Az innováció gyógyító ereje – esély a rák ellen

A tudomány robbanásszerű fejlődése és az innováció ereje alapjaiban változtatták meg életünket. A gyógyászatban új technológiák és eljárások segítségével kerülünk közelebb az egészségesebb, jobb minőségű élethez. A kutatások szünet nélkül folynak, egy minden eddiginél reménytelibb jövőt nyitva meg a betegek és családjaik előtt.

–––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––

Az elmúlt 30-40 évben számos súlyos, korábban gyógyíthatatlan betegség az innovatív gyógyszereknek és terápiáknak köszönhetően vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyabban kezelhetővé, köztük számos daganatos és kardiovaszkuláris betegség, pszichiátriai betegségek vagy anyagcsere-betegségek. Mind az életminőség, mind a várható életkor korábban elképzelhetetlen mértékben nőtt.

A tudomány fejlődésével olyan új terápiák és technológiák válnak elérhetővé az orvosok és betegeik számára, amik akár csak pár évvel korábban is a tudományos fantasztikus művek oldalain voltak elképzelhetőek.

Az orvostudomány fejlődése nem csak a technológiákban, de a terápiás eljárások evolúciójában is közrejátszik. Gondoljunk csak bele, hogy alig több, mint száz évvel ezelőtt a hisztéria egy orvosilag elfogadott álláspont volt, mint diagnózis. Ma már értjük az elme működésének szövevényes mivoltát, aminek köszönhetően időben és megfelelően fel tudjuk ismerni a problémákat. Húsz évvel ezelőtt Magyarországon szinte lehetetlen volt olyan orvost találni, aki ADHD-val élő gyerekeknél pontos diagnózist tudott volna felállítani, nem beszélve a terápiáról. Ma már erre szakosodott központok léteznek, ahol szakemberek segítenek az ilyen jellegű fejlődési rendellenességekkel való együttélés terápiás kiépítésében, olyan módszerekkel, amik eddig ismeretlenek voltak, elég csak gondolni a kognitív viselkedésterápiára. 

Fotó: Unsplash

De nemcsak az ilyen jellegű betegségekre érkezett az elmúlt években megfelelő terápia: az 1960-as években például nagyon korlátozott számú rákkezelési lehetőség állt rendelkezésünkre. Ma a betegek több időt tölthetnek szeretteikkel, mivel a fontos tudományos munkának köszönhetően a rákterápiák eszköztárát továbbfejlesztették. Egy 2012-es tanulmány becslése alapján a várható élettartam emelkedése 73%-ban az innovatív gyógyszereknek köszönhető – ez pedig a daganatos megbetegedések kezelésére, így a túlélési-, gyógyulási esélyeinkre is vonatkozik. Emiatt is elengedhetetlen a folyamatos kutatás és az innováció, azaz szakmai fejlesztés, újítás létrehozása, egy új ötlet megvalósulása.

Egyre több a rákos megbetegedés, de az esélyek is jobbak

A rák mindig is foglalkoztatta az emberiséget. A betegség a kövületekben és a múmiákban is kimutatható, jelen van a történelmi írásokban, és őseinktől öröklődhet. A legrégebbi feljegyzett rákos esetek több mint 3500 évvel ezelőttre, az ókori Egyiptomba nyúlnak vissza, és egy 1,7 millió éves emberi kövület lábujjcsontján rosszindulatú daganatot találtak. 

Az elmúlt évek tendenciáit figyelembe véve egyre valószínűbb, hogy tíz éven belül a rák lesz a világ leggyakoribb betegsége. 2016-ban csaknem 1,2 millióan vesztették életüket daganatos meg- betegedések következtében az Európai Unióban, így a kór az összes haláleset több mint negyedéért felel. 2018-ban Magyarországon diagnosztizálták a legtöbb daganatos megbetegedést az Európai Unióban: százezer lakosra vetítve közel 700-at. Ugyanebben az időszakban százezer emberből 350-en haltak meg hazánkban e betegségtípusban, évente mintegy 33 000 honfitársunkat veszítjük így el – egy kisvárosnyi embert.

Fotó: Unsplash

Bár világszerte emelkedik a rákos megbetegedések száma, az egyre hatékonyabb terápiáknak és diagnosztikának köszönhetően a folyamatosan javuló túlélési esélyek mégis egy reménytelibb jövő felé mutatnak. Az elmúlt 50 évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, melynek köszönhetően

  • a betegek átlagos 10 éves túlélési esélye a ’70-es években számított 24 százalékról közel 50 százalékra növekedett
  • a daganatos betegségek okozta halálozások száma Európában lassabb tempóban nő az új esetekhez viszonyítva, és az elvesztett munkaévek száma is folyamatosan csökkent 1995 óta.

