Torz tükröm elhajítom – Vass Virág beköszöntője az új Nők Lapjából

Sigmund Freudot, akárcsak az imént körülöttem zümmögő szúnyogot, nem különösebben foglalkoztatták a külső körülmények. A lélekbúvárok ma sem hajlandók a balsorsról, a válságos időkről beszélgetni, kizárólag az érdekli őket, hogy külső vagy belső körülményeinknek tulajdonítjuk-e nehézségeinket. Ha valaki azzal kezdi a terápiát, hogy a sors üldözöttje, a főnöke pszichopata, a férje csalja, a szülei pedig a Grimm testvérek meséiből kölcsönözték a nevelési módszereiket, a kognitív pszichológia hívei közömbös arccal hümmögnek.

Ami a szúnyogot illeti, vidáman tovaröppent. Nem tett fel kérdéseket, nem fontolgatta, mit ír a horoszkópja, nem akart a nehéz gyerekkoráról mesélni, a sorsdöntő pillanatban – azt hittem, elcsíptem – egyszerűen csak felülemelkedett a csapáson.

Egy híres kísérlet során gimnáziumi tanárokat értesítettek arról, hogy az osztályukba három különleges képességű tanuló jár. Valójában nem voltak kiemelkedő képességei a gyerekeknek, véletlenszerűen választották ki őket. És mégis, ezek a gyerekek az év végi felmérőkön kiugróan magas pontszámot értek el. Év közben ugyanis a tanárok – anélkül, hogy tudatában lettek volna – többször bátorították, többször szólították fel őket.

Az úgynevezett sikeres emberek pontosan így bánnak magukkal, míg a pechesek önmagukra pikkelnek. Semmi sem bír olyan mindent elsöprő önbeteljesítő erővel, mintha meg vagyunk győződve a saját balszerencsénkről.

De ennek az ellenkezője is igaz.

Talán emlékeznek, a Parfüm című szám annak idején pár nap alatt varázsolt el milliókat, a legnagyobb videómegosztó portálon jelenleg tizennégymilliós nézettségnél tart.

A tiszta, egyszerű hangra és vizuális bravúrra épülő klip üzenete a világ minden pontján érthető: egy fiatal nő lázadása a szépségdiktatúra, a konzumkultúra ellen.

A dalt Boggie két nyelven is felénekelte, a nyelvezete franciául lényegre törő, magyarul meg egyenesen gyönyörű. A ma már kétgyermekes anyuka hosszú távon gondolkodik, a könnyű érvényesülés helyett az elvei szerint hoz tudatos döntéseket. Interjúnkban arról mesél, hogy nagyrészt a hiedelmeinken múlik, mire érezzük magunkat képesnek.

A rugalmas gondolkodású emberek annak köszönhetik lelki erejüket, hogy nem pazarolnak túl sok energiát olyan helyzetekre, amelyeket egyszerűen nem tudnak megváltoztatni, felismerik, mit irányíthatnak, és mit nem. Tudják, három dolog korlátoz bennünket igazán: az egészségtelen gondolkodás másokról. Az egészségtelen gondolkodás a világról, és az egészségtelen gondolkodás önmagunkról.

„Torz tükröm elhajítom…” – énekli Boggie.

Az élet zörejéből néha tisztán előválik a dallam.

Most mindenfelé csak lármát hallani. De mi csak figyeljünk a dallamra.