Ezekben az országokban a legmagasabb a lakosság átlag IQ-ja

Magyarország is az élmezőnyben szerepel.

Az IQ meghatározását szabványosított teszttel végzik, amely végül kiad egy pontszámot az ember intelligenciájáról – minél magasabb ez a szám, annál „okosabb” az illető. Bár a magas IQ kétség kívül sokban hozzájárul ahhoz, hogy valaki sikeres legyen az életben, azért ez nem minden, hiszen a legújabb kutatások alapján az EQ azaz az érzelmi intelligencia ugyanolyan fontos – ha nem fontosabb – az életben való boldoguláshoz és az általános elégedettséghez.

A Statistic Brain Research Institute néhány évente összeállítja a legmagasabb IQ-val rendelkező országok listáját. A közhiedelemmel ellentétben a lakosság átlag IQ-jában nem csak az oktatás játszik fontos szerepet, hanem a lakosság egészségi állapota és az életminőség is. Persze országról országra vannak olyan sajátosságok, amik miatt nem lehet általános igazságokat és következtetéseket levonni. Kínában például nem túl magas az általános életszínvonal, az ország mégis az élmezőnyben szerepel, ellenben az olajban gazdag, magas életszínvonalú arab országok valószínűleg a gyengébb oktatás miatt sorolódnak hátra. Lássuk hát, hol a legmagasabb a lakosság átlag IQ-ja!

Az ázsiaiak vezetik a mezőnyt

A 2016-os és a 2019-es listában is 5 ázsiai ország található az élmezőnyben – az utóbbi listában az alábbi a sorrend:

1. Szingapúr (108-as átlag), Hong Kong (108-as átlag)

2. Dél-Korea (106-os átlag)

3. Japán (105-ös átlag), Kína (105-ös átlag)

4. Taiwan (104-es átlag)

Az ázsiai országok arról híresek, hogy elszánt és intelligens emberek lakják, és hogy szigorú, embert próbáló, de valahogy mégis működő oktatási rendszerrel bírnak. Szingapúr arról ismert, hogy a technológiai fejlődés egyik előfutára. Úgy tűnik, mintha az itt élő emberek folyamatosan új találmányokkal állnának elő, amelyek megváltoztatják a világot, és erre a tényre elég büszkék is. Ugyanez természetesen a top 5-ös lista többi szereplőjéről is elmondható. Nemcsak a technológia, az általános jólét és az üzleti érzék tekintetében járnak elől a jó példával, hanem a kutatás és az innováció terén is.

Az európai IQ-bajnokok

Az ázsiai országok után már a top tízes mezőnyben feltűnnek az európai országok, viszonylag könnyen kitalálható, hogy melyek szerepelnek a legjobban.

5. Olaszország (102-es átlag)

6. Svájc, Izland (101-es átlag)

7. Egyesült Királyság, Norvégia, Luxemburg, Hollandia, Ausztria (100-as átlag)

8. Svédország, Belgium, Lengyelország, Finnország, Észtország, Németország (99-es átlag)

A lista ezen részén szépen megfigyelhető, hogy mire képesek azok az országok, ahol az életszínvonal és az oktatási rendszer is nagyjából rendben van. Talán Olaszország helyezése kissé meglepő, mivel ott hatalmas életszínvonalbeli különbségek vannak az ország északi, középső és déli részei között, de úgy tűnik, az intelligenciát ez nem befolyásolja.

Egy csoportban az USA-val

A lista további részén jönnek a 98-as átlagot hozó országok, ezek között van Magyarország is, csakúgy mint az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, európai társaink közül pedig Csehország, Franciaország, de Dánia is. Sajnálatos módon 2016-ban Magyarország még 99-es átlag IQ-val rendelkezett, de talán ennyi különbség – némi jóindulattal – betudható módszertani hibának. A Statistic Brain azonban azonban arra a tényre is felhívja a figyelmet, hogy a világ legboldogabb országainak listáján a 2013-as 110. helyről a 2019-es 62. helyre jutottunk, és ez, valljuk be, nagy ugrás. Csak reménykedhetünk, hogy egyre magasabbra mászunk, vagy legalább a mostani pozícióinkat sikerül tartani.

Egyáltalán nem meglepő módon az átlag IQ-t számba vevő lista sereghajtói a harmadik világ országai. A felmért országok közül a legutolsó helyet Egyenlítői-Guinea foglalja el 59-es átlaggal (!). Az országban a lakosság fele a szegénységi küszöb alatt él.

Kiemelt kép: Getty Images