Járulékos veszteség? – Így pusztítja el a háború az ukrán kulturális örökséget

Február 24-e óta, közel fél éve tart az orosz-ukrán háború, az utóbbi évtizedek legsúlyosabb európai háborús konfliktusa. A tönkrement életek és emberáldozatok mellett ott egy másik tragikus jelenség is: a kultúra folyamatos pusztulása.

Hétről hétre templomok, templomok, múzeumok, színházak, könyvtárak és más kulturális helyszínek pusztulnak el a harcok következtében. Mindez annak ellenére történik, hogy Oroszország több alkalommal tagadta, hogy Ukrajnában nem katonai célpontokat is támadna. Az ukrán Kulturális és Információs Minisztérium (MKIP) az Euronewsnak adott nyilatkozata szerint viszont éppen ennek ellenkezőjéről van szó. Ők úgy vélik, Oroszország tudatosan rombolja ezeket a célpontokat annak érdekében, hogy az ukrán kultúrát a szó szoros és átvitt értelmében is elpusztítsa.

Lehangoló statisztikák

Az MKIP közel 400, az ukrán kulturális örökség elleni, általa „orosz háborús bűnöknek” nevezett bűncselekményt jegyzett fel az elmúlt időszakban. A Minisztérium adatai szerint a háború februári kitörése óta Donyeck, Kijev, Szumi és Csernyihiv környéki régiókban már kilenc kulturális örökségi helyszínt döntöttek teljesen romba, további 51 kulturális jelentőségű objektum szenvedett súlyos károkat és több száz károsodott jelentősen a támadások következtében. Összesen száznál is több emlékmű, természetvédelmi terület, múzeum, kultúrház, színház, könyvtár, ezen felül 133 egyházi épület hever romokban a bombázások után. Az UNESCO több alkalommal szólított fel a háború kapcsán veszélyeztetett kulturális örökség fokozottabb védelmére, egyelőre nem sok eredménnyel.

Súlyosan sérült kulturális közintézmény Irpinben

Súlyosan sérült kulturális közintézmény Irpinben (Fotó: Alexey Furman/Getty Images)

Az Csernyihivi Regionális Történeti Múzeumot még márciusban találta el egy – feltételezetten orosz – rakéta. Szerhij Laevszkij múzeumigazgató Facebook bejegyzésben rohant ki a pusztítás ellen: „Ez a múzeum túlélte az 1918-as és 1919-es bombázást, túlélte a második világháború német bombáit is, most pedig jött egy horda és tönkretette a gyönyörű, 19. századi épületet, a helyi történelem emlékművét” – írta.

Leírható veszteség?

Szomorú, de sajnos természetes, hogy a háború pusztítása nem tudja teljesen elkerülni a civil vagy középületeket és a kultúra különböző épületeit, az MKIP szerint ugyanakkor most jóval többről van szó. Szerintük az ilyen vak pusztítás az 1954-es, Oroszország és Ukrajna által is aláírt Hágai Egyezmény értelmében háborús bűncselekménynek minősül. Ez a megállapodás ugyanis arra kötelezi az országokat, hogy fegyveres konfliktusok során tartózkodjanak a kulturális javak elleni minden ellenséges cselekménytől. „A kulturális értékek bármilyen károsítása, függetlenül attól, hogy azok melyik néphez tartoznak,

az egész emberiség kulturális örökségének károsítása,

mivel minden nép hozzájárul a világ kultúrájához” – olvasható az egyezmény szövegében.

Az ENSZ már március közepén szintén felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a kulturális javak pusztításával és lefoglalásával, Oroszország azonban továbbra is vitatja ezeket a vádakat, és határozott álláspontja, hogy katonái nem követtek el háborús bűntetteket Ukrajnában.

Hrihorij Szkovoroda filozófus és költő múzeumát a Harkiv régióban található Szkovorodinivkában május 6-án érte támadás:

Nem várnak tovább

Az ukrán MKIP most közölte, hogy azonnali lépéseket tesz az ország műemlékei elleni támadás megfékezésére és a károk helyreállítására. „Nem várjuk meg a háború végét, már most megkezdjük a munkát” – közölte a kormányhivatal, hozzátéve, hogy folyamatosan egyeztet a nemzetközi partnerekkel, a helyi hatóságokkal és az érintett helyi közösségekkel, annak érdekében, hogy megmentsék, amit lehet.

Az MKIP jótékonysági pénzgyűjtésbe is kezdett az ország kulturális értékeinek átmentése érdekében. „A befolyó összegeket a kultúra, a művészetek, a kreatív iparágak, a könyvkiadás, a kulturális örökség védelme és megőrzése szükségleteire fordítjuk majd” – közölte a hivatal. Az MKIP emellett követeli, hogy Oroszországot zárják ki az UNESCO tagállamai közül, mert mint írják, „Oroszország teljesen figyelmen kívül hagy minden nemzetközi megállapodást és szabályt, és képtelen a nemzetközi színtéren való civilizált létezésre.”

Kiemelt kép: lebombázott kulturális intézmény Slovainsk közelében, 2022 júniusában – Gaelle Girbes/Getty Images