Irány Zalaegerszeg! (x)

Hazánk nyugati szegletében, a dimbes-dombos göcseji táj szívében, erdőkkel körbeölelve helyezkedik el Zalaegerszeg. Számos látnivaló, megannyi szórakozási lehetőség és felfedezésre váró újdonság vár Ránk: itt megtaláljuk az élményt!

Ha a régmúlt kincseit szeretnéd felfedezni

Egy varázsütésre a múltban találjuk magunkat, ha kilátogatunk hazánk legelső, szabadtéri néprajzi múzeumába, a Göcseji Falumúzeumba. Az eredeti épületek között sétálva nemcsak a göcseji tájegység különleges világát fedezhetjük fel, hanem egyúttal értelmet nyer az is, miért nevezik a városlakók a skanzent a nyugalom szigetének.

Ha a múzeumi legek érdekelnek

Miután elköszöntünk a skanzen bentlakó állataitól, vegyük az irányt a szomszédos Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum felé. Európa második legnagyobb műszaki-technikai múzeumában megismerhetjük az olajipar és a vízbányászat történetét, miközben a világ legkisebb türelemüvegét is láthatjuk, mely kisebb, mint egy százforintos pénzdarab!

Felfedezőknek

A nemrégiben felújított Göcseji Múzeum Elődeink élete című informatív várostörténeti kiállítására nem igaz a mondás miszerint „mindent a szemnek, semmit a kéznek”! Az igazán gazdag tárlaton humoros animációk, filmek, hanganyagok, interaktív játékok segítségével ismerhetjük meg Zalaegerszeg múltját. Itt láthatjuk annak a különleges dagerrotípiának a felnagyított másolatát is, mely Zalaegerszeget az 1840-es években ábrázolja, magas kora ellenére mégis majdnem tökéletesen kivehetők rajta a részletek. Érdekessége még, hogy pár éve találtak rá Párizsban a Francia Fotográfiai Társaság gyűjteményében.

Irány a város teteje!

A zalaegerszegi újdonságok sorát az Alsóerdei Sport- és Élménypark gazdagítja, ahol többek között 12 méter magas mászófal, kalandpálya és drótcsúszópálya várja az adrenalin szerelmeseit. Innen már nincs messze a bazitai dombtetőn felépített TV-torony, melynek kilátójából nemcsak a várost és Göcsejt, de akár az Alpok csipkéit is láthatjuk. Egy jó tanács: ha gyalog közelítenénk meg a város legmagasabb, 95 méter magas építményét, utunk a tündérkertnek is nevezett Azáleás-völgyön, harsogó zöld erdei ösvényen keresztül vezessen felfelé!

A város napos oldala

Ha lubickolni támad kedvünk, akkor irány a Gébárti-tó, melynek környékén csúszdás-jacuzzis aquaparkot, fedett termálfürdőt és hűsítő vizű tóstrandot egyaránt találunk. A forró nyári nap után egy romantikus naplementére is érdemes még itt maradnunk, a tó körüli sétány mentén megpihenve kiszakadhatunk a hétköznapok rohanásából.

Lépj be a hagyományok világába!

A Gébárti-tó partján hazánk egyetlen, egész éven át nyitva tartó alkotóházában, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban a kézműves hagyományok és tradíciók rejtelmeiről hull le a fátyol. Időutazás? Itt lehetséges, hiszen a kiállítások sorát egy honfoglalás kori nemezjurta gyarapítja, ahová be is léphetünk!

Egy kis ízelítő

Zalaegerszegen járva feltétlenül kóstoljuk meg a hagyományos göcseji étkeket: a dödöllét, a prószát, a tökös-mákos rétest, melyek mellett az étlapokon jól megférnek a modern konyha remekei is. Bármelyik cukrászdát keressük is fel, kérjünk egy Zala kockát! A helyi ízekért, a kistermelők különlegességeiért a Piac térre menjünk, ahol érdemes felkeresni a Göcsej Tudásközpontot is. Kézműves műhelyeiben mesterségek művelőivel találkozhatunk, akik a tudásukat szeretnék átörökíteni a jövő nemzedékének. Ha kézműves tevékenységek iránt érdeklődünk, a tudásközpontban lehetőségünk nyílik arra is, hogy kipróbáljuk egy-egy kisebb tárgy elkészítését.

Irány Zalaegerszeg, mert itt tényleg jó vendégnek lenni!