A magyar betegek gyógyulási esélyei is jelentősen növelhetőek lennének a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel, valamint a korszerű terápiák gyors és széleskörű hozzáférésével – erről beszélt Grecsó Krisztián író is, akit 2018-ban diagnosztizáltak egy HPV-vírus okozta daganatos megbetegedéssel.. 

Célkeresztben a rák

Napjainkban a tudósok többféle rákkezelési formákon dolgoznak, például a sugárterápián, más néven radioterápián, a betegség leküzdésére. A sugárterápia során sugárgenerátorokból vagy radioaktív forrásokból ionizáló sugárzást juttatnak célba és pusztítják el a rákos sejteket. 

A környező egészséges szövetek károsodásának kockázatának csökkentése érdekében új technikákat dolgoznak ki a sugárterápia pontosságának javítására.

A 21. század technológiai innovációs hullámát meglovagolva az olyan eszközök és technikák, mint a sztereotaxiás testsugárterápia, a térbeli frakcionált sugárterápia és a mesterséges intelligencia hatékonyabbá és eredményesebbé teszik a kezeléseket, kevesebb mellékhatással.

Például az utóbbi másfél évtizedben felgyorsult a tüdődaganat terápiájának fejlődése. Az elmúlt évtizedekben a molekuláris célzott terápiák megteremtették az eredményesebb és egyénre szabott kezelések lehetőségét. Az utóbbi 6-8 évben előtérbe került az immunterápia is, amely a hagyományos platinaalapú kemoterápiával együtt alkalmazva jelentős túlélési előnyt eredményez, összevetve a hagyományos kemoterápiával. Ez, a sugárterápiával kombináltan is alkalmazható innovatív immunkezelés nagyon jó eredményeket ad a tüdődaganatok csaknem minden típusa, még a rettegett kissejtes tüdőrák esetében is. Az immunterápiával, illetőleg a tüdőrák komplex gyógyszeres kezelésével a korábban csak hónapokban mérhető túlélési nyereség már években mérhető.

Sztereotaktikus testsugárzási terápia

A sztereotaxiás testsugárterápia (SBRT) egy olyan új, fejlett kezelési technika, amely nagy pontossággal és nagyon nagy sugárdózisokkal célozza meg a daganatokat. Ez a módszer korlátozza a környező egészséges szövetekre gyakorolt hatást, ami csökkenti a mellékhatások valószínűségét. Mint ilyen, potenciálisan gyógyító terápiát vagy értékes alternatív terápiát kínál számos daganattípus, többek között a tüdő, a máj, az agy és a hasnyálmirigy esetében. 

Térben frakcionált sugárterápia

A térben frakcionált sugárterápia egy olyan sugárterápiás technika, amely lehetővé teszi a viszonylag nagy, de változó dózisú sugárzás beadását egy nagyméretű daganatra, miközben védi a környező egészséges szerveket. Az egyik TSF-technika, a rácsos sugárterápia egy kis lyukakkal ellátott fizikai blokkot vagy számítógépes modellt használ, amely lehetővé teszi, hogy a daganat magas és alacsony dózisú sugárzás kombinációját kapja.

Fotó: UnsplashA kutatások szerint a TSF nagyméretű daganatoknál történő alkalmazásakor kiváló a válaszadási arány. Bár már jó ideje alkalmazzák az orvosok, a technológiai fejlődés ma már lehetővé teszi az ilyen sugárterápiás technikák sokkal biztonságosabb alkalmazását. 

Mesterséges intelligencia a sugárterápiában

Egy másik jelentős példa arra, hogy a sugárterápia egyre innovatívabbá válik, a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása. A mesterséges intelligenciát alkalmazó eszközök képesek javítani a sugárterápia hatékonyságát, pontosságát és minőségbiztosítását. Az ilyen eszközök a beteg kezelésének minden szakaszában alkalmazhatók, a diagnózistól a kezelésen át az utókezelésig, és az utókövetésig, példátlan javulást hozva az automatizálás terén. 

Az egészségügyben a mesterséges intelligencia már számos részterületen, többek között a betegségek felismerésében is teret hódít.

Ez magában foglalja mind az orvosi képalkotást, mind a digitális patológiát, valamint az egészségügyi szolgáltatások logisztikájának és a rákkezeléseknek az optimalizálását. Az AI-eszközök klinikai alkalmazásához vezető út nem mentes az akadályoktól, számos kihívás áll még előttünk, így számos mesterséges intelligencia-eszköz még csak a koncepció bizonyítási szakaszában van, és messze áll a klinikai alkalmazástól. Mindazonáltal a jelenlegi tanulmányok és a kereskedelmi forgalmazók fokozott érdeklődése azt mutatja, hogy a mesterséges intelligencia eszközök sugárterápiás használatában számtalan lehetőség rejlik.

Kiemelt kép: Unsplash