedelmes, adatokkal és következtetésekkel megpakolt szülinapi cél- és kívánságlistájából szemezgettünk, röviden. 

Kedvesnek lenni 

„Szeretném, ha az emberek felismernék a kedvességben rejlő igazi értéket. Bár a közösségi média eredeti célja az lett volna, hogy közelebb hozzon bennünket egymáshoz, nap mint nap látom, hogy az emberek olyan dolgokat vágnak egymás fejéhez az online térben, ami élőben sosem tennének. Könnyű a Facebookra vagy a Twitterre fogni a dolgot, míg a tükörbe nézni már jóval nehezebb” -írja, majd felhívja a figyelmet arra, hogy a döntés mindig, minden körülmények között a mi kezünkben van. „Jogunkban és szabadságunkban áll nem a kegyetlenséget és durvaságot választani és igenis tehetünk azért, hogy a kedvesség legalább olyan ragályos legyen, mint a gonoszság – folytatja. – Az ilyesmi nem kerül több energiába, mint egy sokadik shitposzt, pláne, hogy az ember szociális lény, a gonoszság ezért nem alaptermészetünk része.” Arnold nem a levegőbe beszél, tényleg kedves:

Rábírni a politikát, hogy az emberekért dolgozzon

„Szeretném, ha a politikai rendszerek az egyszerű szavazóért dolgoznának, de ma nincs így. Emberek millióinak hangja nem jut el azokra a helyekre, ahol meg kellene hallják, mert a politikusok magukra hagyták őket.”  Schwarzenegger hosszan ír az amerikai választási rendszer az elmúlt időszakban történt, az esélyeket jelentősen befolyásoló átalakításáról, és bár Magyarország nem Amerika, azzal, hogy a politika valóban azokat az embereket képviselje, akiknek érdekeik érvényesítését ígérte, itthon is van dolgunk. 

Hasznossá tenni magunkat 

„Apám mindig azt mondta nekem: Arnold, légy hasznos. Már akkor is ittam a szavait, de ezek a gondolatok soha nem jelentettek nekem annyit mint ma, amikor 75 éves vagyok és azt látom, hogy fiúk és férfiak, lányok és nők milliói tévesztették szem elől az igazi célokat, azokat a dolgokat, amelyek értelmet adnak az emberi életnek. Sokáig én is a sikert és a pénzt hajtottam, amikor viszont megéreztem, mennyivel több örömet jelent a speciális olimpiára készíteni fel sportolókat, mint a magam sportteljesítménye miatt elismerve lenni, vagy hogy sokkal tartalmasabb iskolások délutáni programjain részt venni, mint a vörös szőnyegen sétálni, valami átfordult bennem.

Hasznosnak lenni értelmet ad az életnek, és nemcsak munkánkban, vagy tanulmányaink során lehetünk hasznosak, de szülőként, gyerekként, társként, mentorként vagy barátként is.

Sőt magunk fejlesztésével is hasznot hajthatunk. Mindehhez pedig nem kell vaskos súlyokat emelni, elég megkérdezni magunktól és a környezetünkből élőktől, hogy miben segíthetünk. Függővé lehet válni tőle.”

Megszüntetni a légszennyezést

„Szeretném, ha megállítanánk végre a környezetszennyezést. Nem érdekel, hogy ki hisz a klímaváltozásban és ki nem, én hiszek benne, tapasztalom és meggyőződésem, hogy épelméjű ember igenis tagadhatja, hogy a fosszilis tüzelőanyagok nem tesznek jót. A légszennyezés a szó szoros értelmében megöl bennünket, évente hét millióan halnak meg ilyen károk miatt, ez mintegy 20 000 ember naponta.

A légszennyezés több embert öl meg, mint a HIV, a malária, a TBC, a terrorizmus, a drog, az alkohol vagy a háború,

ezért sokkal jobban kell csinálnunk a dolgunkat. A technológia ma már lehetőséget teremt arra, hogy megmentsük a bolygót, a feladatunk pedig az, hogy pénzt áldozzunk és teret adjunk a legújabb technikáknak. Ahogy a mobiltelefonok 20 év alatt egy szűk elit játékszeréből milliárdok számára elérhető és alapvető eszközök lettek, ha kellő energiát fektetünk a fosszilis tüzelőanyagok kiváltásába, 10-20 éves távlatban óriásit léphetünk előre” – írja.

Lefoglalni a kallódó gyerekeket

„Szeretném, ha a figyelmünk azokra a sebezhető gyerekekre és fiatalokra irányulna, akiknek az érdekeit ma alig képviselik. Azokra a gyerekekre gondolok, akik iskolai programok híján, és míg szüleik dolgoznak, délután órákat töltenek egyedül, felügyelet és hasznos elfoglaltság nélkül, és akikre ezért olyan felelősség és szabadság nehezedik, amivel nem tudnak élni. Ösztönözni kell a minőségi, iskolán kívüli programokat, mert értékes alternatíva híján nem várhatjuk, hogy a srácok elforduljanak a telefonok képernyőjétől vagy a normaszegő magatartásoktól.” 

Elérhető sport mindenki számára

„Addig szeretném folytatni a sporttal kapcsolatos missziómat, amíg mindenki számára egyértelmű nem lesz, hogy a fitnesz egyenes út egy egészségesebb élethez. Amikor testépítéssel foglalkoztam, az volt az álmom, hogy a fitnesz olyan alapvető legyen, hogy több fitneszterem létezzen, mint supermarket. Akkor őrültnek néztek, mert a testépítésnek nagyon rossz volt a reputációja. Ma az USA-ban 106 000 gyúróterem jut 63 000 szupermarketre, és a fitnesz tökéletesen mainstream elfoglaltság lett. A további dolgunk és az én személyes felelősségem megmutatni azt, hogy nemcsak az én utam, vagy az én sportom jó, hanem az a cél, hogy mindenki megtalálja a számára ideális mozgásformát és abba ne hagyja, ameddig bírja. Ha súlyokat emelsz, győződj meg róla, hogy másokat is inspirálsz, ha valaki útja elején jár, biztasd, ha félénk, bátorítsd. Ha ezeknek a céloknak a teljesítésén együtt kezdünk dolgozni, az idei a legboldogabb szülinapom lesz.”

Hogy mit lehet ehhez hozzátenni? Boldog szülinapot, Arnold! Váljon valóra minden álmod! 

Kiemelt kép: Getty Images