V. Kulcsár Ildikó: Gondolatforgácsok A 197. Anna-bálról  

Fő a természetesség és a kedvesség – ez a két fő tulajdonság, ami királynővé tehet.

Üdítő eső hűtötte a negyven fokos hőséget a bál délutánján, mintha a természet is segíteni akart volna, hogy Balatonfüred megint emlékezetes eseménnyel örvendeztesse meg az estélyi ruhás közönséget meg a báli eseményeket figyelő lakosokat és a nyaralókat. Már június közepén elfogytak a nem éppen olcsó jegyek, és a szervezők szerint még soha nem sereglett össze több mint hatszázhúsz vendég e nagymúltú rendezvényre. Valószínűleg szívesen öltenek ünnepi öltözéket az emberek a mai, tornacipős világban – ha tehetik –, s boldogan feledkeznek meg legalább egy báli éjszakára korunk ezernyi gondjáról-bajáról. Ráadásul sok elsőbálozótól hallottam, hogy már kiskorukban mondogatta az édesanyjuk, nagymamájuk, hogy majd, egyszer elviszik őket az Anna-bálba… 

Nincs konkurenciája e különleges hangulatú rendezvénynek, amely nem egyszerűen táncos összejövetel, hanem emlékezés is a forrongó reformkorra,

 amikor a füredi Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lányának, Anna Krisztinának tiszteletére rendezték az első bált 1825. július 26-án. És a királynő megválasztása nem szépségverseny, nem a lányok magassága, derékbősége, „trendisége” dönti el, melyik tizenöt résztvevőre adja voksát a bál közönsége, és közülük kiket választ ki a zsűri, hanem a kedvesség, a természetesség, a különös és megfoghatatlan belső kisugárzás mérettetik meg az utóbbi évtizedekben.  


Kolléganőnk (j.) Horgas Eszter fuvolaművésszel (b.), aki szintén tagja a bál zsűrijének, és Somogyi Lili Mária operaénekessel (k.).

E sorok írója több mint tíz éve vesz részt a zsűri munkájában, ezért merem felelősséggel állítani, hogy gyönyörűek és elegánsak voltak az elsőbálozók – kivétel nélkül! Azok is, akik nem kerültek a legszebbnek ítélt hölgykoszorúba. És szeretettel-tisztelettel üzenem valamennyiüknek, hogy nem azért életre szóló emlék az Anna-bál, mert valaki a bál szépe lehet, hanem azért, mert egyedi és különleges élményt jelenthet a digitális generáció ifjú tagjainak, hogy ők az ékkövei e káprázatos környezetben tartott rendezvénynek. Tehát szívből gratulálok minden résztvevőnek, a szépséges lányoknak és az összes fiatalembernek, akik otthonosan viseltek kényelmetlen szmokingot – a kényelmes farmer helyett! 

Idén Kemecsei Anna Viktória, a kőbányai Szent László Gimnázium tanulója lett az Anna-bál szépe. Első udvarhölgye a tizenkilenc éves Zelana Zóra miskolci egyetemista, aki születésnapi ajándékként kapta a báli belépőt, második udvarhölgy a 17 esztendős Janovszki Csenge, ő a Komárom közeli Nagyigmándról érkezett. 

Kiemelt képünkön az idei Anna-bál szépe és udvarhölgyei láthatóak. Forrás: MTVA