Ha így osztjuk fel a házimunkát, boldogabb párkapcsolatban élhetünk

Néhány tipp a tisztább lakásért – és a boldogabb párkapcsolatért.

A Huffington Post szedte össze, mi mindent tanulhatunk a legboldogabb pároktól a ház rendben tartásával kapcsolatban. 

1.Világos kommunikáció és egyértelmű utasítások

Párkapcsolatunkat nem terheli, hanem éppen hogy segíti, ha őszintén, egyértelműen és érthetően kommunikálunk egymással – a házimunkával kapcsolatban is. Akár csak a munkatársunkkal tennénk egy közös feladat alkalmával, partnerünkkel is határozzuk meg közös célunkat (jelen esetben a lakás megfelelő tisztán tartását), tervezzük meg az oda elvezető utat – és amennyiben szükség van rá, kérjük egymás segítségét a részfolyamatok során. Legyünk csapatjátékosok a kezdetektől a munka végéig (és azután is).
A munkamegosztás tervezésére szánjunk elegendő időt. Üljünk le partnerünkkel, és a legapróbb részletekig beszéljük át, mit hogyan és mikor fogunk elvégezni. Szánjunk rá egy napot, hogy együtt kitakarítsunk, és mutassunk meg közben egymásnak, hogy mit hogyan szoktunk elvégezni. Végül írjunk listát a feladatokról, és igyekezzünk hatékonyan felosztani, hogy ezek közül melyik kire marad a továbbiakban.
Ezzel rengeteg frusztrációtól és passzív-agresszív felhangoktól menthetjük meg a kapcsolatunkat. 

2. A fentiek rendszeres gyakorlása

Ne legyünk restek akár hetente vissza- és visszatérni az első ponthoz!
Főleg az új munkamegosztási rend első heteiben szánjunk rá külön időt, hogy átbeszéljük a tapasztalatokat (kinek mely feladatokkal volt nehézsége, mi az, amiben örömét lelte, amire rögtön ráérzett, vagy amiben még fejlődnie kell) – mindeközben pedig igyekezzünk félretenni egónkat. Ne sértődjünk meg a munkánkat ért kritika hallatán – legyünk inkább kíváncsiak arra, hogy hogyan javíthatnánk hatékonyságunkon.
Ne ragaszkodjunk foggal-körömmel az első körben megbeszéltekhez. Amennyiben szükségét érezzük, szervezzük újra a feladatokat a tapasztalatok figyelembe vételével.

Fotó: Maskot/Getty Images

3. Mindenki azt csinálja, amiben a legjobb

Amit szeretünk csinálni, abban általában jók vagyunk – és fordítva; amiben jók vagyunk, azt szeretjük csinálni! 
Igyekezzünk hát a házimunkát is úgy felosztani, hogy mindezt szem előtt tartjuk – hiszen sokkal hatékonyabban végezhetjük el még a legutáltabb feladatokat is. Ennek következtében rövidebb idő alatt sokkal szebbé varázsolhatjuk környezetünket – közben pedig jókedvünk is megmarad.

4. Ismerjük fel, hogy mindez nem csak a rendről szól

A közös munkával törődésünket is kifejezzük egymás iránt.
Ahogyan azzal is, ha néhány extra teendőt átvállalunk partnerünktől, ha éppen úgy jön ki a lépés, hogy egyikőnkre nagyobb nyomás helyeződik az élet további területein. Intézzük el bevásárlást helyette, tartsuk mi a kapcsolatot az esküvőszervezővel, vagy menjünk el mi a postára, ha éppen jobban ráérünk! Persze mindezt csak akkor tegyük meg, ha valóban nem okoz nehézséget számunkra – egyébként a közös teherviselés megvalósítása helyett csak saját belső feszültségünket és bosszúságunkat tápláljuk.
Amennyiben mi vagyunk az elfoglaltabb fél, mindenképpen juttassuk kifejezésre hálánkat a másik irányában az elvégzett feladatok miatt, és bátorítsuk egymást folyamatosan! A boldog párkapcsolatok egyik nagy titka, hogy a felek jól tudják: az igazságosság nem mindig azt jelenti, hogy mindent 50-50%-ban osztunk el egymás között. 

5. Önállóság és bizalom

Amennyiben kialakítottuk a háztartási rendszert, igyekezzünk minél önállóbban elvégezni a ránk háruló feladatokat – hiszen ezáltal segíthetjük csak igazán egymást. Legyünk magabiztosak abban, amit csinálunk, és ne feledjük, hogy gyakorlás teszi a mestert! 
Ugyanígy fogadjuk el a másik segítségét, és ne ellenőrizgessük folyamatosan, hogy mit hogyan csinál – bízzunk benne, hogy a megbeszélés és a közös gyakorlás megtette a hatását (ha pedig utólag némi hiányosságot észlelünk, azt az ügyet a következő „megbeszélés ”során higgadtan és türelemmel napirendre tűzhetjük). 

Kiemelt kép: Maskot/Getty Images