Roman Polanski büntetőügye még mindig sok sebből vérzik

Nyilvánosságra hozták azt a jegyzőkönyvet, amelyet Roman Polanski ügyvédje már 12 éve próbál kiadatni a bírósággal.

Harland Braun, Polanski ügyvédje egy interjúban mesélt arról, hogy kérelmet tervez benyújtani a bíróságra az üggyel kapcsolatban. Először is új bírót szeretne a jelenlegi Sam Ohta helyett, aki véleménye szerint tisztességtelenül járt el, valamint sérelmezte, hogy a bíró korábban elutasította a most nyilvánosságra került jegyzőkönyv kiadását – hiába próbálták ezt ők elérni 12 éven keresztül. 
Braun elmondta, hogy először Eric C. Taylor bíróhoz, Los Angeles megye elnöklő bírájához akar fordulni, végső soron pedig azt szeretné elérni, ha az ügyet egy másik megyébe helyezzék át. Az is céljai között szerepel, hogy a Covid-szabályozásoknak megfelelően Polanski Zoomon jelentkezhessen be Franciaországból – ahelyett, hogy visszatérne az Egyesült Államokba.

Polanski 1978-ban menekült el az USA-ból – közvetlenül azelőtt, hogy elítélték egy 13 éves lány, Samantha Geimer megrontásáért (a nemi erőszakra egyébként Jack Nicholson házában került sor). Bár bűnösnek vallotta magát, pár órával az ítélethirdetés előtt (amikor is kiderült, hogy letöltendő börtönbüntetést kaphat), Londonon keresztül Franciaországba szökött.

Az ügyet illetően szerdán újabb fordulat következett be, amikor a fellebbviteli bíróság helyt adott két újságíró (Sam Wasson és William Rempel) kérelmének, így pedig nyilvánosságra hozták az ügyet 1977-ben kezelő helyettes kerületi ügyész, Roger Gunson kihallgatásának jegyzőkönyvét.

Tanúvallomásában Gunson azt mondta, hogy anno a bíró, Laurence Rittenband nem tartotta magát ahhoz az egyezséghez, miszerint Polanskit legfeljebb egy rövid pszichiátriai vizsgálat erejéig küldi majd börtönbe. „Nyilvánvaló volt, hogy a bíró két alkalommal is ígért neki valamit, amit aztán nem tartott be – vallotta Gunson. – Ezt tudva, érthető számomra, hogy Polanski úr miért nem vállalta a kockázatát annak, hogy esetleg állami börtönbe kerüljön” – magyarázta. Gunson 1977-ben eskü alatt nyilatkozott arról is, hogy Rittenband rendszeresen helytelen ex parte kommunikációt folytatott az ügyeivel kapcsolatban, de azt is felrótta, hogy véleménye szerint Rittenband döntéshozatalát befolyásolta az ügy kapcsán keletkezett médiavisszhang.

Steve Cooley (2000 és 2012 között volt államügyész) egy pénteki interjúban úgy nyilatkozott, hogy szerinte George Gascón, Los Angeles megye kerületi ügyésze már el is döntötte, hogy az ügyet Polanski javára rendezi majd…

Tiffiny Blacknell, Gascón tanácsadója úgy fogalmazott, hogy a hivatal „friss szemekkel” fogja újra megvizsgálni az ügyet – amint lehetőségük lesz elolvasni a jegyzőkönyvet. „Sokan gyanakodnak arra, hogy valami rendellenes dolog történt – mondta a Variety-nek. – Osztozunk ebben a kíváncsiságban és aggodalomban”.

„Még mindig értékeljük a jegyzőkönyv tartalmát, és nem hoztunk végleges döntést semmilyen kéréssel kapcsolatban, hiszen csak nemrég nem nyújtották be az indítványt – közölte hivatalosan az ügyészség. – Régóta fenntartjuk, hogy Polanski úrnak fel kell adnia magát a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságnak. Minden ezzel ellentétes állítás hamis”.

Polanski ügyvédei többször tettek erőfeszítéseket, hogy olyan megállapodásra jussanak, amelynek értelmében a rendező visszatérhetne az Egyesült Államokba – anélkül, hogy az a szabadságvesztés kockázatát rejtené számára. 

Kiemelt kép: Roman Polanski 2018. május 2-án, Lengyelországban – Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images